TOYOTA GR YARIS: Πότε θα κυκλοφορήσει το καθαρόαιμο «όπλο» της TOYOTA GAZOO Racing

Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και ενώ όλοι πίστευαν ότι μετά από τα επιτεύγματα των Yaris στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα WRC, η δουλειά των μηχανικών και σχεδιαστών της Toyota τέλειωσε, ήρθε η απάντηση διάψευση.

Το GR Yaris είναι η τέλεια απόδειξη του τρόπου με τον οποίο η Toyota και η TOYOTA GAZOO Racing, δεσμεύονται να αναπτύσσουν ολοένα και καλύτερα αυτοκίνητα μέσω του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Είναι ένα «όπλο» που θα ενσωματώνει την εμπειρία και τις αγωνιστικές επιτυχίες τόσο σε επίπεδο σχεδίασης όσο και μηχανολογικά.

Στόχος της ομάδας της Toyota και της TOYOTA GAZOO Racing ήταν να  κατασκευάσουν ένα ακόμη αυτοκίνητο που θα πρωταγωνιστήσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι.

Όταν κυκλοφόρησε το τέλειο Yaris που κέρδισε τόσα πρωταθλήματα στους αγώνες του Παγκοσμίου πρωταθλήματος οι περισσότεροι είπαν ότι η Toyota με αυτό το αυτοκίνητο έφθασε στα ουράνια και πλέον δεν θα έχει κάτι άλλο να προσθέσει. Το Toyota Yaris από την πρώτη κιόλας στιγμή βρέθηκε στην κορυφή της κατηγορίας των hot-hatch, μια καθαρόαιμη μηχανή οδηγικής απόλαυσης που γεννήθηκε μέσα από τους αγώνες ράλι διαλύοντας των ανταγωνισμό στο πέρασμά της.

Από το λανσάρισμα του μοντέλου το 2020, περισσότερα από 18.000 αυτοκίνητα έχουν πωληθεί στην Ευρώπη, με ποσοστό ικανοποίησης πελατών που φτάνει το 99%.

Οι περισσότερες πωλήσεις αφορούσαν την έκδοση Circuit, εξ ου και η απόφαση να χρησιμοποιηθεί ως βάση για το νέο μοντέλο. Μεταξύ των πελατών βρίσκονται πολλοί θιασώτες των αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων, οι οποίοι θεωρούν ότι το GR Yaris αξίζει να έχει μια θέση δίπλα σε σημαντικά, ισχυρότερα μοντέλα κύρους στις συλλογές τους. Το GR Yaris υπερβαίνει τα στενά όρια των κατηγοριών και, αποτελώντας μία κατηγορία από μόνο του, καθίσταται άμεσα ένα κλασικό σπορ αυτοκίνητο.

Στην πραγματικότητα αυτό δεν ήταν παρά μόνο η αρχή της ιστορίας. Στα τρία χρόνια που πέρασαν από τότε που το πρώτο αυτοκίνητο βγήκε από τη γραμμή παραγωγής, οι προσπάθειες να γίνει πιο ισχυρό, πιο ευέλικτο, πιο ελκυστικό και – πιστέψτε μας – πιο ανταποδοτικό στην οδήγηση εντατικοποιήθηκαν.

Οι μηχανικοί της TOYOTA GAZOO Racing, οι Master Drivers και οι επαγγελματίες από τον χώρο των αγώνων και των ράλι συνεργάστηκαν στο πνεύμα της συνεχούς βελτίωσης για να εμπλουτίσουν την φιλοσοφία «driver-first» του GR Yaris – ενός αυτοκινήτου του οποίου η ουσία βρίσκεται στην ξεχωριστή εμπειρία που απολαμβάνει ο οδηγός από τη στιγμή που θα βρεθεί πίσω από το τιμόνι και θα βάλει μπροστά τον κινητήρα.

Στο λανσάρισμα, ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας του GR Yaris είχε αναδειχτεί ο ισχυρότερος τρικύλινδρος κινητήρας παραγωγής στον κόσμο και τώρα προσφέρει ακόμη περισσότερα: η ισχύς του έχει αυξηθεί κατά 20 DIN hp και ο οδηγός μπορεί να αξιοποιήσει επιπλέον 30 Nm ροπής, με τις μέγιστες τιμές να αυξάνονται έτσι στα 280 DIN hp και 390 Nm.

Σε συνδυασμό με άλλες αναβαθμίσεις απόδοσης και χειρισμού που εισήχθησαν με το νέο αυτοκίνητο, ο χρόνος γύρου στην πίστα Fuji μειώθηκε κατά 0,7 δευτερόλεπτα σε σύγκριση με το τρέχον μοντέλο.

Αυτό το νέο σημείο αναφοράς επιβεβαιώνει την υπεροχή του αυτοκινήτου έναντι του ανταγωνισμού και σε συνδυασμό με την αυθεντική αίσθηση αγωνιστικού αυτοκινήτου δεν αφήνει καμία αμφιβολία πως η Toyota κατάφερε να υλοποιήσει τη φιλοδοξία της να κατασκευάσει ένα rally-car για το δρόμο.

Την ίδια στιγμή, λόγω της αυξημένης απόδοσης του κινητήρα, εφαρμόστηκαν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η ανθεκτικότητά του παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα. Για μία ακόμα φορά, οι πίστες και οι ειδικές διαδρομές των αγώνων ράλι αποτέλεσαν το καλύτερο πεδίο δοκιμών, με τον κινητήρα να πιέζεται στα όριά του στο Ιαπωνικό Πρωτάθλημα Ράλι και στη σειρά αγώνων αντοχής για αυτοκίνητα τουρισμού Super Taikyu. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν ενισχυμένο σύστημα βαλβίδων, νέο υλικό για τις βαλβίδες εξαγωγής και αύξηση της πίεσης ψεκασμού καυσίμου του συστήματος D-4ST. Τοποθετήθηκαν νέα ελαφριά έμβολα με δακτυλίους ανθεκτικούς στη φθορά και προστέθηκε ένας νέος αισθητήρας πίεσης εισαγωγής.

Το νέο μοντέλο θα προσφέρεται μόνο στη έκδοση “Circuit” που διαθέτει ένα πακέτο ψύξης υψηλών επιδόσεων. Αυτό περιλαμβάνει ένα νέο πρόσθετο ψυγείο για βελτίωση της αξιοπιστίας κατά την οδήγηση με τέρμα γκάζι, τροποποιήσεις στην εισαγωγή αέρα και intercooler με ψεκασμό.

Η αύξηση του αριθμού των ταχυτήτων από έξι σε οκτώ επιτρέπει στο κιβώτιο να έχει πιο κοντές σχέσεις. Ωφελείται επίσης από ένα νέο σύστημα ελέγχου ροπής και μια συμπαγή γραμμική ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα υψηλής απόκρισης. Χάρη στη χρήση ενός υλικού στο συμπλέκτη με υψηλή αντοχή στη θερμότητα και στη ρύθμιση του λογισμικού ελέγχου οι αλλαγές πραγματοποιούνται εξαιρετικά γρήγορα. Οι αλλαγές στο αυτόματο πρόγραμμα (D) είναι αγωνιστικού επιπέδου και η λειτουργία προγνωστικής επιλογής σχέσης (predictive gear selection) ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις προθέσεις του οδηγού. Οι απαιτήσεις ψύξης αντιμετωπίζονται με την εγκατάσταση ενός ψυγείου λαδιού για το αυτόματο κιβώτιο, το οποίο είναι στάνταρ.

Μια νέα λειτουργία επιλογής drive mode είναι διαθέσιμη για την προσαρμογή του αυτοκινήτου τόσο για σπορ οδήγηση όσο και για καθημερινή χρήση, με τις λειτουργίες Sport, Normal και Eco να ενεργοποιούν διαφορετικές ρυθμίσεις για το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι, τη λειτουργία το συστήματος κλιματισμού, την απόκριση του γκαζιού και την απεικόνιση στην οθόνη οργάνων του οδηγού. Στα μοντέλα που είναι εξοπλισμένα με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων GAZOO RACING Direct, ρυθμίζεται επίσης η αίσθηση αλλαγής ταχυτήτων και η επιλογή τους.

Η αίσθηση είναι προσανατολισμένη στην απόκριση στη λειτουργία Sport, ενώ στο Normal και το Eco επιτυγχάνεται μια ισορροπία ανάμεσα στην ταχύτητα αλλαγής και την απόκριση. Στο Sport, η απόκριση έχει προτεραιότητα στη θέση D, ενώ στην M εξασφαλίζονται οι ταχύτερες αλλαγές. Με τον κινητήρα να λειτουργεί από τις 4.900 σ.α.λ. έως την κόκκινη γραμμή των 7.200 σ.α.λ., ο οδηγός θα διαπιστώσει ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης.

Όπως και στο σημερινό GR Yaris, η βέλτιστη πρόσφυση και το ιδανικό κράτημα στο δρόμο επιτυγχάνονται με το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο, σύστημα μόνιμης τετρακίνησης GR-FOUR. Αυτό αναπτύχθηκε ειδικά για το αυτοκίνητο και ρυθμίζει την κατανομή ανάμεσα στους εμπρός και τους πίσω τροχούς σε τρία προφίλ οδήγησης ανάλογα με το οδηγικό σενάριο: Normal, Sport και Track.

Οι αλλαγές είναι πολλές, κάτι που δικαιολογεί απόλυτα το όνομα «Νέο GR Yaris». Σε αυτές περιλαμβάνονται η εξέλιξη του κορυφαίου στον κόσμο υπερτροφοδοτούμενου τρικύλινδρου κινητήρα, ώστε να αποδίδει ακόμη περισσότερη ισχύ και ροπή, καθώς και η εισαγωγή του ολοκαίνουργιου 8τάχτυτου αυτόματου κιβωτίου GAZOO Racing Direct, το οποίο είναι σχεδιασμένο για ταχύτατες αλλαγές σχέσεων.

Το ειδικά σχεδιασμένο πλαίσιο του GR Yaris έχει ενισχυθεί περαιτέρω και στην καμπίνα, η διάταξη του cockpit και η θέση οδήγησης έχουν επανασχεδιαστεί για μια πιο αυθεντική αίσθηση σπορ αυτοκινήτου, είτε πρόκειται για οδήγηση στο δρόμο είτε για συμμετοχή σε αγώνες. Η ανάρτηση έχει επίσης ρυθμιστεί για καλύτερο έλεγχο και χειρισμό αλλά και εξαιρετική απόδοση σε υψηλά φορτία, με διαφορετικής σκληρότητας ελατήρια και ενισχυμένα εμπρός αμορτισέρ.

Το νέο GR Yaris προσφέρει όλα όσα έκαναν το αρχικό μοντέλο τόσο επιτυχημένο, αλλά και ακόμα περισσότερα, γι’ αυτό και βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Το βασικό πακέτο παραμένει το ίδιο: το GR Yaris είναι ένα τρίθυρο αυτοκίνητο που αποτελεί εξέλιξη του έκδοσης δρόμου του δημοφιλούς Yaris, αλλά με κάθε στοιχείο αναθεωρημένο ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη κάθετη δύναμη και κορυφαία αεροδυναμική απόδοση και πρόσφυση.

Η Toyota πρόκειται να προσφέρει στους ιδιοκτήτες της τρέχουσας γενιάς GR Yaris την ευκαιρία να βελτιώσουν και να εξατομικεύσουν τις επιδόσεις του αυτοκινήτου τους με μια αναβάθμιση λογισμικού.

Το νέο GR Yaris θα αρχίσει να πωλείται σε όλη την Ευρώπη με επιλεγμένο και καθορισμένο αριθμό αυτοκινήτων ανά χώρα, από τον Ιούλιο του 2024.

TOYOTA GR YARIS: Πότε θα κυκλοφορήσει το καθαρόαιμο «όπλο» της TOYOTA GAZOO Racing gr.

now24.gr-auto

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: