Βρετανία: Ποινή 9,5 ετών σε Νιγηριανό γερουσιαστή που επιχείρησε να πάρει νεφρό ενός νεαρού για την κόρη του

Σε κάθειρξη εννέα ετών και οκτώ μηνών καταδικάστηκε την Παρασκευή από δικαστήριο του Λονδίνου ο 60χρονος Νιγηριανός γερουσιαστής Ίκε Εκουερεμάντου επειδή επιχείρησε να μεταμοσχεύσει στην κόρη του το νεφρό ενός νεαρού άνδρα, εν αγνοία του τελευταίου.

Ο γερουσιαστής, η σύζυγός του Μπιατρίς και ένας γιατρός που έπαιξε τον ρόλο μεσολαβητή, κρίθηκαν ένοχοι τον Μάρτιο στην κατηγορία ότι οργάνωσαν τη μεταφορά του θύματος στο Λονδίνο. Η Μπιατρίς Εκουερεμάντου καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών και ο γιατρός Ομπίνα Ομπέτα σε κάθειρξη 10 ετών.

Ο 21χρονος άνδρας από το Λάγκος ήταν πλανόδιος πωλητής και του είχαν υποσχεθεί ότι θα του έβρισκαν δουλειά στη Βρετανία.

Και οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν αντιμέτωποι με την ποινή των ισοβίων. Κρίθηκαν ένοχοι με βάση τη βρετανική νομοθεσία περί σύγχρονης δουλειάς, η πρώτη φορά που ο νόμος εφαρμόστηκε σε μια υπόθεση παράνομης μεταμόσχευσης.

«Όλοι σας παίξατε κάποιο ρόλο σε αυτό το αξιοκατάκριτο εμπόριο», είπε ο δικαστής Τζέρεμι Τζόνσον ανακοινώνοντας την απόφασή του, την οποία οι κατηγορούμενοι άκουσαν ανέκφραστοι. «Το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων είναι μια μορφή δουλείας. Οι άνθρωποι και τα όργανά τους αντιμετωπίζονται σαν υλικά που μπορούν να πουληθούν και να αγοραστούν», σχολίασε.

Η κόρη του ζεύγους, η 25χρονη Σόνια, αθωώθηκε. Ήταν παρούσα στο δικαστήριο και χαιρέτισε από μακριά τους γονείς της ενώ οι αστυνομικοί τους απομάκρυναν από την αίθουσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: