Τζο Μπάιντεν: «Άκρως απόρρητη» η αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία

Υπό όρους πλήρους μυστικότητας και με συνθήκες που παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές έγινε το ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, το πρωί της Δευτέρας.

Η επίσκεψη έγινε σε εμπόλεμη ζώνη και με τις σειρήνες να ηχούν στο Κίεβο, προειδοποιώντας για αεροπορική επιδρομή, όσο ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι περπατούσαν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου σημειώνουν ότι η αιφνιδιαστική παρουσία του Μπάιντεν στην Ουκρανία είναι «άνευ προηγουμένου στους σύγχρονους καιρούς», καθώς επρόκειτο για ένα ιδιαίτερα τολμηρό ταξίδι που θεωρείται αδιανόητο για έναν Αμερικανό πρόεδρο.

Σε προηγούμενα προεδρικά ταξίδια στο εμπόλεμο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο εκάστοτε ένοικος του Λευκού Οίκου είχε την «ασπίδα» της ισχυρής παρουσίας του αμερικανικού στρατού. Κι ενώ είχε υπάρξει φημολογία για επίσκεψη Μπάιντεν στην Ουκρανία, μαζί με την επίσκεψη στην Πολωνία, τελικώς αιφνιδίασε τους πάντες, όταν εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Κίεβο. Η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι το ταξίδι ήταν ριψοκίνδυνο. «Θα πρέπει να μην αφήσει αμφιβολία σε κανενός το μυαλό ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας ηγέτης που παίρνει στα σοβαρά την αφοσίωση».

Η επιχείρηση ήταν άκρως απόρρητη και δημοσιοποιήθηκε όταν έγινε. Ήδη, το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου είχε λάβει σειρά μέτρων για να διασφαλίσει ότι θα το πετύχει.

Τα ύποπτα κενά στο πρόγραμμα

Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό, ο Μπάιντεν επρόκειτο να πετάξει από τις ΗΠΑ στη Βαρσοβία το βράδυ της Δευτέρας, για ένα διήμερο ταξίδι. Το πρόγραμμα προκάλεσε υποψίες σε αυτούς που το διάβασαν.

Ο Μπάιντεν είχε προγραμματιστεί να πετάξει από τις ΗΠΑ στη Βαρσοβία το βράδυ της Δευτέρας, για ένα διήμερο ταξίδι.

Το χρονοδιάγραμμα είχε δύο μεγάλα κενά, που θεωρούνταν ύποπτα. Πολλοί αναρωτήθηκαν αν επρόκειτο να μεταβεί στην Ουκρανία. Το θέμα είχε απασχολήσει και τις καθημερινές ενημερώσεις του Λευκού Οίκου. Οι δημοσιογράφοι λάμβαναν την απάντηση ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ζελένσκι και ότι δεν είχαν προγραμματιστεί στάσεις εκτός Βαρσοβίας. «Μέχρι στιγμής» συμπλήρωναν με νόημα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: