Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε σύσκεψη κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε σύσκεψη κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε σύσκεψη κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ

Εμπορικές συμφωνίες σε ένα λιμάνι που έχει βάλει ταμπέλα πωλείται όπως είναι διπλωμένο αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να υπάρξουν και όλοι οι εργαζόμενοι λειτουργούν υπό το άγχος το τι θα γίνει σε πέντε με έξι μήνες τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο οποίος ζήτησε για άλλη μία φορά να σταματήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, προειδοποιώντας ότι η δεν μπορεί να λειτουργεί πέρα και έξω από τους θεσμούς.

Σε ευρεία σύσκεψη φορέων της πόλης που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος και Ελένα Σταματάκη, καθώς και οι πρόεδροι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Μπενέτος, του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Μανεσιώτης και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης, ο κ.Γεωργακόπουλος είπε, ότι η σχετική προκήρυξη για το διαγωνισμό πώλησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, μπορεί να σταματήσει, καθώς δεν δημιουργεί κανένα έννομο συμφέρον η αθέτησή της και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από τη σημερινή κυβέρνηση ότι τη βρήκε από τους προηγούμενους.

Ο των υπαλλήλων, ανέφερε εξάλλου, ότι όταν δρομολογήθηκε η πώληση του λιμανιού του ΟΛΠ, κανείς δεν κάλεσε τους εργαζόμενους να τους πει τι πρόκειται να γίνει, έθεσε θέμα διαφάνειας στην όλη διαδικασία, ενώ κάλεσε και την κυβέρνηση να οργανώσει διάλογο, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα όλοι οι φορείς, η τοπική και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση αλλά και οι εργαζόμενοι.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Γεωργακόπουλος έθεσε τον προβληματισμό του για τη διαδικασία με την οποία προχωρά η πώληση του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ, τονίζοντας ότι η σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογραφεί μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ, είναι ένα αγκάθι στην όλη διαδικασία πώλησης.

Η σύμβαση είναι ένα Προεδρικό Διάταγμα του 2008 το οποίο επικυρώθηκε από την ελληνική και από αυτήν θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Είναι το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο του λιμανιού. Είναι η διάρκεια της παραχώρησης, η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί ο ΟΛΠ κ.α τόνισε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ και κατήγγειλε ότι υπάρχει ήδη μεδόθευση να μην υπάρξει αναθεώρηση της σύμβασης, αλλά να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία, στην οποία θα μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε το θέμα να μη πάει στη .

Να μην το επιχειρήσουν προειδοποίησε ο κ. Γεωργακόπουλος, τονίζοντας ότι θα υπάρχουν ποινικές ευθύνες αν γίνει κάτι τέτοιο.

Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσον οι στόχοι και τα αιτήματα του κινήματος που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα απέναντι στη μνημονιακή πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της γενικότερης υποτίμησης, θα ανατραπεί, ή θα δρομολογηθεί μια άλλη κατεύθυνση προς την απασχόληση και την ανάπτυξη, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Λιμενεργατών του ΟΛΠ Νίκος Γεωργίου τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης των δύο λιμανιών και τόνισε ότι οι επενδύσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια στις προβλήτες από το ελληνικό Δημόσιο και με της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπερνούν τα 500 εκατ..

Δεν μπορεί το πρώτο λιμάνι της χώρας να είναι υπό ιδιωτικό καθεστώς – δεν είναι οποιαδήποτε επιχείρηση. που έχουν ιδιωτικό έλεγχο στις υποδομές τους είναι αποικίες τόνισε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος ο οποίος αναγνώρισε τον αγώνα της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές, που «επιχειρούν να στραγγαλίσουν τη χώρα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη πρόσθεσε ότι ο χαρακτήρας του λιμανιού θα πρέπει να παραμείνει δημόσιος:

Είμαι εδώ γιατί διεκδικώ το δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού και πιστεύω ότι αυτή είναι η άποψη όλων των φορέων του Πειραιά Το λιμάνι θα πρέπει να ανοίξει στην πόλη, με το εμπορικό και πολιτιστικό του κομμάτι του – και έχουμε κάνει επανειλημμένα προτάσεις για το θέμα αυτό πρόσθεσε.

Η βουλευτής εκτίμησε επίσης, ότι θα πρέπει να αρχίσει πλέον ένας ανοιχτός διάλογος στην πόλη, και αυτού του είδους συσκέψεις να σταματήσουν, καθώς η κοινωνία θα πρέπει να έχει πληροφόρηση προκειμένου να αντιληφθεί την του λιμανιού.

Στο πλευρό των λιμενεργατών τάχθηκαν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο εκπρόσωπος του δήμου Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, ενώ στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων και φορέων.

Βασικά συνθήματα της σύσκεψης ήταν ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα των λιμανιών θα συνεχιστεί μέχρι τέλους και είναι σίγουρο ότι θα είναι νικηφόρος και τα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα δεν θα περάσουν.

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας για την του ΟΛΠ έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας την Πέμπτη 4 Ιουνίου στις 13.30 καλούν τα σωματεία Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Αττικής και Νήσων, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού , Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού , Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Tags: , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: