Στην Ουκρανία ο Κέιρ Στάρμερ των Εργατικών – Συναντήθηκε με τον Ζελένσκι

Η στήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία δεν θα αλλάξει αν το Εργατικό Κόμμα, που βρίσκεται σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση, κερδίσει την εξουσία στις επόμενες βρετανικές εκλογές, τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουκρανία.

Η Βρετανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας υπό τους κυβερνώντες Συντηρητικούς και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακολούθησε το παράδειγμα του προκατόχου του, Μπόρις Τζόνσον, επισκεπτόμενος το Κίεβο σήμερα Πέμπτη. Ο Τζόνσον είναι δημοφιλής στην Ουκρανία και μια οδός φέρει το όνομά του.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Εργατικούς ισχυρό προβάδισμα έναντι των Τόρις.

«Αν διεξαχθούν εκλογές το επόμενο έτος και υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης, η θέση για την Ουκρανία θα παραμείνει η ίδια», διαβεβαίωσε ο Στάρμερ επισκεπτόμενος την Ιρπίν έξω από το Κίεβο. Η πόλη είχε καταληφθεί προσωρινά από τις ρωσικές δυνάμεις, με το Κίεβο να κατηγορεί τους εισβολείς ότι διέπραξαν θηριωδίες προτού αποχωρήσουν. Η Ρωσία έχει αρνηθεί αυτές τις καταγγελίες, αλλά ερευνητές συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου σε διάφορες ουκρανικές πόλεις συμπεριλαμβανομένης της Ιρπίν.

«Είναι απίστευτο να βλέπεις αποδείξεις για φρικαλεότητες που είδα σήμερα το πρωί. Φωτογραφίες αμάχων στα περίχωρα του Κιέβου με δεμένα μάτια, με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους», τόνισε ο Στάρμερ.

Ο ηγέτης των Εργατικών επισκέφθηκε επίσης την Μπούτσα, μια άλλη πόλη κοντά στο Κίεβο, όπου έχουν τεκμηριωθεί ρωσικές θηριωδίες, προτού μεταβεί στο Κίεβο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Στάρμερ, πρώην δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε ότι θέλει να δείξει υποστήριξη στις εκκλήσεις της Ουκρανίας για δικαιοσύνη και αποζημιώσεις για τις ρωσικές ενέργειες κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη για αυτό. Πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη στη Χάγη [ενν. Στο Διεθνές Δικαστήριο και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που εδρεύουν στην πόλη] και πρέπει να υπάρξει κατάλληλη αποζημίωση στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: