«Θησαυρός» σε γιοτ Ρώσου μεγιστάνα που κατασχέθηκε από τις ΗΠΑ – Εντοπίστηκε σπάνιο αυγό Φαμπερζέ

Ένα από τα πιο σπάνια και ιδιαίτερα αντικείμενα εντοπίστηκε  σε ρωσικό πολυτελές γιοτ ολιγάρχη που έχει μπει στη μαύρη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων. Το πολύτιμο αυγό Φαμπερζέ σε γιο αξίας 300 εκατ. δολαρίων, με τις αμερικανικές εισαγγελλικές αρχές να προχωρούν σε σχόλιο για το εύρημα, χαρακτηρίζοντάς το ένα από τα πιο ενδιαφέροντα που έχει μέχρι στιγμής αποκαλυφθεί.

«Ας μιλήσουμε για τα ενδιαφέροντα: τα γιοτ», δήλωσε σε ειδικό φόρουμ, αφιερωμένο στο πάγωμα και την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Λίζα Μόνακο.

«Βρίσκουμε πραγματικά ενδιαφέροντα αντικείμενα… κερδίσαμε Φαμπερζέ αυγό σε γιοτ, γίνεταιο ακόμη πιο ενδιαφέρον», πρόσθεσε.

Χωρίς η Μόνακο να λέει ακριβώς σε ποιο γιοτ αναφερόταν, δήλωσε ότι το πλωτό μέσο έχει δέσει στο Ντιέγκο αφού είχε αποπλεύσει από τα Φίτζι τον περασμένο μήνα.

Γιοτ αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων, με το όνομα Amadea, απέπλευσε από τα Φίτζι στο Σαν Ντιέγκο ύστερα από έντονη δικαστική διαμάχη με πρωταγωνιστή Ρώσο ολιγάρχη.

«Συνεργαζόμαστε με τις αρχές επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο για να διεξαγάγουμε έρευνες στα γιοτ ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε κατάσχεση» τόνισε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ.

Συμπλήρωσε, ακόμη, πως εάν το αυγό θεωρηθεί αυθεντικό, τότε θα σημαίνει ότι η αξία του ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια.

Για την ιστορία, τα αυγά Φαμπερζέ θεωρούνται συνώνυμο της χλιδής και της πολυτέλειας. Το πρώτο αυγό («η Κότα») το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ’, θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Ορισμένα από τα πολύτιμα κοσμήματα Φαμπερζέ χάθηκαν ή εκλάπησαν.

Ο Φαμπερζέ δημιούργησε μόνο 50 αυγά για την αυτοκρατορική οικογένεια της Ρωσίας, όμως δεν διασώθηκαν όλα.

Σημειώνεται ότι τα πολύτιμα κοσμήματα του Οίκου Φαμπερζέ θεωρούνται σήμερα σπανιότατες αντίκες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Eugene TANNER / AFP / VISUALHELLAS.GR

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: