Σταθάκης: Έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής και ερωτηθείς για το μέλλον της ΔΕΗ, αποκάλυψε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για ενεργειακά θέματα και για τη πώληση μονάδων της ΔΕΗ ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

«Προφανώς έχει ανοίξει η διαπραγμάτευση για τα θέματα  που υπάρχουν στην αξιολόγηση, αλλά δεν θα σας αποκαλύψω», είπε ο κ. Σταθάκης.

Ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτών για τις λιγνιτικές μονάδες που είναι προς πώληση και μάλιστα και ικανοποιητικό τίμημα. Υποστήριξε ότι το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, που είχε καταρτίσει η ΝΔ ως κυβέρνηση και υπερασπίζεται, είχε εντάξει και υδροηλεκτρικές μονάδες.

Ειδικότερα, αναφορικά με την πώληση μονάδων, είπε ότι υπάρχει δέσμευση για πώληση λιγνιτικών μονάδων και σε αυτό το θέμα είναι διαφορετικό από το σχέδιο της Μικρή ΔΕΗ που είχε και υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά. Όπως είπε τα υδροηλεκτρικά έχουν κομβικό σημείο στα οικονομικά της ΔΕΗ, είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι στη παραγωγή, άρα αυτό το στοιχείο που αφαιρέσαμε από τη μικρή είναι στρατηγικό και ιδεοληπτικό. «Η πώληση αυτή έχει στόχο να μη θίγει τη βιωσιμότητα της εταιρείας, να είναι ανταγωνιστικά τα δυο κομμάτια αυτά που θα μείνει και αυτό που θα φύγει. Ναι αποτρέπεται οποιαδήποτε διαδικασία που ζημιώνει τη ΔΕΗ. Δεσμευση να προχωρήσουμε παρά τα όσα ακούγονται ότι δεν υπάρχουν αγοραστές και θα φέρει και οφέλη στη ΔΕΗ και ένα ικανοποιητικό τίμημα», είπε ο υπουργός.

«Η ΔΕΗ επιδιώκουμε να διατηρήσει το μεγαλύτερο βαθμό παραγωγής στο σύστημα της χώρας. Στόχος η διατήρηση της ΔΕΗ ως πυλώνα του ενεργειακού συστηματος και η ΔΕΗ θα αναπτυχθεί και σε νέα πεδία», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι θα εμφανιστεί σε ένα φάσμα νέων μορφών ενέργειας στη λιανική και στο εμπόριο, με παρουσία και στα Βαλκάνια. «Η δυναμική της ΔΕΗ δεν αλλάζει και αίρει ενα μονοπωλιακό χαρακτήρα που είχε, αλλά παραμένει πυλώνας», δήλωσε.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: