Βρετανία: Οι Εργατικοί προτείνουν την κατάργηση της Βουλής των Λόρδων

O Σερ Κιρ Στάρμερ, ο ηγέτης των Εργατικών, δήλωσε πως, αν το κόμμα του κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα επιδιώξει να καταργήσει τη Βουλή των Λόρδων. Σύμφωνα με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη θέση της θα δημιουργηθεί ένα μικρότερο, δημοκρατικά εκλεγμένο, σώμα που θα εκπροσωπεί τις περιφέρειες, αλλά και τα έθνη που συνιστούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα θα δοθούν περισσότερες εξουσίες, αλλά και περισσότεροι οικονομικοί πόροι στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις περιφερειακές κυβερνήσεις.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος έκθεσης που τιτλοφορείται «Μια Νέα Βρετανία» και την υπογράφει ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν. Στο εν λόγω κείμενο υπάρχουν συνολικά 40 προτάσεις που στοχεύουν στη μεταφορά εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση του Γουεστμίνστερ στην περιφέρεια, με σκοπό από τη μία να λαμβάνονται οι αποφάσεις πιο γρήγορα και από την άλλη να μειωθεί το κόστος υλοποίησης τους, επισημαίνουν οι Εργατικοί.

«Πιστεύω βαθιά πως το γεγονός ότι έχουμε υπερβολική εξουσία στο Whitehall (κυβερνητικά γραφεία) μας κρατά πίσω, όχι μόνο πολιτικά, καθώς οι άνθρωποι νιώθουν απομακρυσμένοι από την πολιτική, αλλά και οικονομικά», δήλωσε στο BBC ο Κιρ Στάρμερ. Ενώ λίγο αργότερα τόνισε πως «μεταξύ των αιτιών που δεν καταφέραμε να αναπτύξουμε την οικονομία μας τα τελευταία 12 χρόνια είναι επειδή δεν επιτρέψαμε σε κάθε ξεχωριστό τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου να έχει ενεργό λόγο στα οικονομικά ζητήματα που το αφορούν».

Σύμφωνα με τον αρχηγό των Εργατικών, οι προτάσεις Μπράουν θα εξασφαλίσουν την βρετανική οικονομία 200 εκατομμύρια στερλίνες ετησίως ενώ παράλληλα θα αλλάξουν την οικονομική διοίκηση του κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα της κατάργησης της Βουλής των Λόρδων δεν είναι καινούργια, καθώς συχνά επανέρχεται στο δημόσιο διάλογο. Το βασικό επιχείρημα όσων επιθυμούν την κατάργηση της είναι πως στην σύγχρονη εποχή δεν έχει νόημα ύπαρξης. Έντονη είναι επίσης και η κριτική που δέχεται για τον αριθμό των μελών της, τα οποία δεν είναι εκλεγμένα και πλέον φτάνουν τα 800. Οι υποστηρικτές της Βουλής των Λόρδων, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι «ο λεπτομερής νομοθετικός έλεγχος που κάνει, βελτιώνει το δίκαιο της χώρας».

Στις προτάσεις των Εργατικών, που από κάποιους έχουν χαρακτηριστεί «μεταρρυθμίσεις Μπιγκ Μπανγκ» (Μεγάλη Έκρηξη), η κυβέρνηση απαντά λέγοντας πως πρόκειται για «πολιτικά παιχνίδια», επισημαίνοντας παράλληλα πως οι δικές της προτεραιότητες επικεντρώνονται στα θέματα της οικονομίας και της μετανάστευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: