Συντριβή αεροσκάφους στην Καβάλα: Περιέφραξαν έκταση 120 στρεμμάτων με τα βλήματα του μοιραίου «Antonov»

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά τις έρευνες για τα πυρομαχικά το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) στην περιοχή των Αντιφιλίππων, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος Αντόνοφ An-12, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Οι ομάδες των πυροτεχνουργών έχουν ήδη οριοθετήσει και περιφράξει την περιοχή πτώσης του αεροσκάφους, έκτασης περίπου 120 στρεμμάτων όπου υπάρχουν συντρίμμια και βλήματα.

Η έκταση της περιοχής που πρέπει να ερευνηθεί είναι όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες 600 στρέμματα περίπου και όπως επισημαίνουν αρμόδιοι αξιωματούχοι μέχρι την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα εξωτερικά της περίφραξης.

Οι ομάδες του TENΞ ξεκίνησαν την έρευνα από την εξωτερική περίμετρο προς το κέντρο της περιοχής πτώσης και όταν ολοκληρωθεί θα ξεκινήσει η περισυλλογή μόνο των βλημάτων, χωρίς μετακίνηση τμημάτων του αεροπλάνου.

Ο αριθμός των βλημάτων που έχουν εντοπιστεί δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά όπως έγινε γνωστό, όλα τα ευρήματα έως τώρα είναι όλμοι εκπαιδευτικοί — ασκήσεων 60 και 82 χιλ. και φωτιστικοί όλμοι 82 χιλ.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, όλα τα πυρομαχικά που συγκεντρώνονται από τις ομάδες των πυροτεχνουργών και προκειται να μεταφερθούν σε άλλο σημείο για να ελεγχθούν και να καταστραφούν.

Νωρίτερα,  μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, εμφανίστηκε απολύτως καθησυχαστικός όσον αφορά την ασφάλεια των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων από τις πρώτες ύλες της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

«Μέχρι στιγμής, οι μετρήσεις που έγιναν δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό», τόνισε ο δήμαρχος και συνεχίζει: «εννοώ πως δεν υπήρχε ραδιενέργεια ή άλλο βιολογικό υλικό επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Πιθανόν η φωτιά που προκλήθηκε από το αεροπλάνο να επιβάρυνε προσωρινά την περιοχή, αλλά νομίζω πως αυτό δεν είναι ανησυχητικό στοιχείο. Για τον σκοπό αυτό έχουμε συχνή επικοινωνία με αρμόδιους και με πανεπιστημιακούς, οπότε λαμβάνουμε σχετικές ενημερώσεις. Επιπλέον, έχουν ληφθεί δείγματα χώματος και νερού από την επίμαχη περιοχή, δηλαδή από το σημείο της πρόσκρουσης, οπότε και αναμένουμε τα αποτελέσματα».

Τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται στον δήμο Παγγαίου και κλιμάκιο της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων που συγκεντρώνει στοιχεία και υλικό προκειμένου να διερευνήσει επακριβώς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέπεσε το αεροσκάφος.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: