Σλοβακία: Η πρόεδρος Τσαπούτοβα δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα δεν σκοπεύει να διεκδικήσει την επανεκλογή της στις εκλογές του 2024, παρότι θα ήταν φαβορί σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Η Τσαπούτοβα επικαλέστηκε «προσωπικούς λόγους» για να δικαιολογήσει την απόφασή της, την οποία γνωστοποίησε σήμερα Τρίτη, παραμονή των 50ών γενεθλίων της.

Αμερικανικά και σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως είναι μεταξύ των υποψηφίων για τη διαδοχή του Γενς Στόλτενμπερκ στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για την φιλοουκρανική στάση που κράτησε μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ενώ υπήρξαν απειλητικά μηνύματα στο Διαδίκτυο σε βάρος της οικογένειάς της.

«Η μοίρα της χώρας δεν εξαρτάται από έναν άνθρωπο», είπε σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν άλλοι που θα συνεχίσουν την πολιτική που ακολούθησε. Διαβεβαίωσε ότι θα ολοκληρώσει την θητεία της, όμως υποστήριξε ότι δεν αισθάνεται αρκετά δυνατή για να συνεχίσει για άλλα πέντε χρόνια στην προεδρία της χώρας.

Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα, μια φιλελεύθερη δικηγόρος, συμμετείχε στις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη Σλοβακία το 2018, με αφορμή τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος ερευνούσε τη διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησης. Έναν χρόνο αργότερα, έγινε η πρώτη γυναίκα στην προεδρία της Σλοβακίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: