Τα σενάρια για το πού κατέληξαν τα κλεμμένα όπλα της Λέρου και η μαρτυρία που «καίει» τα πρώην στελέχη

Ένας υπαξιωματικός που υπηρετεί στο νησί που έχει μπεις το μάτι του κυκλώνα τις τελευταίες μέρες, τη Λέρο, «καίει» με τη μαρτυρία του τρία πρώην στελέχη της Βάσης του Ναυτικού για την κλοπή του στρατιωτικού οπλισμού,

Όπως μεταδόθηκε στο δελτίο του Alpha, οι Αρχές εστιάζουν στον ρόλο του προηγούμενου αποθηκάριου και δύο πρώην βατραχανθρώπων των ΟΥΚ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο οπλονόμος της Βάσης κάνει απογραφή και παραδίδει την αποθήκη. Παραμένει όμως στο νησί  και παίρνει από τον νέο οπλονόμο τα κλειδιά της αποθήκης, την οποία φαίνεται ότι επισκέφθηκε τουλάχιστον μία φορά με τους δύο βατραχανθρώπους. Λίγες ημέρες μετά αποχωρεί και ο νέος οπλονόμος υπογράφει ότι όλα είναι εντάξει χωρίς να μετρήσει τον οπλισμό. Οι βατραχάνθρωποι αποστρατεύονται το 2019.

Ωστόσο όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, ένας νέος σχολαστικός οπλονόμος μέτρησε ένα-ένα τα όπλα, ανακάλυψε την κλοπή και σήμανε συναγερμός.

Η ομολογία στελέχους της Βάσης για τα κλειδιά που ζήτησε ο πρώην οπλονόμος και οι μαρτυρίες για την επίσκεψή του στην αποθήκη με τους δύο ΟΥΚάδες, είναι τα στοιχεία που «καίνε» τους τρείς υπόπτους ενώ επιβαρυντικό είναι και το οπτικό υλικό από τις κάμερες της αποθήκης, με τις Αρχές να προσπαθούν να ανακτήσουν το ψηφιακό υλικό για να «δέσουν» την υπόθεση.

Το timeline των κλοπών και τα σενάρια για την κατάληξη των όπλων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλα έγιναν την πρώτη εβδομάδα του περασμένου Οκτωβρίου όταν φαίνεται ότι βγήκε από τις αποθήκες το στρατιωτικό υλικό σε δύο δόσεις. Ο οπλονόμος αρνείται να συνεργαστεί και ισχυρίζεται ότι δεν θυμάται και δεν γνωρίζει τίποτα.

Ο υπαξιωματικός που έχει την ευθύνη για την αποθήκη έχει κατονομάσει ονόματα (τουλάχιστον των δύο βατραχανθρώπων) τα οποία θα κληθούν να καταθέσουν. Η έρευνα μάλιστα πρόκειται να ανοίξει και για άλλα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που είχαν πρόσβαση την επίμαχη περίοδο, στη συγκεκριμένη Βάση.

Η Αστυνομία, καταλήγει το ρεπορτάζ του Alpha, αναζητά τα όπλα στα κυκλώματα της νύχτας καθώς αρκετές φορές στο παρελθόν, μετά από εκρήξεις σε μαγαζιά που συνδέονται με τον πόλεμο μαφιόζων της νύχτας, έχουν βρεθεί υπολείμματα στρατιωτικού υλικού. Επίσης δεν αποκλείεται να έχει πέσει στα χέρια ψαράδων, που χρησιμοποιούν π.χ. δυναμίτιδα σε περιπτώσεις παράνομης αλιείας. Το σενάριο της τρομοκρατίας, δεν κερδίζει έδαφος.

«Να σταματήσει η πολιτική σπέκουλα πάνω στην υπόθεση της κλοπής των όπλων»

Ανώτατη πηγή του ΥΠΕΘΑ ανέφερε στην ΕΡΤ ότι «η έρευνα έχει προχωρήσει αρκετά και με ταχείς ρυθμούς, γιατί από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οι εντολές και επιστρατεύτηκε η κατάλληλη δύναμη των ελεγκτικών αρχών. Είτε των στρατιωτικών αρχών με παρουσία Στρατιωτικού Εισαγγελέα από το Ναυτοδικείο είτε με την συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ προκειμένου να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση».

Οι έρευνες είναι ακόμα σε εξέλιξη και σύμφωνα με την ίδια πηγή «αυτή τη στιγμή ακόμα διεξάγεται η προανάκριση, η σχετική έρευνα στη Βάση της Λέρου. Η προανάκριση διέπεται από την αρχή της μυστικότητας. Δεν επιζητούμε να έχουμε πληροφόρηση ώρα με την ώρα, αλλά γνωρίζουμε ότι η διαδικασία εξελίσσεται γρήγορα και ικανοποιητικά».

Ωστόσο επισήμανε ότι: «Οι έρευνες εντείνονται, προφανώς οδηγούνται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, δεν είναι όμως η δουλειά μας να ζητάμε περαιτέρω πληροφόρηση. Θα περιμένουμε το πόρισμα, αυτό δεν θα αργήσει. Προχωράει με γοργό ρυθμό και εντατικό και από εκεί και πέρα, όταν θα έχουμε το πόρισμα της προανακριτικής έρευνας θα δούμε και με τι ακριβώς έχουμε να κάνουμε.

Είπα από την πρώτη στιγμή να σταματήσει η πολιτική σπέκουλα πάνω στο θέμα αυτό, είναι σοβαρό το θέμα ασφαλώς, σύντομα όμως θα ξέρουμε, ποιος, τι, πότε, πώς. Θα περιμένουμε όμως, πρέπει να σεβαστούμε τη μυστικότητα της διαδικασίας και να κρατήσουμε για την ώρα ότι οι ρυθμοί ήταν άκρως ικανοποιητικοί.

Θεωρώ ότι η υπόθεση βρίσκεται κοντά στην πλήρη εξιχνίαση. Το πόρισμα ασφαλώς θα είναι αποκαλυπτικό και διδακτικό. Έγινε μεγάλη προσπάθεια να προχωρήσει η έρευνα γρήγορα, διότι ασφαλώς αυτό το θέμα για εμάς, για την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι θέμα σοβαρό.

Ξέρουμε όμως ότι οι διαταγές, οι κανόνες ασφαλείας υπήρχαν. Η ιεραρχία είχε επικοινωνήσει τους κανόνες ασφαλείας και την ανάγκη τήρησής τους προς τα κάτω. Από εμένα δεν είναι θέμα διαδικασίας, αλλά κάποιου προσώπου που παρατύπως δεν τήρησε αυτή τη διαδικασία. Τα άλλα θα τα δούμε όταν με το καλό προκύψουν τα πορίσματα των ερευνών».

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: