Σεισμός στις Φιλιππίνες: Τουλάχιστον δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Πολύ ισχυρός σεισμός 7 βαθμών έπληξε σήμερα τις βόρειες Φιλιππίνες, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους, τραυματίζοντας δεκάδες άλλους και σπέρνοντας πανικό στους κατοίκους, καθώς ταρακούνησε κτίρια ως την πρωτεύουσα Μανίλα, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρό του.

Σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS), η δόνηση καταγράφηκε στις 08:43 (τοπική ώρα· 03:43 ώρα Ελλάδας) σε μικρό εστιακό βάθος, δέκα χιλιομέτρων, στην ορεινή επαρχία Άμπρα της μεγαλύτερης νήσου των Φιλιππίνων, της Λουζόν. Το USGS αναθεώρησε την εκτίμησή του για την ισχύ του σεισμού στους 7 βαθμούς, από 7,1 νωρίτερα.

Εικοσιπεντάχρονος εργάτης σκοτώθηκε όταν το τριώροφο ακίνητο όπου δούλευε κατέρρευσε στην πόλη Λα Τρινιδάδ, την πρωτεύουσα της επαρχία Μπενγκέτ, σύμφωνα με την αστυνομία. Άλλοι επτά εργάτες που βρίσκονταν εκεί βγήκαν σώοι. Ακόμη ένας θάνατος αναφέρθηκε στην επαρχία Άμπρα.


Στην πόλη Ντολόρες, 11 χιλιόμετρα από το επίκεντρο της δόνησης, τρομοκρατημένοι κάτοικοι έσπευσαν να βγουν από τα σπίτια τους ενώ παράθυρα και βιτρίνες κτιρίων έγιναν κομμάτια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας Έντουιν Σέρχιο.

«Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός», τόνισε ο κ. Σέρχιο, προσθέτοντας πως προκάλεσε ρωγμές στο κτίριο του αστυνομικού τμήματός του. Αφηγήθηκε χαρακτηριστικά ότι η δόνηση ανέτρεψε ακόμα και πάγκους με λαχανικά στην αγορά της πόλης.

Άλλος αξιωματικός της αστυνομίας είπε ότι διακομίστηκαν αρκετοί τραυματίες σε νοσοκομεία. Ο αξιωματικός αυτός, ο Νασαρένο Εμία, είπε πως υπάρχουν «ρωγμές σε αρκετά κτίρια» και ότι «διακόπηκαν η ηλεκτροδότηση και η πρόσβαση στο διαδίκτυο».

Ο βουλευτής Τσινγκ Μπέρνος δήλωσε πως ο σεισμός προκάλεσε «ζημιές σε αρκετά σπίτια και επιχειρήσεις».

Βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης και επαλήθευσε το Γαλλικό Πρακτορείο δείχνει επίσης, ρήγματα σε δρόμο στη Μπενγκέτ.

Στη Βιγκάν Σίτι, στη γειτονική επαρχία Ιλόκος Σουρ, κτίρια της περιόδου της ισπανικής αποικιοκρατικής κυριαρχίας (1565-1898) υπέστησαν ζημιές. Βίντεο που μεταφορτώθηκαν στο Facebook δείχνουν ιδίως ζημιές στο ιστορικό κωδωνοστάσιο της Μπαντάι, τουριστικού προορισμού.


Ο Μίρα Σαπάτα, φοιτητής, αφηγήθηκε ότι βρισκόταν στο σπίτι του, στην πόλη Σαν Χουάν, όταν αισθάνθηκε τον «πολύ δυνατό σεισμό». Πρόσθεσε πως έσπευσε να βγει έξω, εν μέσω συνεχών μετασεισμών. «Το σπίτι μας είναι σε καλή κατάσταση, αλλά αυτά που βρίσκονται στον λόφο υπέστησαν ζημιές».

Αναφέρθηκαν κατολισθήσεις σε αρκετές περιοχές. Σύμφωνα με τον Μαρκ Τιμπάλ, εκπρόσωπο της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, κανένα από τα φράγματα της περιοχής δεν υπέστη ζημιές, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις για να ανοίξουν δρόμοι που έκλεισαν.

Αισθητός σε απόσταση 300 και πλέον χιλιομέτρων

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος ο νεότερος έδωσε εντολή να σταλούν άμεσα ομάδες έρευνας και διάσωσης και βοήθεια στην επαρχία Άμπρα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.

Ο κ. Μάρκος θα μεταβεί αεροπορικώς εντός της ημέρας στην πληγείσα περιοχή, διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας των Φιλιππίνων Τρίξι Κρους-Άνχελες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ουρανοξύστες κλυδωνίστηκαν στην πρωτεύουσα Μανίλα, 300 και πλέον χιλιόμετρα νότια από το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης.


Το αρχιπέλαγος πλήττεται συχνά από ισχυρές σεισμικές δονήσεις, καθώς βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου η σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι έντονη.

Ο σημερινός ήταν ο ισχυρότερος σεισμός εδώ και αρκετά χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2013, σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών στη νήσο Μποχόλ (κεντρικά) είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους και είχε εκτοπίσει 400.000. Η δόνηση εκείνη είχε προκαλέσει καταστροφικές κατολισθήσεις. Δεκάδες σπίτια, καθώς και ιστορικοί χώροι λατρείας, που ανάγονταν στην πρώτη εμφάνιση του καθολικισμού στις Φιλιππίνες, είχαν καταστραφεί.

Το 1990, σεισμός 7,8 βαθμών, επίσης στις βόρειες Φιλιππίνες, είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.200 ανθρώπους, εκτεταμένες ζημιές στην πρωτεύουσα Μανίλα και ρήγμα μήκους 100 και πλέον χιλιομέτρων.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: