Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία μπορεί να περάσει σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα τις εξαγωγές και την ανάπτυξη, σημείωσε πως “υπάρχουν, λοιπόν, σοβαρές ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να περάσει σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά, βασιζόμενη σε ένα νέο, αναπτυξιακό πρότυπο με έμφαση στην υγιή επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια”.

Ο κ. Στουρνάρας, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως αυτό δεν σημαίνει πως το μεγαλύτερο μέρος των αδυναμιών που περιόριζαν την εξαγωγική επίδοση της χώρας στο παρελθόν έχει διευθετηθεί, καθώς υπολείπεται του επιπέδου που θα αναμενόταν, με βάση τις ιστορικές συσχετίσεις μεταξύ της ανάκτησης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της ανοδικής πορείας που καταγράφουν οι εξαγωγές.

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ακόμη πως εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ενώ μένουν ακόμη αρκετά να γίνουν σε θέματα όπως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, η θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος και η δημιουργία οικονομικού περιβάλλοντος πιο φιλικού προς την επιχειρηματικότητα. Επίσης, όπως τόνισε, απαραίτητη είναι η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου που διευκολύνει τις επενδύσεις.

Τέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε ότι η ελληνική οικονομία υστερεί σε κρίσιμους καινοτόμους και διεθνώς ανταγωνιστικούς βιομηχανικούς κλάδους, όπως και σε μεγάλες επιχειρήσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία και υψηλής εξειδίκευσης θέσεις εργασίας, και για να βελτιωθεί αυτό απαιτούνται νέες επενδύσεις.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: