Σουηδία: Υποσχέσεις για δημόσιες δαπάνες άνω των 7 δισεκ. ευρώ για την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία

 Ο υπό κατάρτιση προϋπολογισμός επικεντρώνεται στο να δοθεί στην οικονομία μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική, με επιπλέον δαπάνες για την πρόνοια, την προσπάθεια αποτροπής της κλιματικής αλλαγής και την τόνωση της απασχόλησης

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Σουηδίας υπόσχεται δημόσιες δαπάνες που θα φθάσουν τα 74 δισεκ. κορόνες (7,2 δισεκ. ευρώ) για να ανακάμψει η οικονομία από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον προϋπολογισμό που καταρτίζει για το 2022, οι αδρές γραμμές του οποίου παρουσιάστηκαν χθες από την υπουργό Οικονομικών, καθώς ευελπιστεί να προσελκύσει ψηφοφόρους και να αντιστρέψει την τάση στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2022.

Καθώς πολλά από τα μέτρα στήριξης που είχε ανακοινώσει η κυβερνητική συμμαχία σταδιακά τερματίζονται, ο υπό κατάρτιση προϋπολογισμός επικεντρώνεται στο να δοθεί στην οικονομία μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική, με επιπλέον δαπάνες για την πρόνοια, την προσπάθεια αποτροπής της κλιματικής αλλαγής και την τόνωση της απασχόλησης.

«Θα αξιοποιήσουμε τη δύναμη της σουηδικής οικονομίας για να οικοδομήσουμε μια κοινωνία πιο σθεναρή και πιο βιώσιμη απ’ ό,τι ήταν πριν από την πανδημία», διαβεβαίωσε η υπουργός Οικονομικών Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον (Σοσιαλδημοκράτες), συνοψίζοντας τον προϋπολογισμό σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Dagens Nyheter.

Το πλήρες κείμενο του υπό κατάρτιση προϋπολογισμού αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα.

Η Σουηδία θεωρείται πως ανέκαμψε από το πλήγμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ταχύτερα από τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη. Επίσημα, η χώρα έχει καταγράψει σχεδόν 14.800 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,14 εκατ. καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Αλλά η Στοκχόλμη συνεχίζει να αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της έξαρσης της βίας των συμμοριών, ο προσδιορισμός του στόχου για την κλιματική ουδετερότητα ως το 2045, η διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.

Η συμμαχία της κεντροαριστεράς βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν σε έναν χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2022. Η συμμαχία (Σοσιαλδημοκράτες/Πράσινοι) ελπίζει ότι οι γενναιόδωρες δημόσιες δαπάνες θα κερδίσουν τους ψηφοφόρους.

Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν αναμένεται να εγκαταλείψει το πηδάλιο τον Νοέμβριο και η κυρία Άντερσον, 54 ετών, θεωρείται φαβορί για τη διαδοχή του στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών.

Εάν εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα ασκήσει το αξίωμα της πρωθυπουργού στη Σουηδία.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: