Washington Post: «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν γνώριζε για την εξέγερση της Wagner» σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως αναφορικά με τα όσα διαδραματίστηκαν τα τελευταία 24ωρα στη Ρωσία. Και αυτό διότι όπως αναφέρει η Washington Post, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ενήμερος για την εξέγερση του Γεβγκένι Πριγκόζιν και των μισθοφόρων της Wagner. Ακόμη το δημοσίευμα τονίζει ότι οι μυστικές των ΗΠΑ φέρεται να ήταν ενήμερες για τα όσα θα διαδραματίζονταν στη Ρωσία, από τα μέσα Ιουνίου. 

Όπως τονίζει η αμερικανική εφημερίδα η εξέγερση ξεκίνησε και τερματίστηκε μέσα σε μία μέρα, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει τον Λευκό Οίκο και άλλες υπηρεσίες για όλα όσα θα διαδραματίζονταν στη Ρωσία. Όμως, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι δεν ήταν ακριβώς ξεκάθαρο τι θα έκανε η Wagner και πότε.  Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε και μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας επεσήμανε ότι  «υπήρχαν αρκετά σημάδια για να μπορέσουμε να πούμε στην ηγεσία(…)ότι κάτι συνέβαινε».

Η «μεγάλη ανησυχία» για τις εξελίξεις στη Ρωσία υπήρχε το τελευταίο δεκαπενθήμερο. «Υπήρχαν πολλά ερωτήματα προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο αξιωματούχος για θέματα που αφορούσαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν και αν θα παραμείνει στην εξουσία αλλά και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον έλεγχο των πυρηνικών της χώρας.

Ο κύριος φόβος ήταν ένας ρωσικός «εμφύλιος πόλεμος» που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αστάθεια στην περιοχή, ειδικά από τη στιγμή που συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μάλιστα, εδώ και δύο εβδομάδες είχαν ενημερωθεί αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Κογκρέσο.

Ακόμη οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι και ο ίδιος ο Πούτιν είχε ενημέρωση σχετικά με τα σχέδια που είχε καταστρώσει ο αρχηγός της Wagner. Όμως δεν είναι σαφές για το πότε είχε ενημερωθεί. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ωστόσο, λέει ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήξερε «σίγουρα τουλάχιστον 24 ώρες πριν». Βέβαια παραμένει ασαφές γιατί ο Πούτιν δεν πήρε άμεσα μέτρα προκειμένου να προλάβει την Wagner και τον Πριγκόζιν.

Τα μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης κατέλαβαν περιοχές της Ρωσίας και έφτασαν 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Πούτιν.  Η συμφωνία, στην οποία μεσολάβησε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, απέτρεψε τα… χειρότερα.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει την απόσυρση των ποινικών διώξεων κατά του Πριγκόζιν, οι οποίες κατατέθηκαν την περασμένη Παρασκευή, επειδή ο ίδιος κατηγόρησε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ότι διέταξε επίθεση κατά των μισθοφόρων του.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων η αδράνεια που επέδειξε ο Πούτιν δείχνει την έλλειψη συντονισμού στο υψηλό επίπεδο της κυβέρνησης αλλά και εσωτερικές αντιπαλότητες.

Στο μεταξύ το ερώτημα παραμένει. «Ποιος είναι ο βασικός λόγος που ο Πριγκόζιν έγινε αντάρτης;» Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η εξέγερση   έγινε μετά τη διαταγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στις ομάδες εθελοντών που πολεμούν στην Ουκρανία να υπογράψουν συμβόλαια με την κυβέρνηση από τις 10 Ιουνίου και μετά.

Μάλιστα στη διαταγή δεν αναφερόταν το όνομα της Wagner αλλά οι Αμερικανοί δηλώνουν στην Washington Post πως ήταν σαφής η προσπάθεια εξαγοράς των μισθοφόρων της, αφού αποδεικνύονται απαραίτητοι για τη Ρωσία στο πεδίο μάχης εναντίον της Ουκρανίας.

Αξιωματούχος του Κρεμλίνου δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι και οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι παρακολουθούσαν τον Γεβγκένι Πριγκόζιν μετά την ανακοίνωση της 10ης Ιουνίου και πίστευαν επίσης πως είναι εφικτό να κινητοποιήσει τον στρατό του κατά των δυνάμεων της Μόσχας.

Από την άλλη πλευρά ούτε η Ουκρανία γνώριζε πότε θα γίνει η εξέγερση του Πριγκόζιν και μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον Ρώσο αξιωματούχο, ο ίδιος δεν ήξερε ότι οι ΗΠΑ μοιράζονταν τις πληροφορίες τους με το Κίεβο σχετικά με μια πιθανή πορεία του αρχηγού της Wagner.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την Ουκρανία επίσης δεν ήταν σαφές πότε θα γίνει αυτό ενώ ο συγκεκριμένος αξιωματούχος είπε πως δεν γνώριζε ότι οι ΗΠΑ μοιράζονταν τις πληροφορίες τους με το Κίεβο σχετικά με μια πιθανή πορεία του Πριγκόζιν και των δυνάμεών του.

Γνωστός και στις ΗΠΑ ο Πριγκόζιν

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: