Σχεδιάζεται επίσκεψη Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν

Σχεδιάζεται επίσκεψη Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν

Ο Αντ. ενδέχεται να μεταβεί σύντομα στο στο πλαίσιο της προσπάθειας της ελληνικής πλευράς να πείσει για την… πολιτική βούλησή της να υλοποιηθεί ο αγωγός ΤΑΡ που θα μεταφέρει αζερικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά αποτελέσματα που προέκυψαν μετά την επίσκεψη του Δ. Αβραμόπουλου στο Μπακού. Η επίσκεψη Σαμαρά βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού και αναζητούνται πρόσφορες ημερομηνίες που να εξυπηρετούν και τις δύο πλευρές.

Πέρα από το ερώτημα αν η επίσκεψη πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν ή μετά την οριστική επιλογή της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ μεταξύ ΤΑΡ και Nabucco West, υπάρχει και το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στην από τις 14 ως τις 18 Μαΐου. Μία λύση ίσως να ήταν ο κ. Σαμαράς να σταματήσει στο Μπακού κατά την επιστροφή του από το Πεκίνο στην Αθήνα, όλα όμως θα ξεκαθαρίσουν τις προσεχείς ημέρες.

Ανεξαρτήτως αυτού, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ιδιαίτερα ευχαριστημένη από τις προοπτικές των ελληνοαζερικών σχέσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συνοδευόταν από τον υφυπουργό Δ. Κούρκουλα, είχε συναντήσεις με όλη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία στο Μπακού. Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι ξεκινά η προετοιμασία για τη σύγκληση ενός διμερούς ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας με τη συμμετοχή υπουργείων που καλύπτουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Κούρκουλας συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό Αρτούρ Ραζινταντέχ και τον υπουργό Εξωτερικών Ελμάρ Μαμαντιάροφ. Όπως ήταν αναμενόμενο, στις συζητήσεις κυριάρχησαν θέματα ενέργειας, καθώς η Αθήνα προωθεί τον Διαδρατικό Αγωγό (ΤΑΡ) για τη μεταφορά αερίου από το γιγαντιαίο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη. Ανταγωνιστικός του ΤΑΡ, ο οποίος εκκινεί από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει μέσω Αλβανίας στην Ιταλία, είναι ο Nabucco West που καταλήγει στην Αυστρία.
citypress.gr

Σχεδιάζεται επίσκεψη Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν Σχεδιάζεται επίσκεψη Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν

Σχεδιάζεται επίσκεψη Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: