ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Πρωτοπόρος στις ΑΠΕ με 2.500 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμα προς κατασκευή

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πρωταγωνιστεί για περισσότερο από δύο δεκαετίες στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατέχοντας πλέον το μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έργων στην Ελλάδα. 

Η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου αυξήθηκε σε 1.225 MW στο τέλος Σεπτεμβρίου (έναντι 905 MW στο τέλος του 2022) μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο έργο του Καφηρέα κατά το τέλος του τρίτου τρίμηνου. Σημειώνεται ότι έως το τέλος του Ιουνίου είχε συνδεθεί το 59% των ανεμογεννητριών (204,4 MW) με τη συνολική συνδεδεμένη ισχύ να ανέρχεται σε 1.095,7 MW. Το έργο του Καφηρέα συνολικής ισχύος 330 MW, αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων του χαρτοφυλακίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και της χώρας, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρώ. 

Στο μεταξύ, σε πλήρη εμπορική λειτουργία βρίσκεται πλέον το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Μαζί με τα υπόλοιπα έργα του τομέα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ (διαχείριση απορριμμάτων Ηπείρου, Ηλεκτρονικό Εισιτήριο) που έχει αναλάβει η εταιρεία αναμένει περαιτέρω συμβολή στις επιδόσεις της σε μακροπρόθεσμη βάση.

Μεσοπρόθεσμα, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό της πλάνο έχοντας πλέον υπό κατασκευή το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία με ορίζοντα υλοποίησης το 2025/26, ενώ στη γραμμή εκκίνησης της κατασκευής τους βρίσκονται φωτοβολταϊκά έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 550 MW σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, καθώς εκδίδονται σταδιακά οι τελικές άδειες σύνδεσης στο δίκτυο, η εταιρεία θα μπορούσε να εκκινήσει τις κατασκευαστικές εργασίες ανάλογα με την επενδυτική ιεράρχηση κάθε έργου ακόμα και στο τέλος του 2023 με ορίζοντα ολοκλήρωσης περίπου 12 μήνες. Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.α.) στην Ελλάδα που αναμένεται να είναι σε θέση σταδιακά να ξεκινήσουν κατασκευή από το επόμενο έτος. Σε αυτό το πλαίσιο η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW.

Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία: Το μεγαλύτερο έργο παραγωγής και αποθήκευσης  καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα 

Το μεγαλύτερο έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης έχει περάσει σε φάση υλοποίησης, καθώς στο τέλος του 2022 ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές κατασκευαστικές εργασίες. Σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας με στόχο την υποστήριξη της μέγιστης δυνατής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής. 

Συγκεκριμένα, το έργο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα, συνολικού ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα κομβικό έργο που έχει χαρακτηρισθεί, ήδη από το 2013, Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest PCI 3.24) και το 2014 Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας. Οι μελέτες του έργου συγχρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Connecting Europe Facility, ενώ μέρος του συνολικού κόστους του έργου θα χρηματοδοτηθεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), μετά τη θετική αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση/αποθήκευση), το έργο περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 6,7 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα), ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. 

Το έργο αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας και στην απεξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, στην ευελιξία και στη σταθερότητα του διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και στη συμπίεση των τιμών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μεταξύ των κυριότερων πλεονεκτημάτων υλοποίησής του συγκαταλέγονται η δημιουργία 900 νέων θέσεων απασχόλησης κατά την κατασκευή και η διατήρηση 60 θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία, η αξιοποίηση εγχώριων πόρων, ο χαρακτήρας του ως κατά ~70% έργου υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας, καθώς και η συνεπακόλουθη βελτίωση τοπικών υποδομών, η αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής και η δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: