Σολτς: Ο πόλεμος στην Ουκρανία το κεντρικό θέμα του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος του στους Γερμανούς

H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της στη γερμανική οικονομία είναι το κεντρικό θέμα του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος επαινεί μεταξύ άλλων τους πολίτες για τη συνοχή, τη δύναμη και την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν σε αυτή την κρίση και ζητά τόλμη τη νέα χρονιά.

«Αγαπητοί συμπολίτες, μια δύσκολη χρονιά φθάνει απόψε στο τέλος της (…) Από καμία ανασκόπηση της χρονιάς δεν λείπουν οι εικόνες της 24ης Φεβρουαρίου, όταν τα ξημερώματα οι πρώτοι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Κίεβο, το Χάρκοβο, την Οδησσό και άλλες πόλεις της Ουκρανίας (…) Ο Πούτιν διεξάγει έναν ιμπεριαλιστικό επιθετικό πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης», αναφέρει ο καγκελάριος στο μήνυμά του, το οποίο προδημοσιεύεται από γερμανικά ΜΜΕ.

«Ο πόλεμος έθεσε και τη Γερμανία σε σκληρή δοκιμασία, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν. Όλοι αισθανθήκαμε τις επιπτώσεις στην καθημερινή μας ζωή. Όταν ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ, στο πρατήριο καυσίμων, όταν πληρώνουμε τον λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου», συνεχίζει ο Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το 2022 παρόλα αυτά δεν αφορά μόνο τον πόλεμο, τα προβλήματα και την ανησυχία. «Ο Πούτιν δεν κατέλαβε την Ουκρανία σε λίγες ημέρες, όπως είχε σχεδιάσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένα από ό,τι εδώ και πολύ καιρό και εμείς στη Γερμανία δεν υποχωρήσαμε όταν η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, διότι δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζουν!», λέει χαρακτηριστικά ο καγκελάριος κι αναφέρεται στην προσπάθεια της Γερμανίας και συνολικά της Ευρώπης για μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία. «Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στο Βιλχελμσχάφεν φτιάχτηκε σε λιγότερες από 200 ημέρες. Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα τεθούν σε λειτουργία περισσότεροι σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου», προσθέτει.

«Αγαπητοί συμπολίτες, αυτή είναι και η ιστορία του 2022 για εμένα. Έχει να κάνει με τη συνοχή και τη δύναμη – και, ναι, με την εμπιστοσύνη. Όλοι βοηθήσατε να γραφτεί ιστορία – παντού στη χώρα μας», σημειώνει ο κ. Σολτς, υπενθυμίζοντας τα εκατομμύρια εθελοντών που έσπευσαν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες από την Ουκρανία και όσους εργάζονται στις δυνάμεις ασφαλείας και τις υπηρεσίες διάσωσης, αλλά και την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας που καταβάλλεται από τους πολίτες και τη βιομηχανία.

«Αγαπητοί συμπολίτες, η Γερμανία είναι μια χώρα που παραμένει ενωμένη, ειδικά σε δύσκολες στιγμές. Μια χώρα που δεν αφήνει κανέναν πίσω – είτε στην πόλη, είτε στην εξοχή, είτε ηλικιωμένους, είτε νέους, είτε πλούσιους, είτε λιγότερο ευκατάστατους, είτε γεννήθηκαν εδώ, είτε ήρθαν αργότερα. Η συνοχή μας είναι το μεγαλύτερό μας πλεονέκτημα. Για αυτό εύχομαι ένα πράγμα για εμάς στην αρχή αυτής της νέας χρονιάς: ας μείνουμε πιστοί στον δρόμο που πήραμε πέρυσι. Ας συνεχίσουμε με τόλμη!», καταλήγει ο καγκελάριος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: