Το απίστευτο ταξίδι μιας αλεπουδίτσας από τη Νορβηγία στον Καναδά σε 76 μέρες

Η αλεπού κατάφερε να ταξιδέψει από τη Νορβηγία στον Καναδά μέσα σε διάστημα μόλις 76 ημερών, προκαλώντας έκπληξη στους επιστήμονες του Νορβηγικού Πολικού Ινστιτούτου.

Στο ζωάκι είχε τοποθετηθεί συσκευή ανίχνευσης τον Ιούλιο του 2017. Αναχώρησε από το Σπιτσμπέργκεν στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας στις 26 Μαρτίου 2018. Έπειτα από 21 ημέρες και 1.512 χιλιόμετρα κατέληξε στη Γροιλανδία στις 16 Απριλίου. Το ταξίδι της συνεχίστηκε ως το Έλσμερ Άιλαντ του Καναδά, όπου έφτασε την 1η Ιουλίου.

«Αρχικά δεν πιστεύαμε ότι ήταν αλήθεια», σχολίασε η ερευνήτρια Εύα Φάγκλεϊ που παρακολουθούσε την αρκτική αλεπού, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σε έκθεσή του με τίτλο «Η μακρά πορεία ενός θηλυκού στον θαλάσσιο πάγο» το ινστιτούτο αναφέρει ότι το ταξίδι της αρκτικής αυτής αλεπούς είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλο που στην αρχή οι επιστήμονες είχαν πιστέψει ότι ίσως κάποιος να της είχε αφαιρέσει το κολάρο που της είχαν τοποθετήσει και να το είχε βάλει σε ένα πλοίο.

Κινούμενη πάνω σε θαλάσσιους πάγους και παγόβουνα η αλεπού διένυε κατά μέσο όρο 46,3 χιλιόμετρα την ημέρα, με μία ημέρα μάλιστα να φτάνει τα 155 χιλιόμετρα πάνω σε ένα στρώμα πάγου στη βόρεια Γροιλανδία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αλεπού κατάφερε να διανύσει μια τόσο μεγάλη απόσταση σε μία και μόνο ημέρα χρησιμοποιώντας τον θαλάσσιο πάγο «ως μεταφορικό μέσο».

«Ο θαλάσσιος πάγος είναι ζωτικής σημασίας ώστε οι αρκτικές αλεπούδες να μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των περιοχών, να συναντούν άλλους πληθυσμούς και να βρίσκουν τροφή», τόνισε η Φάγκλεϊ.

Το ταξίδι της αλεπούς προκάλεσε όμως και την ανησυχία στους επιστήμονες για τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στους θαλάσσιους πάγους και κατ’ επέκταση στην ικανότητα των ζώων να μετακινούνται.

«Είναι ένα ακόμη παράδειγμα για τη σημασία του θαλάσσιου πάγου στην άγρια ζωή στην Αρκτική», τόνισε ο Όλα Ελβεστούεν υπουργός Περιβάλλοντος της Νορβηγίας.

Οι αρκτικές αλεπούδες είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά ζώα και μπορούν να ζήσουν σε θερμοκρασίες μέχρι και -50 βαθμούς Κελσίου. Διαθέτουν γούνινες πατούσες, μικρά αυτιά και μουσούδα ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις σκληρές συνθήκες της Αρκτικής.

Καθώς τον χειμώνα η τροφή είναι λιγοστή, οι αρκτικές αλεπούδες συχνά ακολουθούν μεγαλύτερα ζώα, όπως πολικές αρκούδες, για να φάνε τα αποφάγια τους. Ζουν τρία με έξι χρόνια και ζυγίζουν έως 7,5 κιλά.

Δείτε το βίντεο

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: