Βίτσας: Η ΕΕ να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στο μηνιαίο ιταλικό περιοδικό Espansione, υπογράμμισε την ανάγκη οι χώρες της ΕΕ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουν αναλάβει, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με αφορμή «την απειλή χρήσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ως όπλου κατά της Ευρώπης, από γείτονες χώρες».

«Η ανταπόκριση, μετά από 8 μήνες εφαρμογής της συμφωνίας, είναι κάτω του 10%. Μετά το κλείσιμο της “βαλκανικής οδού” και την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, γύρω στους 62.000 ανθρώπους εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας, στους οποίους έχουμε εξασφαλίσει στέγη, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα. Από αυτούς, γύρω στις 11.000 είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εξαιτίας των καθυστερήσεων εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, από την πλευρά κυρίως των Ευρωπαίων εταίρων μας. Οι προσφυγικές και οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν ευρωπαϊκό ζήτημα και η διαχείριση τους είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Όσον αφορά στην κοινή εξωτερική πολιτική άμυνας και ασφάλειας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε πως «δεν θα μπορούσα να φανταστώ ένα ενιαίο γενικό στρατηγείο σε επίπεδο ΕΕ, με αντίστοιχη στελέχωση για στρατιωτικές και πολιτικές αποστολές στο εξωτερικό, χωρίς αυτό να εδράζεται σε μια κοινή αντίληψη και μια κοινή πολιτική πάνω στα ζητήματα που ενδεχομένως θα διαχειριστεί αυτό το κοινό στρατηγείο».

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: