Τι έδωσε ο Ερντογάν στους Άραβες για να πάρει τo «δώρο» των 50 δισ. δολαρίων

Το βασικό στόχο της τρίτης Προεδρικής του θητείας φαίνεται πως επιτυγχάνει 60 ημέρες μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών στη χώρα του, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντώντας χθες τον ισχυρό άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν. Ολοκληρώνοντας μια περιοδεία με επισκέψεις μεταξύ άλλων, στο Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Τούρκος πρόεδρος εξασφάλισε μια ισχυρή τονωτική ένεση ρευστότητας, η οποία αλλάζει άρδην το τοπίο για την παραπαίουσα τουρκική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν επιστρέφει με συμφωνίες 50 δις δολαρίων στις αποσκευές του από τα Εμιράτα στην Άγκυρα, λύνοντας το πρωτοφανές αδιέξοδο, στο οποίο είχε οδηγηθεί από το διεθνή απομονωτισμό του, αλλά και την κατρακύλα της τουρκικής λίρας. Το γεγονός, άλλωστε, ότι επανέκαμψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ράγισε την εικόνα απόμακρης και απειλητικής περιφερειακής δύναμης που είχε οικοδομήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή η Τουρκία, στέλνοντας, ανάμεσα στα άλλα, ένα σήμα στις διεθνείς αγορές.

Έτσι, αν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε φροντίσει να κάνει κάποιες αρχικές επικοινωνίες με τις χώρες του Κόλπου κατά τις πρώτες ημέρες της επανεκλογής του βολιδοσκοπώντας διαθέσεις, εντούτοις η προοπτική ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με τις ευλογίες της Άγκυρας, έφερε την Τουρκία πιο κοντά στο σύγχρονό της πρόσωπο, απελευθερώνοντας και τις χώρες του Κόλπου.

Κατόπιν αυτών, ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο ισχυρός άνδρας των ΗΑΕ υπέγραψαν χθες 13 συμφωνίες με αξία που ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ανακοίνωσαν τη δημιουργία στρατηγικού συμβουλίου. Ακόμη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συστήσουν ένα Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου υπό την προεδρία των ηγετών.

Ως προς τα πεδία πολιτικής που Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αυτά περιλαμβάνουν την εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε τομείς όπως: η ενέργεια, οι μεταφορές, οι υποδομές, τα logistics, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα χρηματοοικονομικά, η υγεία, τα τρόφιμα, ο τουρισμός, τα ακίνητα, οι κατασκευές, η αμυντική βιομηχανία, η τεχνητή νοημοσύνη και οι προηγμένες τεχνολογίες. Το συνολικό ποσό των 13 συμφωνιών που έχουν υπογραφεί ανέρχεται σε 50,7 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου στο ένα τέταρτο του ελληνικό ΑΕΠ. Οι συμφωνίες, όπως σημειώνει το Al-Monitor, έρχονται να προστεθούν στην εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε τον Μάρτιο και η οποία αποτιμάται σε 40 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος συνοδευόταν από μεγάλη αντιπροσωπεία του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, καθώς και από περίπου 200 επιχειρηματίες. Σε δηλώσεις του ο Ερντογάν, όπως τις μετέδωσε το Anadolu, εξέφρασε τη χαρά του που επισκέπτεται ξανά το Άμπου Ντάμπι. Τόνισε δε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα έχουν φτάσει στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με το κοινό μνημόνιο κατανόησης που θα υπογραφεί.

Προανήγγειλε μάλιστα για το φθινόπωρο ένα Φόρουμ Εμπορίου και Επενδύσεων, ενώ επισήμανε την παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ στη διεθνή άσκηση Anatolian Eagle 2023 με 4 F16 και 80 άτομα προσωπικό.

Πρόκειται για την πρώτη περιφερειακή επίσκεψη του Ερντογάν μετά την επανεκλογή του τον Μάιο, με στόχο να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας του.

Έπειτα από χρόνια ανταγωνισμού, οι σχέσεις Τουρκίας-Εμιράτου έχουν βελτιωθεί σημαντικά από το 2021 στο πλαίσιο μιας «επίθεσης γοητείας» της Τουρκίας για την αποκατάσταση των σχέσεων με πρώην περιφερειακούς αντιπάλους, όπως τα Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Αιγύπτος και το Ισραήλ. Στόχος, σε μεγάλο βαθμό, η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Το συνολικό εμπόριο μεταξύ των ΗΑΕ και της Τουρκίας (πλην του πετρελαίου) έφτασε τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σημειώνοντας αύξηση 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 112% από το 2020 έως το 2021. Η συμφωνία του Μαρτίου πρόκειται επίσης να αυξήσει τις εξαγωγές των ΗΑΕ προς την Τουρκία κατά 21,7%.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: