Συζήτηση για δουλειές

Συζήτηση για δουλειέςΕυχολόγια για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη βούλησή τους για προώθηση της συνεργασίας σε τομείς της καθημερινότητας – η οποία θα επισφραγιστεί με την υπογραφή περισσότερων από 20 συμφωνιών – αναμένεται να επαναλάβουν ο Αντώνης και ο Ταγίπ Ερντογάν από τα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε με θέα τον Βόσπορο.
Χθες ο κ. Ερντογάν προχώρησε σε ιδιαίτερα θετικές δηλώσεις διαβεβαιώνοντας ότι η εκτιμά ως «στρατηγική» τη συνεργασία με την και επιθυμεί να της δώσει νέα διάσταση – κάτι που ερμηνεύθηκε ως πρόσκληση για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών ενόψει της άφιξης Σαμαρά στην Τουρκία.
Ωστόσο διπλωματικές πηγές δεν περιμένουν πρόοδο ουσίας στα ελληνοτουρκικά, καθώς τόσο η φημολογία περί ανακήρυξης ΑΟΖ από την ελληνική πλευρά όσο και η εύθραυστη ισορροπία της τρικομματικής κυβέρνησης οδηγούν σε ουσιαστικό πάγωμα των διερευνητικών επαφών.
Εξάλλου, η κίνηση της Αθήνας να προχωρήσει σε διαμαρτυρία προς τον ΟΗΕ για την τουρκική παρανομία της παραχώρησης αδειών για έρευνες σε οικόπεδα που επικαλύπτουν και τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου και του Καστελλόριζου, δέκα ημέρες προτού ο Πρωθυπουργός μεταβεί στην για να επισκεφθεί τον τούρκο ομόλογό του, εκτός της σαφούς πρόθεσης να ξεκαθαριστούν οι ελληνικές θέσεις ενόψει της επίσκεψης, φαίνεται να εξυπηρετεί ακόμη έναν στόχο. Και αυτός είναι να σταλεί το μήνυμα για το τι είναι διατεθειμένη να συζητήσει η ελληνική πλευρά και τι όχι.

Η ΗΠΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Το μήνυμα αυτό φαίνεται να εστάλη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, και μέσω των αρμόδιων πολιτικών και διπλωματικών διαύλων, εξηγώντας εν μέρει την ήπια αντίδραση της τουρκικής πλευράς στο ελληνικό διάβημα προς τον ΟΗΕ. Και αυτό επειδή η Αγκυρα δήλωσε μεν ότι θα προχωρήσει σε αντίμετρα, επαναλαμβάνοντας ότι οι επίμαχες περιοχές υπάγονται σε δική της κυριαρχία, υπογράμμισε ωστόσο τη βούλησή της για συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και για εξομάλυνση των σχέσεων. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι προς το παρόν η τουρκική πλευρά δεν προχώρησε σε αντίμετρα, προφανώς για να μη χαλάσει το θετικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι περισσότερες από 20 συμφωνίες που θα υπογραφούν σήμερα παρουσία 30 υπουργών από τις δύο πλευρές.
Και ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ουδέποτε υπήρξε επίσημη τουρκική τοποθέτηση για τις φημολογίες που ήθελαν την ελληνική πλευρά να επιλέγει ως τρόπο κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της τη μονομερή ενέργεια της κατάθεσης συντεταγμένων των εξωτερικών ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να έχει θέσει εδώ και μερικές εβδομάδες το ζήτημα του πώς θα συνεχιστεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος από “δώ και στο εξής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας είχαν φθάσει ένα βήμα πριν από την υπογραφή ενός κειμένου πολιτικής συμφωνίας επί κυβερνήσεως Παπανδρέου. Το κείμενο θα αποτελούσε τη βάση για μια ευρύτερη συνεννόηση, αλλά η υπογραφή του δεν κατέστη εφικτή, καθώς η πολιτική απόφαση που απαιτούνταν έμεινε στον αέρα λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα.

«ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές είχαν προχωρήσει αρκετά και ήταν λίγα τα ζητήματα στα οποία δεν είχε βρεθεί συμφωνία. Ως εκ τούτου, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών φέρεται πρόσφατα να έθεσε στην ελληνική πλευρά το ζήτημα της υπογραφής τής εν λόγω συμφωνίας στα θέματα όπου έχει σημειωθεί πρόοδος, ώστε οι διερευνητικές επαφές να συνεχιστούν για τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και ο διάλογος να μη γίνει από μηδενική βάση. Η Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, διεμήνυσε ότι η εστίαση στην επίτευξη των στόχων του οικονομικού προγράμματος και οι εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης δεν επιτρέπουν την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας μέσα στους επόμενους μήνες. Επανέλαβε όμως την επιθυμία της για συνέχιση των διερευνητικών επαφών.
Ωστόσο οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ περιμένουν ότι οι διερευνητικές επαφές θα συνεχιστούν, αλλά χωρίς τη δυναμική να επιτευχθεί πρόοδος. Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι ο διάλογος επισήμως δεν θα παγώσει, αλλά ότι θα προχωρήσει με… πιλότο, καθώς η δεν θα ήθελε να χρεωθεί το ναυάγιο μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης των διερευνητικών επαφών. Την ίδια ώρα, δεν είναι σαφές αν η θα επιθυμούσε εκκίνηση του διαλόγου από μηδενική βάση. Πάντως, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι είναι απίθανο η Αγκυρα να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και μάλιστα για διάλογο από μηδενική βάση, χωρίς να θέσει όρους και ασφαλιστικές δικλίδες, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία του παρελθόντος.

Αριστοτελία Πελώνη

Tags: , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: