Στουρνάρας: Να εξαιρεθούν οι καταθέσεις από τα μέσα κάλυψης κεφαλαιακών ζημιών των τραπεζών

Τι προτείνει ο διοικητής της ΤτΕ

Με άρθρο του στην εφημερίδα Handelsblatt, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προτείνει την επανεξέταση της Οδηγίας BRDD (Ανάκαμψη και Εξυγίανση των Τραπεζών) προκειμένου να εξαιρεθούν οι καταθέσεις από τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την απορρόφηση των κεφαλαιακών ζημιών στις περιπτώσεις των αφερέγγυων τραπεζών.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας, πρέπει να βρεθεί μια λύση για την παροχή ρευστότητας κατά τη διαδικασία της εξυγίανσης. Σε αυτό το πλαίσιο, προτεραιότητα είναι να καταστεί λειτουργικός ο μηχανισμός χρηματοδότησης του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (Single Resolution Fund — SRF) μέσω του πιστοδοτικού εργαλείου (backstop) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism — ESM) και να επισπευστεί η θέσπισή του.

Ακόμα, υπογραμμίζει ότι προτεραιότητα ζωτικής σημασίας είναι και η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme — EDIS).

Η δημιουργία ενιαίου, κατάλληλα σχεδιασμένου και επαρκώς χρηματοδοτούμενου συστήματος ασφάλισης των καταθέσεων, όπως αναφέρει, θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των καταθετών ανά την Ευρώπη, περιορίζοντας έτσι την πιθανότητα τραπεζικού πανικού (bank run) και σπάζοντας οριστικά το φαύλο κύκλο κρατών-τραπεζών (bank-sovereign nexus)., σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος σημειώνει πως προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται μια πιο φιλόδοξη πολιτική βούληση.

Διαβάστε ακόμα: Taxisnet: Βρείτε ποιοι «είδαν» το ΑΦΜ σας

oikonomia

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: