Τουρκία: Το «παζάρι» συνεχίζεται – Τι προβλέπει η εκλογική διαδικασία της 14ης Μαΐου

Το προβάδισμά του διατηρεί ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με τη δυσαρέσκεια του τουρκικού λαού σε βάρος του Ταγίπ Ερντογάν να αποτυπώνεται στα ποσοστά. Το κύμα οργής, μετά το διπλό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, για την ηγεσία του AKP, δεν έχει κοπάσει.

Με την τουρκική λίρα να έχει βρεθεί σε ελεύθερη πτώση και την φτωχοποίηση του τουρκικού λαού να είναι γεγονός, η κόπωση είναι εμφανής για τους κυβερνώντες.

Το παζάρι, όμως, από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Ερντογάν δεν έχει τέλος.

«Στο θέμα των F-35, η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ έληξε, και χωρίσαμε με τρόπο που δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε νομικά ούτε ηθικά. Στις 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση. Στη συνάντηση αυτή επιτεύχθηκε συμφωνία για οικονομικά, πολιτικά και τεχνικά θέματα. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

«Η επιστροφή στο πρόγραμμα είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Προς το παρόν, ο σκοπός των διαπραγματεύσεών μας είναι η καταβολή των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουμε καταβάλει. Επί του παρόντος, υπάρχουν πέντε F-35 που δικαιούμαστε, και συζητάμε για το μέλλον αυτού του θέματος. Οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζονται χωρίς να διακυβεύονται τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα» πρόσθεσε.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις 

Νέα δημοσκόπηση, αυτή την φορά της εταιρείας Aksoy καταγράφει απώλειες του Ταγίπ Ερντογάν: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε 26 επαρχίες, σε δείγμα 1.537 ατόμων, η Λαϊκή Συμμαχία συγκέντρωσε 38,2%, ενώ η Συμμαχία του Έθνους (σ.σ. αντιπολίτευση) πήρε προβάδισμα με 44,1%.

Όπως έδειξε, πριν από λίγες ημέρες, δημοσκόπηση της MetroPoll, το κυβερνών κόμμα έχασε τέσσερις μονάδες σε σχέση με τις μετρήσεις του Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, πάνω από το ένα τρίτο των Τούρκων, το 34%, λένε ότι η κυβέρνηση του AKP είναι υπεύθυνη για τον υψηλό αριθμό νεκρών και τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού που συγκλόνισε τη νότια Τουρκία τον περασμένο μήνα.

Στο πλαίσιο της μηνιαίας δημοσκόπησης «Turkey’s Pulse» που πραγματοποιήθηκε από τη MetroPoll σε 2.118 άτομα σε 28 επαρχίες μεταξύ 23-28 Φεβρουαρίου, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν μεταξύ άλλων, ποιος πιστεύουν ότι ευθύνεται περισσότερο για τις απώλειες από τον σεισμό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που αναρτήθηκαν στο Twitter την Πέμπτη από τον καθηγητή Özer Sencar, ιδιοκτήτη της MetroPoll, αποκάλυψαν ότι το 34,4% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση του AKP ήταν «η περισσότερο υπεύθυνη για τις απώλειες από τον σεισμό».

Η εκλογική διαδικασία της 14ης Μαΐου

  • — Στις 11 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς, θα εκλεγούν συνολικά 96 βουλευτές.
  • — Στο Καχραμανμαράς, οι πολίτες θα πρέπει να δηλώσουν διεύθυνση κατοικίας έως τα μεσάνυχτα της 17ης Μαρτίου. 
  • — Οι κάλπες δεν γίνεται να μεταφερθούν σε άλλη πόλη, παρά μόνο σε άλλη γειτονιά.
  • — Οι σεισμόπληκτοι που έχουν δηλώσει διεύθυνση αλλού, η ψήφος τους θα υπολογιστεί στην περιοχή, όπου ψηφίζουν.
  • — Στις πληγείσες επαρχίες και όπου έχουν γκρεμιστεί τα σχολεία, οι κάλπες θα στηθούν στις αυλές τους, σε σκηνές ή κοντέινερ.
  • — Οι σεισμόπληκτοι που δεν έχουν να δηλώσουν νέα διεύθυνση, δεν χάνουν το εκλογικό τους δικαίωμα και θα μπορούν να ψηφίζουν στην περιοχή, όπου ψήφιζαν πριν από την καταστροφή. 
  • — Δεν αλλάζει ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλεγούν στις επαρχίες που καταστράφηκαν. Δηλαδή, δεν “μεταφέρεται” ο αριθμός σε κάποια άλλη πόλη. 
  • — Δημόσιοι υπάλληλοι που θέλουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές, θα πρέπει να παραιτηθούν από τη θέση τους μέχρι τις 16 Μαρτίου, στις 5 το απόγευμα. 
  • — Σε κάθε κάλπη θα ψηφίζουν κατά μέσο όρο 360 με 380 άτομα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: