Σουηδία: Υπάρχουν νομικά εμπόδια στην έκδοση δύο Τούρκων

Το ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας έκρινε ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια στην έκδοση δύο Τούρκων, που σύμφωνα με την Άγκυρα είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, πιθανόν περιπλέκοντας την προσπάθεια της Στοκχόλμης να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μερικές ημέρες αφού η Τουρκία ήρε τις αντιρρήσεις της στην εισδοχή της Σουηδίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε τη Δευτέρα να προωθήσει το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό κοινοβούλιο ύστερα από μήνες καθυστερήσεων. Η Άγκυρα κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι έχει κάνει πολύ λίγα για να αντιμετωπίσει ανθρώπους που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, με την έκδοση τους να αποτελεί «αγκάθι».

Η Τουρκία αυτή τη στιγμή επιδιώκει την έκδοση δύο Τούρκων πολιτών από τη Σουηδία με την κατηγορία ότι ανήκουν στο κίνημα Γκιουλέν, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, είναι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Η σουηδική κυβέρνηση αποφασίζει για τα αιτήματα έκδοσης και έχει τον τελικό λόγο. Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δήλωσε ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια στο να συμφωνήσει στο αίτημα της Τουρκίας.

«Οι εγκληματικές ενέργειες (κατά την άποψη της Τουρκίας) συνίσταντο στο ότι πρόσωπα εντάχθηκαν στο κίνημα Γκιουλέν με το να μεταφορτώνουν και να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για κινητά, που χρησιμοποιείται από τα μέλη του κινήματος», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωση.

Οι ενέργειες αυτές από μόνες τους δεν ισοδυναμούν με συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση με βάση τη σουηδική νομοθεσία, ανέφερε το δικαστήριο, προσθέτοντας ότι η έκδοση πρέπει να βασίζεται σε ενέργειες που συνιστούν έγκλημα στη Σουηδία και την Τουρκία.

Άλλο εμπόδιο είναι ότι τα δύο αυτά πρόσωπα κινδυνεύουν με δίωξη στην Τουρκία, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός 50χρονος που πυροβολήθηκε μετά από διένεξη στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη

Οι ακτοπλόοι άρχισαν τις… εκπτώσεις — Η Seajets 12,5-15% και οι άλλες 20% μια ημέρα την εβδομάδα!

Σε κλοιό καύσωνα η χώρα — «Ομπρέλα» προστασίας με τηλεργασία, άδεια και ευέλικτο ωράριο

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: