Θεσσαλονίκη: Υπό τους ήχους τυμπάνων ο αγώνας δρόμου μνημείων Gedi Kule Conquest 2019

Τον γύρο του Επταπυργίου υπό τους ήχους μουσικού συγκροτήματος τυμπανιστών έκαναν οι συμμετέχοντες στον αγώνα δρόμου μνημείων Gedi Kule Conquest 2019, λίγο πριν δοθεί το σήμα της εκκίνησης από την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού της πόλης Βούλα Πατουλίδου και από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Γιώργο Σκιαδαρέση. Επρόκειτο για μια συμβολική κίνηση που είχε σκοπό να μεταφέρει το μήνυμα της ενότητας στο ευρύ κοινό.

Αργότερα οι δρομείς ξεκίνησαν τη διαδρομή των 5,6 χιλιομέτρων που συνδέει οκτώ μνημεία της πόλης, τη Μονή Βλατάδων, τον Όσιο Δαβίδ, το Βυζαντινό Λουτρό, τον ναό του “Αγιου Νικολάου του Ορφανού, τη Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ (περιοχή Ισλαχανέ), τους Κήπους του Πασά, τον Πύργο της Αλύσεως (Τριγωνίου) και το Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ). Έξι από τα μνημεία αυτά βρίσκονται στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Ο αγώνας δρόμου είναι τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης που μετρά ήδη πέντε χρόνια διοργάνωσης, υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης και έχει στόχο την ανάδειξη της ομορφιάς και του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής. Τιμώμενο πρόσωπο του αγώνα δρόμου είναι φέτος ο δρομέας Γιάννης Ποιμενίδης.

«Το βασικότερο όλων είναι ότι ενεργοί πολίτες ξεκίνησαν, πριν από πέντε χρόνια, από πολύ μεγάλη αγάπη για τον τόπο και για το μνημείο, μια προσπάθεια να αναγκάσουν τους φορείς της πόλης, τον Οργανισμό Τουρισμού και άλλους, να στρέψουν το βλέμμα προς τα μνημεία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Πατουλίδου. Η ίδια εξήγησε ότι αρχικά γινόταν ο αγώνας δρόμου, στη συνέχεια διοργανώθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης και το μέλλον όλης αυτής της προσπάθειας είναι πια το Φεστιβάλ Επταπυργίου, μια διοργάνωση του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ανοίγει τις πύλες της τον Ιούλιο.

Μιλώντας για τα πρώτα βήματα του Gedi Kule Conquest, ο Πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Σφένδαμος», που το διοργανώνει, Μπάμπης Τσανακτσίδης, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τον συμβολισμό που κρύβεται πίσω από τον αγώνα δρόμου, εκείνον της ανάγκης ανάδειξης της ιστορικής πλευράς και των μνημείων της “Ανω Πόλης της Θεσσαλονίκης. «Ο σκοπός αυτός έχει επιτευχθεί ήδη και κάθε χρόνο έχουμε όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή. Φέτος συμμετέχουν στον αγώνα δρόμου πάνω από 330 αθλητές και αθλήτριες» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά το Φεστιβάλ Επταπυργίου η κ. Πατουλίδου ανέφερε ότι «το Κέντρο Πολιτισμού κάνει μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά ώστε να αποτελέσει θεσμό υψηλού επιπέδου που θα καθιερωθεί και τα επόμενα χρόνια και να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη αίγλη και δύναμη σε όλα τα μνημεία της “Ανω Πόλης».

Για όσα, άλλωστε, χρειάστηκε να γίνουν τα τελευταία χρόνια, διευκρίνισε ότι στην αρχή της διοργάνωσης του αγώνα δρόμου έγιναν κάποιες ήπιες παρεμβάσεις και κάποιοι καθαρισμοί, αργότερα υπήρξε και η οικονομική συνδρομή του Οργανισμού Τουρισμού και τώρα πια χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης δράσεις που θα γίνουν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στον ναό της Αγίας Σοφίας, το Αγίασμα του Αγίου Ιωάννη, την αρχαία αγορά και τα Δυτικά Τείχη.

«Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί και τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού και όλες αυτές οι ενέργειες δεν είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη αλλά αλληλοσυμπληρώνονται, έχουν μια συνέχεια και αναδεικνύουν την περιοχή» προσέθεσε.

Στο μεταξύ παρατείνεται μέχρι το τέλος του Ιουλίου η ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Yedi Kule Conquest Photos», η οποία αποτυπώνει φωτογραφικά το Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης 2018 μέσα από τον φακό 17 φωτογράφων. Τα εγκαίνια της έκθεσης είχαν γίνει στις αρχές Ιουνίου και η εκδήλωση αποτέλεσε το δεύτερο σκέλος του φετινού φεστιβάλ, σε συνεργασία και με την Εφορία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

(πηγή φωτογραφίας thestival.gr)

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: