Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Με απειλές, ειρωνικά σχόλια και φυλακίσεις η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία

Νέες απειλές διατυπώνει η Μόσχα που ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίας Ασφαλείας του ΟΗΕ, γεγονός που προκάλεσε σειρά αντιδράσεων, με την Ουκρανία να κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «κακό πρωταπριλιάτικο αστείο». 

Την ίδια στιγμή, το κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία έχει οξυνθεί περαιτέρω λόγω της κράτηση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal σε φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου βασανίζονταν οι αντίπαλοι του Στάλιν. 

Οι απειλές Σοϊγκού

«Η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγή όπλων υψηλής ακρίβειας» δήλωσε ειδικότερα το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Μιλώντας σε συνάντηση τους αρχηγούς των τριών όπλων στην έδρα της Μικτής Ομάδας Δυνάμεων στη Μόσχα, ο Σοϊγκού είπε ότι επιθεώρησε την εφαρμογή «της κρατικής αμυντικής εντολής» από την αμυντική βιομηχανία.

«Όλα αυτά καθιστούν δυνατή την εκτέλεση των καθηκόντων που έχει θέσει ο ανώτατος διοκητής (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) σύμφωνα με το σχέδιο για τη διεξαγωγή ‘’της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης’’», σημείωσε αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Σοϊγκού άκουσε επίσης αναφορές για την παροχή πυρομαχικών στον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό βρίσκεται υπό τον συνεχή έλεγχο του υπουργείου Άμυνας. Οι αρχηγοί των τριών όπλων συζήτησαν επίσης πώς να βελτιώσουν την επιμελητεία για τις προμήθειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Ρωσία στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας 

Στο μεταξύ, προβληματισμός και οργή επικρατούν στη διεθνή κοινότητα λόγω του γεγονότος ότι η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρ’ όλο που μέλη του Σώματος απηύθυναν έκκληση ώστε να μπλοκαριστεί η κίνηση.

Καθένα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου αναλαμβάνει την προεδρία για ένα μήνα, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Η τελευταία φορά που η Ρωσία βρισκόταν στην προεδρία ήταν τον Φεβρουάριο του 2022, όταν το Κρεμλίνο προχώρησε σε εισβολή στα ουκρανικά εδάφη.

Έτσι, από σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας προεδρεύει μια χώρα ο ηγέτης της οποίας έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, γι’αυτό και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Τον περασμένο μήνα, υπενθυμίζεται, το Ποινικό Δικαστήριο, που δεν είναι θεσμός του ΟΗΕ, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν.

Ενδεικτικά της ουκρανικής οργής είναι τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα, περί «του χειρότερου πρωταπριλιάτικου αστείου».

Μάλιστα, ο υπουργός έκανε λόγο για κακή λειτουργία των κανόνων διεθνούς ασφαλείας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: