Στην Αδριανούπολη η Ελληνοτουρκική συνάντηση για την κοινή καταπολέμηση των κουνουπιών

Στην Αδριανούπολη η Ελληνοτουρκική συνάντηση για την κοινή καταπολέμηση των κουνουπιών
Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, πραγματοποιήθηκε στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, την Παρασκευή 10 Μαΐου 2013 Ελληνοτουρκική συνάντηση εργασίας με θέμα την καταπολέμηση των κουνουπιών στις δυο πλευρές του ποταμού Έβρου.
Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα συσκέψεων της Νομαρχίας Αδριανούπολης και στην οποία συμμετείχαν από Ελληνικής Πλευράς

ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Δημόσιας υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Χουσεΐν Ερτζάν, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κωνσταντίνος Κατσιμίγας, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Λουκάς Γεωργίου και η Εντομολόγος Δρ. Αλεξάνδρα Χασκοπούλου, εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας για την καταπολέμηση κουνουπιών, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Από Τουρκικής πλευράς συμμετείχαν οι Μπεγιαζίτ Ταντς, Αντινομάρχης Αδριανούπολης, Δρ.Ερτουγρούλ Τανρίκουλου, Αντιδήμαρχος Αδριανούπολης, Δρ. Χατιτζέ Γκιούλ, Διευθύντρια Υγείας στη Νομαρχία Αδριανούπολης, Δρ. Ναζλί Γκιούλ Μποζτάς, Προϊσταμένη τμήματος Λοιμωδών Νόσων και Οικολογικής Υγείας Αδριανούπολης και ο Ειδικός Επιστήμονας Δ. Γκαζανφέρ Αι.
Κατά τη συνάντηση οι δυο πλευρές παρουσίασαν το πρόγραμμα καταπολέμησης που ακολουθούν, καθώς και τις τεχνολογίες, τα μέσα και τα σκευάσματα.
Συμφωνήθηκε όπως γίνεται αλληλοενημέρωση για τα προγράμματα ψεκασμών σε εβδομαδιαία βάση, καθώς και άμεση σε περίπτωση εντοπισμού μολυσμένων κουνουπιών ή κρουσμάτων σε πτηνά, ιπποειδή και ανθρώπους, από νόσους μεταδιδόμενους από (π.χ. Ιός Δυτικού Νείλου, Ελονοσία κ.λ.π.) σε περιοχές εκατέρωθεν  του ποταμού Έβρου.
Επίσης σε περιπτώσεις εξάρσεων  να γίνονται, μετά από συνεννόηση  ταυτόχρονα ψεκασμοί στις δυο πλευρές. Συμφωνήθηκε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών, καθώς και στους μεθοριακούς σταθμούς των δυο χωρών.
Η Ελληνική αντιπροσωπεία προσκάλεσε την Τουρκική να επισκεφθεί την και να παρακολουθήσει από κοντά τις μεθόδους καταπολέμησης.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί μόνο επίγεια μέσα, ενώ η Ελλάδα, δια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης τόσο επίγεια όσο και εναέρια, ενώ διαθέτει και πλήρες δίκτυο για παγίδευση και έλεγχο της πυκνότητας και του μολυσματικού επιπέδου των κουνουπιών.
Πριν τη συνάντηση η Ελληνική Αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Νομάρχη Αδριανούπολης  Χασάν Ντουρουέρ όπου και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις και το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας των τοπικών αρχών σε όλους τους τομείς διασυνοριακού ενδιαφέροντος.
Το γεγονός της επίσκεψης της Αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης  στην Αδριανούπολη για το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών στον , έτυχε μεγάλης προβολής από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (τηλεοπτικά, έντυπα και ηλεκτρονικά) της Τουρκίας, με πολύ ευνοϊκά σχόλια για την Ελληνική πρωτοβουλία διασυνοριακής συνεργασίας.

Tags: , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: