Το Μινιόν βγήκε από το σκοτάδι και ξυπνάει μνήμες παλιάς Αθήνας – Φωταγωγήθηκε το ιστορικό ακίνητο

Λίγοι μήνες έχουν περάσει από την στιγμή που το ιστορικό πολυκατάστημα Minion ολοκληρώθηκε. Το εμβληματικό κτίριο το οποίο δεσπόζει στις οδούς Πατησίων, Βερανζέρου, Δώρου και Σατωβριάνδου αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην περιοχή της Ομονοίας βγήκε επιτέλους από το σκοτάδι και ξύπνησε μνήμες από τη παλιά Αθήνα.

Το ιστορικό ακίνητο που στέγαζε το πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ, και αναπτύσσεται σήμερα από την DIMAND, «ζωντάνεψε» ξανά. Το αναγεννημένο, βιοκλιματικό κτήριο, φωταγωγήθηκε, συμμετέχοντας στον εορταστικό στολισμό της πρωτεύουσας.

Η ανάδειξη της νέας αρχιτεκτονικής των όψεων και η δημιουργία ενός νυχτερινού τοπόσημου στο κέντρο της Αθήνας ήταν στο επίκεντρο της μελέτης φωτισμού αλλά πάντα με περιβαλλοντική υπευθυνότητα για την ενεργειακή κατανάλωση και τη φωτορύπανση.

Πραγματοποιήθηκε οπτικός έλεγχος ακριβείας των φακών

Ειδικά συστήματα φωτισμού LED custom σχεδίασης, με εμπλουτισμένο φάσμα (CRI 90) για την καλύτερη απόδοση των χρωμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί στο αναγεννημένο Μινιόν. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει πραγματοποιηθεί οπτικός έλεγχος ακριβείας των φακών ώστε το φως να διαχέεται προς τις όψεις του κτηρίου και όχι προς τον ουρανό ή τα παρακείμενα ακίνητα.

Κάθε τμήμα καταναλώνει την ίδια ενέργεια με ένα οικιακό κλιματιστικό

Στόχος ήταν το οπτικό αποτέλεσμα της νυχτερινής εικόνας του ΜΙΝΙΟΝ να συμβαδίζει με την αειφορία, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακά χαμηλές καταναλώσεις. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του φωτισμού έχει καταγραφεί χαμηλότερη ακόμα και από την απαίτηση του LEED (2.2 W/m2), ενώ έχει τοποθετηθεί ειδικός αισθητήρας, ο οποίος θα σβήνει το φωτισμό των όψεων όταν υπάρχει επαρκές φυσικό φως. Ενδεικτικό και αξιοσημείωτο είναι ότι κάθε τμήμα της όψης του Minion, καταναλώνει τόση ενέργεια όση ένα συμβατικό οικιακό κλιματιστικό.

Θα μένει αναμμένο όλο το χρόνο

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων έχει ξεκινήσει και ο φωτισμός του Minion συμπίπτει χρονικά με τις γιορτινές μέρες, όμως τα φώτα δεν πρόκειται να σβήσουν στο τέλος της γιορτών. Ο φωτισμός του κτιρίου πρόκειται να διατηρηθεί, αποτελώντας τη μόνιμη φωταγώγηση του κτηρίου και αναπόσπαστο μέρος της νέας εικόνας της Αθήνας για όλο το έτος.

Ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κτήριο στην «καρδιά» της Αθήνας

Το ΜΙΝΙΟΝ επιστρέφει στο προσκήνιο της ζωής των Αθηναίων και της πρωτεύουσας, την στα τέλη του 2024, ως ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο μεικτών χρήσεων. Στη νέα του μορφή, όπως αναπτύσσεται από την DIMAND, θα φιλοξενεί γραφεία και καταστήματα, ενώ σε αυτόνομο κτήριο επί των οδών Δώρου και Σατωβριάνδου, θα δημιουργηθούν κατοικίες.

Tο ακίνητο του ΜΙΝΙΟΝ «ξαναζεί» ως ένα σύγχρονο και περιβαλλοντικά φιλικό έργο, με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα και καταναλώσεις. Εκτός από το ότι αποτελεί ένα εμβληματικό κτήριο, που όμως παρέμενε κλειστό επί 25 χρόνια, είναι ο συνδετικός κρίκος της πλατείας Ομονοίας και του άξονα της Πατησίων, με κύριο τοπόσημο το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το νέο, «πράσινο» κτήριο, με προδιαγραφές που είναι βασισμένες στο πρότυπο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης LEED, έχει στόχο την πιστοποίηση στο υψηλό επίπεδο Gold. Είναι σχεδιασμένο ώστε να διαθέτει υψηλού επιπέδου θερμομόνωση, ηχομόνωση και σκίαση, καθώς και συστήματα φωτισμού, τα οποία θα λειτουργούν ανάλογα με την κίνηση των χρηστών του. Επιπλέον, η κατανάλωση του νερού θα είναι μειωμένη, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εξοικονόμησης νερού.

Με την επαναλειτουργία του, μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες απουσίας από τη ζωή της Αθήνας, το ΜΙΝΙΟΝ επανέρχεται με νέα εικόνα, συμβάλλοντας σημαντικά στην αναβίωση του κέντρου της πόλης.

ΕΛΛΑΔΑΜινιον

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: