Συνέντευξη του Αντιδήμαρχου Πλωμαρίου στο Εμπρός – «Τα μνημόνια “στραγγαλίζουν” την αυτοδιοίκηση»

Κώστας Φραγκόπουλος(πρώτος από αριστερά στη φωτογραφία), ο παλιός κοινοτάρχης Κώμης, ο για δύο θητείες δήμαρχος Θερμής, ο νυν αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πλωμαρίου του Δήμου Λέσβου, είναι ένας απ’ τους βασικούς συνδετικούς κρίκους της παλιάς φρουράς και της νέας σχολής της αυτοδιοίκησης στη Λέσβο.
Μόλις στα 46 του , ο εκπαιδευτικός, ο αγρότης και κτηνοτρόφος, ο πιστός λάτρης της αυτοδιοίκησης, Κώστας Φραγκόπουλος, ανέλαβε το βαρύ φορτίο των δημοτικών έργων και μάλιστα σε πολύ δύσκολες συγκυρίες.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, εμφανίζεται αισιόδοξος και προκαταβολικά διατεθειμένος να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προσφοράς σε όποια ανέλαβε. Μας μιλά για τους στόχους και τις προτεραιότητες που θέτει, για τον τρόπο που θα λειτουργήσει, και αξιολογεί ως το «νούμερο ένα» πρόβλημα για την αυτοδιοίκηση τις νέες μνημονιακές συνθήκες που «μας δένουν τα χέρια», ή — όπως επισημαίνει — στραγγαλίζουν τους δήμους.

Έχοντας προσφάτως αναλάβει έναν τεράστιο όγκο υποχρεώσεων, αυτών του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, νιώσατε πως σας έριξαν ξαφνικά στα βαθιά νερά;
«Ειλικρινά, όχι ιδιαίτερα, γιατί είχα συνηθίσει να έχω σχεδόν πάντα τεράστιους όγκους υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων, ειδικά την οκταετία που ήμουν δήμαρχος Θερμής, και ταυτόχρονα για ενάμιση περίπου χρόνο είχα παράλληλα το Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά και στο τέλος της οκταετίας την προεδρία τής ΤΕΔΚ.

Βέβαια, το μέγεθος εδώ των υποχρεώσεων είναι πολύ μεγαλύτερο, μια και μιλάμε ουσιαστικά για 13 καποδιστριακούς δήμους οι οποίοι συνενώθηκαν στον έναν και μοναδικό Δήμο Λέσβου, αλλά και επειδή η χρονική συγκυρία που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ήταν εντελώς ιδιαίτερη. Και αναφέρομαι στο γεγονός ότι είχε προηγηθεί η θεομηνία του Δεκεμβρίου τού 2012, παράλληλα με τα ασφυκτικά πλαίσια υποχρεώσεων έναντι του ΕΣΠΑ, για το οποίο τάχιστα οφείλουμε να δημοπρατήσουμε και να συμβασιοποιήσουμε έργα. Κι εκτός απ’ αυτά, υπάρχουν και πολλές ακόμη και διαφορετικές ανάγκες, που έχουν σχέση τόσο με την Αντιδημαρχία Πλωμαρίου, όσο και με τις γενικότερες απαιτήσεις έργων του νησιού.»

Βρήκατε μια οργανωμένη Τεχνική Υπηρεσία ή ακόμη αναζητάτε φόρμουλες βέλτιστης λειτουργίας;
«Κοιτάξτε, η Τεχνική Υπηρεσία σε ένα μεγάλο βαθμό προσπαθούσε να λειτουργήσει. Βέβαια, η έλλειψη ενιαίου χώρου στέγασής της, καθώς επίσης και η μη ανάληψη ολόκληρης της ευθύνης της έως πρότινος από ένα πολιτικό , ήταν ανασταλτικοί παράγοντες στην όλη προσπάθεια. Πιστεύω όμως ότι από εδώ και πέρα, αφού πλέον συγχρονίσουμε τα βήματά μας, και εμείς ως πολιτικά υπεύθυνοι, και οι υπάλληλοι, με την απαραίτητη και προβλεπόμενη πλέον δομή και ιεραρχία βάσει του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτά για τα οποία μας έστειλε στο Δήμο ο λεσβιακός λαός.»

16 δημοπρατήσεις…

Με ποιο βασικό σχεδιασμό κινείστε; Τι αποτελεί και τι όχι προτεραιότητα;
«Η αρχική μας στόχευση είναι η ολοκλήρωση όλων των παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία σε επίπεδο προσβάσεων, υδρεύσεων-αποχετεύσεων, εσωτερικής οδοποιίας και γενικά όπου υπήρξε πρόβλημα όλο αυτό το διάστημα, και δεύτερο η όσο το δυνατόν γρηγορότερη δημοπράτηση και συμβασιοποίηση των έργων που βρίσκονται στο γενικότερο σχεδιασμό τού ΕΣΠΑ.

Μέχρι τώρα, απ’ την αρχή του χρόνου έχουμε δημοπρατήσει και δημοπρατούμε έως τις 10 Απριλίου συνολικά 16 έργα, μεταξύ των οποίων την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, για τους οποίους υπήρχαν ασφυκτικές προθεσμίες, αρκετά έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, όπως π.χ. των βορειόχωρων της Μυτιλήνης, καθώς και τα δίκτυα της Καλλονής. Έχουμε δημοπρατήσει επίσης, μόλις την προηγούμενη Τρίτη, την αποκατάσταση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, επίσης την κατασκευή WC στο Γυμνάσιο Πλωμαρίου, ενώ επαναδημοπρατούμε και την ολοκλήρωση της οδού Κομνηνάκη, αφού η πρώτη δημοπρασία απέβη άγονη.

… και μικρά έργα
»Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω για τις μέχρι τώρα προσπάθειες και ενέργειές τους τούς συναδέλφους που είχαν την ευθύνη της προετοιμασίας-ωρίμανσης των μελετών, και αναφέρομαι στο Γιάννη Τσακίρη που είχε την ευθύνη του προγραμματισμού και το Γιάννη Βατό σε ό,τι αφορά στα έργα περιβάλλοντος, αλλά και στη διευθύντρια Μαριάνθη Στυλιανίδου και τους υπαλλήλους, για την τους. η οποία πολλές φορές ξεπέρασε τα αναμενόμενα, αφού για να προλάβουμε προθεσμίες, κάποιοι εξ αυτών δούλεψαν Σαββατοκύριακα και αργίες.

Οι επόμενες κινήσεις συνίστανται αφενός στην περαιτέρω ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δημοπράτηση των υπόλοιπων έργων τού ΕΣΠΑ και αφετέρου, άμεσα, ελπίζω μέσα στον Απρίλιο, αφού ζητήσουμε και τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών έτσι όπως εκφράζονται μέσα απ’ τα τοπικά συμβούλια, στη διαμόρφωση και κατάθεση προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο ενός συμπληρωματικού τεχνικού προγράμματος για την κάλυψη επειγουσών αναγκών στα χωριά.»

Εκτιμάτε λοιπόν πως θα υπάρξει η δυνατότητα υλοποίησης και άλλων έργων με ΣΑΤΑ;
«Πιστεύω ότι, παρά τις δύσκολες οικονομικά, κι όχι μόνο, συνθήκες τις οποίες βιώνουμε, θα δοθούν πιστώσεις εκτός απ’ αυτές που ήδη διαθέτουμε απ’ την περσινή ΣΑΤΑ, και για νέα έργα, πέρα δηλαδή απ’ τα έργα που ήδη έχουμε εντάξει στο τεχνικό που ψήφισε προ μηνός το Δημοτικό Συμβούλιο.

Οπότε, στα πλαίσια αυτά είμαστε υποχρεωμένοι εκ των προτέρων να έχουμε προετοιμάσει σε επίπεδο γενικότερου σχεδιασμού, κατ’ αρχάς το τεχνικό μέρος (μελέτες, εγκρίσεις και ό,τι άλλο χρειάζεται) και κατά δεύτερον το διοικητικό και εξόχως γραφειοκρατικό, που αφορά στη λήψη των αποφάσεων τόσο για τις προτάσεις, όσο και για τις αποφάσεις έγκρισης, απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο.»

Ετοιμάζεστε παράλληλα και για την επόμενη προγραμματική περίοδο;
«Αυτήν τη στιγμή, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες, τις αδειοδοτήσεις και ό,τι άλλο απαιτείται για τα έργα του πρώτου ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια, και αφού προχωρήσουμε στη δημοπράτηση όλων των ενταγμένων ήδη έργων, τότε θα ξεκινήσουμε τον προγραμματισμό, έτσι ώστε να μην ξανασυμβούν αυτά που συνέβησαν σ’ αυτή την προγραμματική περίοδο και έγκαιρα να διαθέτουμε την ωριμότητα σε επίπεδο μελετών ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων εκεί όπου θα προκρίνει ότι πρέπει να γίνουν το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου.»

Μάχη για Βατερά — νότια Μυτιλήνη

Είστε της άποψης, απ’ την που έχετε και ως αντιδήμαρχος, ότι θα χαθούν έργα απ’ το ΕΣΠΑ;
«Θέλω να πιστεύω πως όχι, παρά το γεγονός ότι απ’ την πλευρά της Πολιτείας κάθε τρεις και λίγο έχουμε αλλαγές και διαφοροποιήσεις σε πάρα πολλούς τομείς, όπως π.χ. στις διαδικασίες και σε ερμηνείες για το νομικό πλαίσιο, που δυσκολεύουν διαρκώς την προσπάθεια των τελικών δικαιούχων όπως ο Δήμος Λέσβου.

Για παράδειγμα, στο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” που αφορά τα δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης Βατερών, Βρίσας και Πολιχνίτου, ήμασταν έτοιμοι και σε επίπεδο τευχών δημοπράτησης, τα οποία στείλαμε για έλεγχο στις 12 Φεβρουαρίου, προς την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος. Την ίδια όμως μέρα μάς δόθηκε εντολή απ’ τον προαναφερόμενο φορέα για περιορισμό της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων του Πολιχνίτου και για πολλές άλλες τροποποιήσεις που είχαν να κάνουν με τα δίκτυα των Βατερών.

Εντολή που για μας είναι απαράδεκτη, αφού μια τεράστια προσπάθεια ετών κινδυνεύει πλέον να πάει στράφι. Παρ’ όλα αυτά, εμείς ενημερώσαμε και πιέζουμε με κάθε δυνατό τρόπο έτσι ώστε να μην ισχύσει η ανωτέρω οδηγία για περικοπές και να υλοποιηθεί το ως έχει.

Αυτές τις μέρες περιμένουμε απάντηση και για το τι μέλλει γενέσθαι με το βιολογικό της νότιας Μυτιλήνης, που δεν πάψαμε στιγμή να κυνηγούμε και να ελπίζουμε πως θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του.»

Για το Πλωμάρι

Προλαβαίνετε με το φόρτο εργασίας που έχετε, να δείτε και τα ζητήματα της Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου, ή εκ των πραγμάτων κάθε μέρα τρέχετε από χωριό σε χωριό ανά τη Λέσβο;
«Η αλήθεια είναι ότι ζορίζομαι ιδιαιτέρως να προλάβω και να παρακολουθώ τα θέματα του Πλωμαρίου, να επεμβαίνω στην προσπάθεια να δοθούν λύσεις σε αυτά, κάποια εκ των οποίων χρονίζουν, και ταυτόχρονα να βρίσκομαι ανά πάσα ώρα και στιγμή, ειλικρινά, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, σε διαφορετικά σημεία του νησιού, όπου υπάρχει ανάγκη και καθίσταται επιτακτική η εξεύρεση λύσεων εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Και αυτό συμβαίνει πράγματι καθημερινά, όλη τη βδομάδα, και τα Σαββατοκύριακα.

Πιστεύω όμως ότι αν ξεπεράσω αυτό τον πολύ δύσκολο πρώτο καιρό και μπουν τα πράγματα σε μια σειρά, θα έχω πολύ περισσότερο χρόνο για να ξεμπλοκάρω και να προωθήσω κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις που απαιτούνται στη Δημοτική Ενότητα Πλωμαρίου. Άλλωστε, η σχέση μου με τους κατοίκους, αλλά και με τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής, είναι πάρα πολύ καλή, και πιστεύω ότι αυτό θα με βοηθήσει να αντεπεξέλθω στις ανάγκες και στις απαιτήσεις που ομολογουμένως είναι πάρα πολλές.»

Τι θα χαρακτηρίζατε απ’ τη δίμηνη περίπου θητεία του αντιδημάρχου ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείστε να διαχειριστείτε;
«Εκτός του τεράστιου όγκου των προβλημάτων και της γενικότερης κατάστασης στα οποία και αναφέρθηκα, πραγματικά αξιολογώ ως μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο ζήτημα τη δυσκολία κάτω απ’ τις νέες συνθήκες στην αυτοδιοίκηση (βλέπε τρόικα και μνημονιακές υποχρεώσεις) να δώσουμε άμεσες λύσεις στα προβλήματα του τόπου. Μας δένουν τα χέρια και ουσιαστικά στραγγαλίζουν αυτό για το οποίο έχει στηθεί η αυτοδιοίκηση, την αμεσότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, όλα αυτά τα πολύπλοκα γραφειοκρατικά τερτίπια για την παρακολούθηση των οικονομικών των δήμων. Για παράδειγμα, έχει ψηφιστεί απ’ τις 27 Φεβρουαρίου ο προϋπολογισμός τού 2013 και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι λιγοστοί υπάλληλοι της Οικονομικής Υπηρεσίας, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες μιας σειράς πληρωμών — ενδεικτικά αναφέρω την προμήθεια καυσίμων και ανταλλακτικών, με αποτέλεσμα πολλά απ’ τα μηχανήματα, αν όχι όλα, του μηχανολογικού εξοπλισμού να μην εργάζονται στο βαθμό που θέλουμε για την αποκατάσταση των προβλημάτων που προέκυψαν απ’ τη θεομηνία.

Και σε καμμία περίπτωση η καθυστέρηση δεν οφείλεται στους υπαλλήλους, αλλά στην επιβολή περιορισμών και στην επιβάρυνση με γραφειοκρατικές διαδικασίες και απαιτήσεις από πλευράς των συναρμόδιων υπουργείων.»

Για αλλαγή χωροταξικού και παράταση θητείας…
«Θολό» το αύριο του θεσμού
Ανήκετε σ’ εκείνους που θεωρούν πως στην επόμενη δημοτική περίοδο η Λέσβος θα διαθέτει περισσότερους δήμους, ή όχι;
«Δεν ξέρω αν θα γίνουν περισσότεροι του ενός δήμοι, εκείνο που ξέρω είναι ότι εξακολουθώ να πιστεύω πως αυτό το μοντέλο αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να λύσει προβλήματα κυρίως της καθημερινότητας του δημότη, μια και έχει χαθεί η αμεσότητα με την αυτοδιοικητική εξουσία, όπως και η γενικότερη αυτοδιαχείριση και αυτοδιάθεση των τοπικών κοινωνιών. Παραμένω σταθερός στις απόψεις μου απ’ το 1997, που ήμουν αντίθετος στις συνενώσεις των δήμων και κοινοτήτων στα πλαίσια του “Καποδίστρια”, και συνεχίζω να πιστεύω ότι τουλάχιστον τα τοπικά ζητήματα, π.χ. καθαριότητα, αγροτική οδοποιία, λειτουργία σχολικών μονάδων κ.ά., θα έπρεπε να ανήκουν στις πιο μικρές αυτοδιοικητικές μονάδες. Έτσι ώστε μόνο ζητήματα γενικότερου και ευρύτερου ενδιαφέροντος να ανήκουν στους κεντρικούς δήμους για να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία, χωρίς υπερφόρτωση των κεντρικών υπηρεσιών του κάθε δήμου, με ζητήματα που θα μπορούσαν να ρυθμίζονται άμεσα στο σημείο όπου προκύπτουν.

Παρ’ όλα αυτά η συμμετοχή μου, όλα αυτά τα χρόνια δε σημαίνει σε καμμία περίπτωση ότι υπηρετώ το κατά καιρούς εφαρμοζόμενο αυτοδιοικητικό σύστημα. Αυτό που με κάνει να δραστηριοποιούμαι, είναι πρώτιστα η εξυπηρέτηση των αναγκών του τόπου και των ανθρώπων του. Για μένα αυτοδιοίκηση είναι δημιουργία, είναι πράξη, είναι προσφορά, κάθε μέρα.»

Μπορείτε να λειτουργείτε αυτοδιοικητικά στον ενιαίο Δήμο Λέσβου και ειδικά τώρα, μετά τις «απώλειες» που υπέστη αριθμητικά η πλειοψηφία, απώλειες που αναγκαστικά οδηγούν σε συμβιβασμούς τη δημοτική αρχή;
«Προσωπικά επιδιώκω πάντα τη συναίνεση και τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση με όλες τις πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου. Ως εκ τούτου, και επειδή είμαι ανοιχτός , δε θεωρώ ότι στην προσπάθεια που κάνω και θα συνεχίσω να κάνω, θα συναντήσω ανυπέρβλητα εμπόδια, μιας και οι προσωπικές μου σχέσεις με όλες τις πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σε καλό επίπεδο.

Θεωρώ ότι, μιλώντας έντιμα, σοβαρά και ξεκάθαρα, μπορώ με τη βοήθεια όλων των παρατάξεων να συνθέτω απόψεις και να επιτελώ με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που διαθέτουμε, το έργο για το οποίο ανέλαβα την ευθύνη.»

Εκτιμάτε ότι η θητεία σας θα παραταθεί ή έχουν απορριφθεί ήδη απ’ τους αυτοδιοικητικούς τα σενάρια μιας τέτοιας προοπτικής;
«Εάν πραγματικά θέλουμε, αφενός να ολοκληρωθούν παρεμβάσεις-έργα που έχουμε αυτή την προγραμματική περίοδο, και να προετοιμαστούν επαρκώς οι ανάλογες της επόμενης, τότε καλό είναι να παραταθεί η θητεία. Βεβαίως, απ’ όσο γνωρίζω, με τα προβλήματα που υπάρχουν (τεράστιο μέγεθος Δήμου, έλλειψη πόρων και προσωπικού, ασταθές γενικότερα αυτοδιοικητικό τοπίο) οι περισσότεροι από εμάς θέλουν να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν αυτή η αυτοδιοικητική

Πηγή: www.emprosnet.gr

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: