Συνάντηση της Παλαιστινιακής Αρχής και Χαμάς υπό το βλέμμα του Ερντογάν

Οι ηγέτες των δύο κύριων αντίπαλων παλαιστινιακών κινημάτων συναντήθηκαν την Τετάρτη στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από τη συνάντηση όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων την Κυριακή στο Κάιρο.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια διατηρούν εδώ και χρόνια καλές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το πολιτικό του κεφάλαιο για να προωθήσει την παλαιστινιακή συμφιλίωση.

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο αντίπαλων Παλαιστινίων ηγετών έγινε στις 5 Ιουλίου 2022 στο Αλγέρι, όπου έπειτα από πολλά χρόνια αντιμαχιών της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς, Αμπάς και Χανίγια συναντήθηκαν φιλοξενούμενοι από τον Αλγερινό πρόεδρο Αμπντελματζίντ Ταμπούν.

Η τουρκική πλευρά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών των τριών ανδρών.

Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στην παλαιστινιακή προεδρία υπογράμμισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο «τη σημασία αυτής της τριμερούς συνάντησης», η οποία έδωσε τη δυνατότητα «να προβληθεί ξανά η παλαιστινιακή ενότητα και το τέλος της παλαιστινιακής διαίρεσης, ειδικά μετά την ισραηλινή επιθετικότητα στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη και τις δραστηριότητες εποικισμού».

Οι συναντήσεις αυτές έρχονται καθώς η ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ-Παλαιστίνης βρίσκεται σε τέλμα και η κατεχόμενη Δυτική Όχθη βιώνει τις πιο βίαιες συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Στις αρχές Ιουλίου, το Ισραήλ διεξήγαγε 48ωρη επιδρομή στην πόλη Τζενίν και τον παρακείμενο προσφυγικό καταυλισμό, τον μεγαλύτερο στη Δυτική Όχθη. Δώδεκα Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν.

Ο Αμπάς επισκέφθηκε τότε την Τζενίν για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια.

Χθες Τρίτη, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής έγινε δεκτός από τον Ερντογάν, ο οποίος, ενώ επανέλαβε «την υποστήριξή του στην παλαιστινιακή υπόθεση με κάθε δυνατό μέσο», επέμεινε στη «σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης του παλαιστινιακού λαού».

«Ο διχασμός ωφελεί αυτούς που θέλουν να υπονομεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία», σημείωσε.

Όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις αναμένονται στο Κάιρο την ερχόμενη Κυριακή 30 Ιουλίου σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαιρέσεις και να συζητηθεί «πώς να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα κατά του παλαιστινιακού λαού και η ενίσχυση της παλαιστινιακής ενότητας». Θα «συζητηθεί επίσης η προσχώρηση της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ» στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε έντονα τις συγκρούσεις στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ στις αρχές Απριλίου, λέγοντας ότι το Ισραήλ ξεπέρασε την «κόκκινη γραμμή».

Αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα αναμενόταν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά η επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναβλήθηκε, καθώς υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση την περασμένη Κυριακή για τοποθέτηση βηματοδότη.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: