Στα Χανιά ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας λίγο πριν την επιχείρηση «Ασπίδες»

Το βράδυ της Δευτέρας αφίχθη στα Χανιά ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους συνοδευόμενος από βουλευτή του Γερμανικού κοινοβουλίου και αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, μοναδικός και ουσιαστικός σκοπός της επίσκεψης του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας είναι να εμψυχώσει το πλήρωμα της φρεγάτας Hessen η οποία την Κυριακή 18/2 κατέπλευσε στην ναυτική βάση στο Μαράθι .

Ο λόγος της επίσκεψης – νωρίς το πρωί της Τρίτης 20/2 – είναι το ότι η συγκεκριμένη Γερμανική φρεγάτα θα συμμετάσχει στην ναυτική αρμάδα της Ευρώπης που θα πλεύσει στην Ερυθρά θάλασσα στο πλαίσιο απόφασης των υπουργών Εξωτερικών για να διασφαλίσουν τα εμπορικά πλοία έναντι των επιθέσεων από τους Χούθι.

Η επιχείρηση «Ασπίδες» – η οποία έλαβε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση – χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη αποστολή γιατί αναμένεται αντίδραση από τους Χούθι και οι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων είναι προετοιμασμένοι να υπάρξουν άμεσες και έμμεσες επιθέσεις, από βαλλιστικούς πυραύλους, μέχρι μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τηλεκατευθυνόμενα θαλάσσια σκάφη καμικάζι.

Άλλωστε για τον λόγο αυτόν η Γερμανία στέλνει στην Ευρωπαϊκή αποστολή την πανίσχυρη φρεγάτα Hessen στην οποία επιβαίνουν 240 στρατιώτες, άνδρες και γυναίκες και μία πλήρως εξοπλισμένη ιατρική ομάδα.

Η φρεγάτα Hessen διαθέτει:

  • ναυτικό πυροβόλο τύπου Oto Melara των 76 χιλιοστών
  • δύο πυροβόλα των 27 χιλιοστών
  • δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες για τορπίλες τύπου MU90
  • 2 τετραπλούς εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας – επιφανείας τύπου Harpoon
  • δύο πυραυλικά συστήματα εγγύς προστασίας RAM
  • και σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) τύπου Mk.41 με 32 κελιά εκ των οποίων, τα 24 χρησιμοποιούνται για βλήματα επιφανείας – αέρος τύπου SM-2, και τα άλλα οκτώ χρησιμοποιούνται για βλήματα επιφανείας – αέρος τύπου ESSM.

Στην αρμάδα θα συμμετάσχει και η Ελληνική φρεγάτα «Ύδρα» καθώς και σκάφη του πολεμικού ναυτικού από Γαλλία και Ιταλία.

Η επιχείρηση «Ασπίδες» επικεντρώνεται αποκλειστικά στην προστασία των εμπορικών πλοίων που κινούνται στην Ερυθρά Θάλασσα, τη ναυτική οδό που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία. Μετά από τέσσερις μήνες επιθέσεων από την πλευρά των Χούθι, με ορμητήριο την Υεμένη, η ναυτική αποστολή «Ασπίδες» κρίθηκε απαραίτητη και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η Ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα να ξεκινήσει την αποστολή της στην Ερυθρά θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους, μετά τις συναντήσεις που θα έχει με τους αξιωματικούς και το πλήρωμα της φρεγάτας το πρωί της Τρίτης 20/2, θα αναχωρήσει αμέσως από τα Χανιά.

ΕΛΛΑΔΑΕρυθρα Θαλασσα
Μοιράσου το άρθρο
Print

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: