Τηρήθηκε το «fair play»

Τηρήθηκε το «fair play»Με τη φράση « είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» ξεκίνησε τις δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης ο Αντώνης , μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Στις κοινές δηλώσεις, που ακολούθησαν την συνάντηση, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα της ΑΟΖ, λέγοντας ότι «μοιραστήκαμε την κοινή πεποίθηση στηριζόμενοι στην αρχή της αμοιβαία επωφελούς λύσης -win win- ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο έλληνας από την πλευρά του, περιορίστηκε να πει ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπούμε σε λεπτομέρειες. Η διατηρεί το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο».

Γενικότερα πάντως, η συνάντηση -όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές- χαρακτηρίστηκε από το αμοιβαίο «fair play» καθώς και από την προσπάθεια να αναδείξουν θέματα που βοηθούν την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και να υποβαθμίσουν τις διαφορές που αναγνώρισαν ότι υπάρχουν.

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι «παρά την , η Ελλάδα είναι σταθερός παράγοντας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Στόχος των συναντήσεων είναι η οικοδόμηση καλής γειτονίας και η προσπάθεια επίλυσης των διαφορών, να μην υπάρχουν αγκάθια» και πρόσθεσε ότι το κρίσιμο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας άπτεται των διερευνητικών επαφών. Η Ελλάδα», είπε, «είναι προσκολλημένη στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες.

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διαφορές των δύο χωρών λέγοντας ότι «Ελλάδα και Τουρκία μοιραζόμαστε μία φορτωμένη Ιστορία, είμαστε όμως ιστορικοί λαοί. Έχουμε περάσει από κρίσεις και εντάσεις, υπάρχουν ζητήματα που διαφωνούμε.

»Είναι όμως υποχρέωσή μας η βελτίωση και ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών προς όφελος όλης της περιοχής. Εμπεδώνουμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού. Ο χρυσός κανόνας για μία καλή σχέση είναι ο αλληλοσεβασμός, η εθνική κυριαρχία, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου».

Στο θέμα των μειονοτήτων ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι «υποχρέωση μίας ευνομούμενης πολιτείας είναι η προστασία όλων των πολιτών με ισονομία, ισοπολιτεία και εγγύηση των δικαιωμάτων τους επί τη βάση του διεθνούς δικαίου».

Ο έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας: «Έχει σημασία σε ποιο πλαίσιο αναπτύσσονται οι σχέσεις των δύο χωρών. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι σταθερό σημείο αναφοράς. Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την προοπτική της πλήρους ένταξης, που συνεπάγεται και πλήρη συμμόρφωση στις υποχρεώσεις από την πλευρά της». Είπε ακόμη ότι, η Ελλάδα επιδιώκει πάντα την επίλυση του Κυπριακού με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Κλείνοντας ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «επιθυμία μας είναι οι συναντήσεις να γίνονται πιο συχνά. Στόχος είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η βελτίωση των σχέσεων χωρίς μεγάλα λόγια, με πράξεις και σταθερά βήματα. Με τις επαφές των πολιτικών και των επιχειρηματιών θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά τους δύο λαούς. Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης».

Για το θέμα της Χάλκης είπε ότι η ελληνική θέση είναι γνωστή ενώ για την τρομοκρατία είπε ότι υπάρχει η θέληση και η βούληση και από τις δύο χώρες για να ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο αυτό.

Το ταξίδι και οι άλλες συναντήσεις

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος έφτασε στις 9:10 στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Πρωθυπουργός και η πολυπληθής κυβερνητική αποστολή που τον συνόδευε έγιναν δεκτοί από τον νομάρχη Αβνί Μουτλού και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.

Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε επί 40 λεπτά με τον τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, στην του στο Βόσπορο.

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στις 11:00 στο πρωθυπουργικό γραφείο στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ελήφθησαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας στους γύρω δρόμους.

Μετά την συνάντηση οι δύο Πρωθυπουργοί προήδρευσαν στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο μετείχαν περί τους 25 υπουργούς και από τις δύο χώρες.

Το απόγευμα -πριν το ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα- ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε στο Φανάρι, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο διατηρούν παλιά φιλία και συνεργασία. «Βασιζόμαστε και στη δική σας προσευχή» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ από την πλευρά του ο Πατριάρχης χαιρέτησε τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες.

Tags: , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: