SZ: Υπό παραίτηση η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίν Λάμπρεχτ

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ (προερχόμενη από το SPD) πρόκειται να παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της Sueddeutsche Zeitung, η οποία επικαλείται πληροφορίες από συνεργάτες της υπουργού. Στο ίδιο ζήτημα είχε αναφερθεί προηγουμένως και η Bild.

Η Λάμπρεχτ έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες έντονη κριτική, από την αντιπολίτευση, τα ΜΜΕ και στελέχη προσκείμενα στον κυβερνητικό συνασπισμό για σειρά λαθών. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την καλύπτει πάντα, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορούσε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της στο Instagram, το οποίο βιντεοσκοπήθηκε με την ίδια να μιλάει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ πίσω της ακούγονταν οι κροτίδες και τα πυροτεχνήματα από τον εορτασμό της αλλαγής του έτους στο Βερολίνο.

Αντικείμενο σχολίων έγινε όμως και η ουσία των δηλώσεών της. «Υπάρχει σε εξέλιξη ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Και σε σχέση με αυτό, κέρδισα πολλές εμπειρίες, πάρα πολλές συναντήσεις με ενδιαφέροντες και υπέροχους ανθρώπους. Και για αυτό λέω ένα ειλικρινές ευχαριστώ», είχε δηλώσει, με τη φωνή της μόλις να ξεχωρίζει από τον θόρυβο των πυροτεχνημάτων. Για «ντροπιαστική εικόνα» έκαναν λόγο οι επικριτές της.

Παλαιότερα, η Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία ξεκίνησε την κυβερνητική της καριέρα ως υφυπουργός Οικονομικών του Όλαφ Σολτς στην τελευταία κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, για να αναλάβει κατόπιν το υπουργείο Δικαιοσύνης, είχε προκαλέσει σχόλια αφενός για τους χειρισμούς της στο υπουργείο Άμυνας. Αφενός γιατί καταγράφονται σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις σε αμυντικό εξοπλισμό και αφετέρου όταν αποκαλύφθηκε ότι σε πολλά ταξίδια συνοδευόταν από τον 22χρονο γιο της, ο οποίος ταξίδευε με τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα των ενόπλων δυνάμεων και μάλιστα αναρτούσε φωτογραφίες μέσα από αυτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπλέον, λίγες ώρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Λάμπρεχτ εθεάθη σε ινστιτούτο αισθητικής να κάνει περιποίηση νυχιών, γεγονός που σχολιάστηκε ως έλλειψη ευαισθησίας για τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Σύμφωνα με την SZ, η Λάμπρεχτ δεν άντεχε το βάρος του υπουργείου Άμυνας ήδη από την αρχή της θητείας της, ενώ είχε εκμυστηρευτεί ότι δεν επιθυμούσε το συγκεκριμένο πόστο και είχε ομολογήσει ότι δεν γνώριζε τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.

Στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ερωτώμενη σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια που θα προσέφερε η Γερμανία, είχε δηλώσει ότι θα έστελνε 5.000 κράνη στο Κίεβο. Τα προβλήματα συνεχίστηκαν, με την αποκάλυψη μεταξύ άλλων ελλειμμάτων σε πυρομαχικά, τεχνικών ζητημάτων στα άρματα μάχης PUMA που θα διέθετε η Bundeswehr στο ΝΑΤΟ και δυσκολιών στην προετοιμασία της παραγγελίας των F-35 από τις ΗΠΑ. Όλα αυτά οδήγησαν σε επανειλημμένα έντονα αιτήματα για την παραίτησή της από την αντιπολίτευση.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Civey για τον ιστότοπο t-online, το 77% των Γερμανών την έκρινε ακατάλληλη για τη θέση.

Η SZ αναφέρει σήμερα ότι ως πιθανοί διάδοχοι της κυρίας Λάμπρεχτ θεωρούνται η υφυπουργός Άμυνας Σιέμτγιε Μέλερ και η εντεταλμένη της Bundestag για τις ένοπλες δυνάμεις Εύα Χεγκλ.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: