Σύγχρονη διάγνωση και θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας. Του Δρ. Γ.Σ. Μπαχτσετζή

Οι αιμορροΐδες είναι ένας φυσιολογικός αγγειακός ανατομικός σχηματισμός φλεβών και αρτηριών που προβάλουν ως «αγγειακά μαξιλάρια» στο κατώτερο τμήμα του ορθού και στον πρωκτό που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Ο όρος αιμορροϊδοπάθεια περιγράφει την παθολογική κατάσταση στην οποία οδηγεί ο ερεθισμός και η διόγκωση των αγγειακών μαξιλαριών στην περιοχή του πρωκτού.

  Από τον

Δρ. Γεώργιο Στ. Μπαχτσετζή 

Γεν. Χειρουργό

Πώς δημιουργούνται και γιατί;

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μία πολύ διαδεδομένη πάθηση που συναντάται και στα δύο φύλλα, συχνότερα όμως στους άνδρες και σπανιότερα στις γυναίκες όπου εκεί η πάθηση φαίνεται να έχει ευθεία σχέση και με την εγκυμοσύνη. Περίπου το 80% του πληθυσμού υποφέρει τουλάχιστον μία φορά στην ζωή του από τις επώδυνες συνέπειες μίας πάθησης των αιμορροΐδων όπως π.χ πόνος, τσούξιμο, φαγούρα, αιμορραγία κ.λ.π. Αν και τα ακριβή αίτια της αιμορροΐδοπάθειας δεν είναι απόλυτα σαφή, σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της έχουν:

  • Η κληρονομικότητα
  • Οι διατροφικές μας συνήθειες (πικάντικα, μπαχαρικά, κατανάλωση αλκοόλ)
  • Η δυσκοιλιότητα
  • Ο τρόπος ζωής (έλλειψη άσκησης, καθιστική ζωή αλλά και αντίστροφα, έντονης άσκησης με υπερβολική χρήση άρσης βαρών που οδηγεί στην αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης)
  • Η εγκυμοσύνη, κ.α.
  • Η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες
  • Η αύξηση στην πρόσληψη υγρών
  • Η αποφυγή τροφών που ερεθίζουν το έντερο
  • Η ρύθμιση των κενώσεων σε καθημερινή βάση
  • Η σωστή και ισορροπημένη σωματική άσκηση
  • Πραγματοποιείται με τοπική ή περιοχική αναισθησία
  • Δεν απαιτεί τομές ή ράμματα
  • Διατηρεί ανέπαφο το βλεννογόνο
  • Είναι σύντομη και αναίμακτη
  • Δεν απαιτεί τη χρήση ξένων υλικών (clamps)
  • Δεν ενέχει κινδύνους στενώσεων
  • Δεν προξενεί βλάβη στο σφικτήρα
  • Ενεργοποιεί την ανάπτυξη (νέου) συνδετικού ιστού προλαμβάνοντας την ευρύτερη πρόπτωση
  • Δεν έχει μετεπεμβατικό πόνο, συνοδεύεται από άμεση ανάρρωση και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητες του
  • Συνοδεύεται από άριστα κλινικά αποτελέσματα και από υψηλή ικανοποίηση των ασθενών

Μορφολογία και κατηγορίες αιμορροϊδοπάθειας

Ανάλογα με την μορφολογία και το ιστορικό της, η αιμορροϊδοπάθεια ταξινομείται ή διακρίνεται σε:

Πρώτου βαθμού όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι προβάλλουν ελαφρά προξενώντας μικρή αιμορραγία.

Δευτέρου βαθμού όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση, αλλά ανατάσσονται αυτόματα κατόπιν αυτής.

Τρίτου βαθμού όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν, προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση και δεν ανατάσσονται από μόνοι τους αλλά μόνο με χειρισμό.

Τετάρτου βαθμού όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν μονίμως εκτός του πρωκτικού σωλήνα προξενώντας πόνο, έντονο ερεθισμό και αιμορραγία.

Πρόληψη αιμορροϊδοπάθειας

Υιοθετώντας ένα τρόπο ζωής που να συνδυάζει διατροφή και άσκηση μπορούμε να μειώσουμε αισθητά τις πιθανότητες, χωρίς όμως να αποκλείουμε το ενδεχόμενο εμφάνισης της αιμορροϊδοπάθειας. Στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνονται:

Τα παραπάνω μέτρα εκτός από την πρόληψη λειτουργούν και ως συντηρητική θεραπεία στα πρώτα στάδια εμφάνισης της πάθησης, ωστόσο δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα, το οποίο τελικά θα αντιμετωπιστεί με επεμβατική θεραπεία.

Αιμορροϊδοπλαστική LHP: η σύγχρονη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας με laser

Η πληρέστερη κατανόηση και γνώση για τα αίτια εμφάνισης της αιμορροϊδοπάθειας οδήγησαν στην ανάπτυξη σύγχρονων, λιγότερο ακρωτηριαστικών και περισσότερο ανώδυνων και αναίμακτων μεθόδων για την οριστική θεραπεία των αιμορροΐδων.

Η αιμορροϊδοπλαστική LHPείναι μια σύγχρονη, σύντομη και αναίμακτη θεραπεία για την συρρίκνωση του αιμορροϊδικού ιστού σε αιμορροΐδες κάθε βαθμού και ενδείκνυται ιδιαίτερα για την συρρίκνωση και ανάταξη της πρόπτωσης των αιμορροΐδων 3ου και 4ου βαθμού.

Σχετικά με την τεχνική της LHP, πραγματοποιείται κάτω από την κατάλληλη τοπική ή γενική αναισθησία, μετά από μικρή παρακέντηση και την χρήση ειδικής μυτερής ίνας laser που εκπέμπει ακτινικά και εστιασμένα την ενέργεια laserστο εσωτερικό τοίχωμα του αιμορροϊδικού όζου προκαλώντας την άμεση συρρίκνωσή του, ενώ ταυτόχρονα διαφυλάσσει το βλεννογόνο και τον σφιγκτήρα. Η ίνωση που προκαλεί δημιουργεί νέο συνεκτικό ιστό, ενώ ο βλεννογόνος ακολουθεί τον υποκείμενο ιστό, αποτρέποντας τον υποτροπιασμό και μια νέα πρόπτωση.

H αιμορροϊδοπλαστική LHP παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή σε σχέση με την κλασική χειρουργική ή άλλες διαθέσιμες τεχνικές:

Η αιμορροϊδοπλαστική με LASER (LHP) είναι η σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία που επιτρέπει στους ασθενείς να ξεπεράσουν τη φοβία ενός χειρουργείου και να δώσουν ανώδυνα και αναίμακτα τέλος στην αιμορροϊδοπάθεια που μέχρι σήμερα αποτελούσε ένα πρόβλημα – ταμπού.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον:

Δρ. Γεώργιο Στ. Μπαχτσετζή  

Ιατρό – Γεν. Χειρουργό

Τηλ: 6932276843

Ο Χειρουργός Γ. Μπαχτσετζής αποφοίτησε το 1975 από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βαθμό Άριστα. Ειδικεύθηκε στη Γενική Χειρουργική στην Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Παν. Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και στην Α’ Χειρουργική Κλινική του ΓΣΝ 424 ως Στρατιωτικός Ιατρός – Χειρουργός.

Διατηρεί ιδιωτικό Ιατρείο από το 1981 οπότε και έλαβε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής. Την περίοδο 1984-85 εργάσθηκε ως Επιμελητής στη Χειρουργική Κλινική του Γ. Ν. Καστοριάς και εν συνεχεία ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης. Την περίοδο 1988 – 89 μετεκπαιδεύτηκε στην Ογκολογική Χειρουργική στην Α’ Χειρουργική – Ογκολογική Κλινική του Θεαγενείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Από το 1986 ασκεί τη Χειρουργική Ειδικότητα στη Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια των σύγχρονων ενδιαφερόντων του και της Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME) συμμετέχει σε ειδικά επιστημονικά συνέδρια και μετεκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με αντικείμενα Γενικής Χειρουργικής, Χειρουργικής Ογκολογίας, Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής με Laser, κ.α.

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: