Τρόμος στο Μάλι με νέα τρομοκρατική επίθεση, Γάλλοι και Βέλγοι τα θύματα

Ο τρόμος ξαναχτυπά λίγες μόλις μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Τζιχαντιστές, δέκα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο Radisson στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμακό και κρατούν 170 ομήρους- 140 πελάτες και 30 υπαλλήλους. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 9 νεκρούς και ότι τα θύματα είναι Βέλγοι και Γάλλοι. Οι τζιχαντιστές αφήνουν ελεύθερος μόνο τους μουσουλμάνους, όσους μπορούν να πουν στίχους από το Κοράνι! 

Οπως σημειώνει η Le Monde, το προσωπικό της Air France συνήθως χρησιμοποιεί το ξενοδοχείο για την διανυκτέρευσή του.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, οι τζιχαντιστές διανυκτέρευσαν στο ξενοδοχείο. Ωστόσο, ο αρχηγός της Ασφάλειας είπε στο Reuters ότι στις 7 το πρωί οι ένοπλοι οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητα εισέβαλλαν στο ξενοδοχείο παραβιάζοντας τις προστατευτικές μπάρες.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, οι ένοπλοι φώναζαν, Allahu Akbar, δηλαδή «ο Θεός είναι μεγάλος».

Το γαλλικό ραδιόφωνο RFI ανέφερε ότι οι ένοπλοι εισήλθαν στο ξενοδοχείο με διπλωματικά αυτοκίνητα.

Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μάλι επιβεβαίωσε την επίθεση και ζήτησε από όλους τους πολίτες των ΗΠΑ στο Μπαμακό να μείνουν στα σπίτια τους.

Μία ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πέντε νεκρούς τον περασμένο Μάρτιο σε εστιατόριο του Μπαμακό, όπου συχνάζουν ξένοι.

Ο γαλλικός στρατός εκδίωξε του τρομοκράτες από το βόρειο Μάλι το 2012. Το βόρειο Μάλι είχε καταληφθεί από ισλαμιστές μαχητές – ορισμένοι με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα – για το μεγαλύτερο μέρος του 2012.

Παρόλο που εκδιώχθηκαν από την γαλλική στρατιωτική επιχείρηση, η σποραδική βία συνεχίζεται. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που η πρωτεύουσα του Μπαμακό έχει δει μία τρομοκρατική επίθεση, όπως η σημερινή.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι γαλλικές δυνάμεις προέβησαν το 2014 – και για μία ακόμη φορά – στο βομβαρδισμό στρατιωτικών θέσεων ισλαμιστών ανταρτών δυτικά της πόλης Τιμπουκτού στο βόρειο Μάλι.Ο Φρανσουά Ολάντ στις 11 Ιανουαρίου 2013 ανακοίνωσε την ανάπτυξη γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στο Μάλι.


Action24.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: