Χαλάει ο καιρός το Σαββατοκύριακο: Για πλημμύρες, κατολισθήσεις και χιόνια προειδοποιούν οι ειδικοί

Αλλάζει από το βράδυ του Σαββάτου το σκηνικό του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Δυτικής Μεσογείου αναμένεται να κινηθεί προς τη Νότια Αδριατική κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με αποτέλεσμα να προκληθούν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια, τα έντονα φαινόμενα δυνητικά σε ευάλωτες περιοχές μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις.

Αναλυτικά οι περιοχές που θα πληγούν εντονότερα από την κακοκαιρία, σύμφωνα με τον κ. Τσατραφύλλια:

Σάββατο 6-1-2024: Κέρκυρα, Παξοί ,Θεσπρωτία, Λευκάδα,Κεφαλονιά, Πρέβεζα,Αιτωλοακαρνανία

Κυριακή 7-1-2024: Δυτική Ελλάδα,Ευρυτανία, Φωκίδα,Λακωνία , Δράμα, Καβάλα ,Ξάνθη,Ροδόπη, Έβρος,Σαμοθράκη,Λήμνος.

Κίνδυνος από θυελλώδεις νοτιάδες (9-10 μποφόρ) :

Σάββατο: νησιά Ιονίου και παράκτιες περιοχές δυτικής Ελλάδας.

Κυριακή: Σε όλα τα νησιά ,στις περισσότερες παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά: Σάββατο-Κυριακή

Όπως σημειώνει καταλήγοντας στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος, την Τρίτη 9-1-2024  περιμένουμε ψυχρή εισβολή με πτώση της θερμοκρασίας κατά 7-8 βαθμούς και χιόνια και σε χαμηλότερα υψόμετρα από τη Λαμία και βορειότερα.

Έντονα φαινόμενα που δυνητικά σε ευάλωτες περιοχές μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα και…

ed by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Friday, January 5, 2024

Γιάννης Καλλιάνος: Πιθανές καταιγίδες και στην Αττική περίπου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, μπορεί να σημειωθούν καταιγίδες και στην Αττική από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση που έκανε, οι καταιγίδες μπορεί να είναι ισχυρές σε τοπικό επίπεδο, ενώ χαρακτήρισε φυσιολογική τη συγκεκριμένη καιρική εξέλιξη.

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου στο Facebook:

«ΠΙΘΑΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Όλα τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία εναρμονίζονται με την αυξημένη (πια) πιθανότητα, ότι περίπου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου θα έχουμε ένα “πέρασμα” με καταιγίδες και από το νομό Αττικής. Δεν θα είναι μεγάλη η διάρκεια αυτού του “περάσματος”, ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο, ενδέχεται οι καταιγίδες αυτές να είναι και ισχυρές.

ΥΓ: Αν το σύστημα αυτό καθυστερήσει ελαφρώς, δεν θα καταλάβουμε ιδιαίτερα αυτή την επιδείνωση του καιρού στην Αττική διότι πιθανότατα μετά τα μεσάνυχτα οι περισσότεροι θα κοιμούνται. Αν όμως έρθει λίγο νωρίτερα, τότε λογικά οι περισσότεροι θα καταλάβουμε την κεραυνική δραστηριότητα. Πάντως, όπως και να είναι η καιρική εξέλιξη, περίπου γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου αναμένονται οι καταιγίδες και στην Αττική.

ΥΓ: Δεν χρειάζεται καμία ανησυχία. Θα είναι μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη για την εποχή. Βρέχει συνήθως το χειμώνα!».

ΠΙΘΑΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥΌλα τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία εναρμονίζονται…

ed by Γιάννης ΚαλλιάνοςΑ on Friday, January 5, 2024

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ για την κακοκαιρία που αναμένεται στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

1) το Σάββατο 06-01-2024 (Θεοφάνεια)

α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

β) Νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν από το μεσημέρι στο Ιόνιο και το απόγευμα στο Αιγαίο, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενισχυθούν κατά τόπους έως 9 μποφόρ.

2) την Κυριακή (07-01-2024)

α) Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά, δυτική και νότια Πελοπόννησο) και το βράδυ θα εξασθενήσουν. Από νωρίς το πρωί, έντονες κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν κατά τόπους την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με ύφεση από το απόγευμα.

β) Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη νότιοι νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα το πρωί κατά τόπους 9 μποφόρ.

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για την νέα κακοκαιρία

Σήμερα, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συντονιστική σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ώστε να είναι σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι περιφερειάρχες Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Ιονίων Νήσων Ιωάννης Τρεπεκλής, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός, καθώς και ο διευθυντής της ΕΜΥ Θεόδωρος Κολυδάς και επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων.

ΕΛΛΑΔΑΑττικηΓιαννης ΚαλλιανοςΚαιροςκακοκαιρια

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: