Σταθάκης: Προετοιμάζονται οι αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των ΥΚΩ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, μιλώντας στον AΝΤ1, δήλωσε ότι οι αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των ΥΚΩ βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, οι αλλαγές αυτές θα νομοθετηθούν τον επόμενο μήνα, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη και για την αλλαγή του υπολογισμού του κοινωνικού τιμολογίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «θα ενισχυθούν πολύ τα φτωχότερα τμήματα και θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση».

Ο ίδιος διευκρίνισε παράλληλα πως δεν υπάρχει μνημονιακή δέσμευση για την απομάκρυνση 500.000 καταναλωτών από τη ΔΕΗ, αλλά για μείωση του μεριδίου της στην αγορά. «Αν δεν πετύχουμε τους στόχους με τη μείωση του μεριδίου από τις μονάδες παραγωγής, θα βρούμε άλλα εργαλεία, αλλά όχι το διωγμό των καταναλωτών», ξεκαθάρισε.

Και πρόσθεσε: «Η αγορά ενέργειας πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, να υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστές που θα προσφέρουν ρεύμα» σημειώνοντας πως «η αγορά θα ανοίξει με διάφορους τρόπους».

«Δύο πράγματα θα συμβούν, το ένα είναι η μείωση των τιμολογίων, μέσω του ανοίγματος της αγοράς καταναλωτών και το δεύτερο το άνοιγμα στην παραγωγή ενέργειας», συνέχισε.

Όσο για το θέμα του κοινωνικού πλεονάσματος που έχει προκύψει με τους Ευρωπαίους ο κ. Σταθάκης είπε πως «πρόθεσή μας είναι να υπάρξει ισχυρό κοινωνικό πακέτο», και εμφανίστηκε βέβαιος πως στο τέλος του χρόνου θα δοθεί το πακέτο.

«Επιμένω, στο τέλος του χρόνου θα έχουμε ισχυρό πακέτο, πιο σύνθετο από πέρυσι», δήλωσε κάνοντας λόγο για «τρία πακέτα», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η δέσμευση είναι για τους στόχους, για το πάνω από τους στόχους υπάρχει διαδικασία», ξεκαθάρισε για το ζήτημα του υπερπλεονάσματος.

Ερωτηθείς, τέλος, για τη συνάντηση Τσίπρα — Τραμπ, ο κ. Σταθάκης ανάφερε πως πρόκειται για ένα θετικό σήμα, το οποίο «επιβεβαιώνει το θετικό ρόλο της χώρας σε πολλά επίπεδα». Ειδικότερα, για τη συμφωνία για την αναβάθμιση του αμυντικού στόλου, διευκρίνισε πως από τα ποσό των 2,4 δισ. που αναφέρθηκε από αμερικανικής πλευράς, «το 1,1 θα είναι για αμυντική δαπάνη, τα υπόλοιπα θα είναι αντισταθμιστικά».

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: