Σε μια χώρα που δε βρίσκεις …χώμα η Jeep κάνει τρελές πωλήσεις με τα καθαρόαιμα 4Χ4

Στην Ιαπωνία το οδικό δίκτυο θεωρείται ότι είναι από τα καλύτερα στον κόσμο. Ωστόσο η Jeep κάνει ρεκόρ πωλήσεων. Γι αυτό το ρεκόρ σε μια χώρα που έχει μόνο άσφαλτο οι Ιάπωνες λένε ότι είναι «Big in Japan». Τώρα πως είναι δυνατόν ένα καθαρόαιμο εκτός δρόμου αυτοκίνητο να κάνει τρελές πωλήσεις στην Ιαπωνία που το 99% των δρόμων είναι με άσφαλτο, αυτό δεν εξηγείται. Στην Ιαπωνία ξέρουν καλά τις δυνατότητες των αυτοκινήτων της αμερικάνικης εταιρίας. Και τα  αγοράζουν με κλειστά μάτια.

Πριν προχωρήσουμε για την Jeep και τις πωλήσεις της στην  Ιαπωνία θα κάνουμε μια μικρή παρένθεση για να σας εξηγήσουμε από πού βγήκε αυτό το «Big in Japan».

Θα πάμε στη δεκαετία του 1970. Οι Ιάπωνες τότε είχαν μια τρέλα με τη Δύση. Φωτογράφιζαν ότι έβλεπαν και αντέγραφαν όποια μουσική άκουγαν ακόμη και αν στη Δύση δεν την άκουγε κανένας. Το 1970 ένα γερμανικό συγκρότημα έγραψε ένα τραγούδι που πήγε άπατο. Δεν έχει καμία τύχη ούτε καν στη Γερμανία.

Οι Ιάπωνες το αντέγραψαν και το έκαναν  επιτυχία στη χώρα τους. Αυτό το τραγούδι που δεν το άκουγε κανένας στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία έγινε τεράστια επιτυχία. Από τότε ξεκίνησε να λανσάρεται η φράση «Big in Japan».

Θα μου πείτε όμως ποια είναι η σχέση του αποτυχημένου τραγουδιού με την επιτυχημένη φίρμα της Jeep.

Εδώ δεν υπάρχει απάντηση απλά μπορούμε να πούμε ότι οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα ως λογοπαίγνιο τη φράση «Big in Japan».

Αλλά υπάρχει ακόμη ένα παράδοξο.

Ξέρετε ποιο αυτοκίνητο από τη γκάμα της Jeep κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεων;

Το 50% των πωλήσεων της Jeep το έχει το Jeep Wrangler. Το μοντέλο που θεωρείται το πιο σκληροτράχηλο 4Χ4 για εκτός δρόμου διαδρομές. Αυτά τα τρελά συμβαίνουν μόνο στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου».

Η Jeep φέτος συμπληρώνει 80 χρόνια ένδοξης ιστορίας. Τα τελευταία 10 χρόνια  σημειώνει μια συνεχόμενη ανοδική πορεία στην Ιαπωνία, με τις πωλήσεις της μάρκας το 2020 να είναι 13,5 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με εκείνες που πέτυχε το 2009.

Ακόμη και τη χρονιά  που πέρασε, μέσα στην πανδημία του Covid-19, η Jeep είχε αύξηση 10%, με συνολικές ταξινομήσεις άνω των 15.000 μονάδων. ‘Ότι μοντέλα Jeep κυκλοφορούν  στην ευρωπαϊκή αγορά τα ίδια κυκλοφορούν στην Ιαπωνία. Τα πιο διαδεδομένα είναι τα Wrangler και τα Renegade. Το μοναδικό μοντέλο  που δεν κυκλοφορεί στην Ιαπωνία είναι το pick-up Gladiator.

Στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» γενικά η δημοτικότητα των SUV έχει ανοδική τάση. Τα Jeep είναι αυτά που ξεχωρίζουν. Το design αποτελεί βασικό λόγο της προτίμησης του αγοραστικού ιαπωνικού κοινού. Τα μοντέλα της Jeep την τελευταία δεκαετία έχουν σημειώσει άλματα σε τεχνολογικό επίπεδο, διατηρώντας όμως τον αυθεντικό τους χαρακτήρα.

Αν ρωτήσεις ένα Ιάπωνα γιατί αγόρασες ένα καθαρόαιμο 4Χ4 ενώ κυκλοφορείς μόνο σε άσφαλτο η απάντηση είναι ίδια:

«Θέλω να αισθάνομαι ασφαλής…»

Εκτιμούν ότι ένα καλό όχημα που μπορεί να κινηθεί σε όλα τα εδάφη θα τους βοηθήσει να κινηθούν με ασφάλεια ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Λατρεύουν τις ισχυρές προτάσεις αλλά και τα αυτοκίνητα που είναι επαρκή σε συνδεσιμότητες. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ιαπωνία αποτελεί μια από τις πλέον προηγμένες χώρες στον κόσμο, με τεχνολογία αιχμής και ιδιαίτερη κουλτούρα στην αυτοκίνηση.

Η πλήρης λίστα προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS) συνδυάζεται με τα πλέον εξελιγμένα συστήματα πολυμέσων, ενώ η έλευση του Plug-in Hybrid συστήματος 4xe, ανέβασε σε ένα νέο επίπεδο την αποδοτικότητα και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον των μοντέλων της μάρκας.

Σίγουρα στην Ιαπωνία αγαπούν τα Renegade, τα Compass και τα Wrangler. Όμως δεν κάνουν τα στραβά μάτια στην ηλεκτροκίνηση.

Τα Plug-in Hybrid της Jeep, Renegade 4xe, Compass 4xe και Wrangler 4xe –τα οποία είναι διαθέσιμα και στην Ελληνική αγορά- αποτελούν τα πιο προηγμένα, αλλά και τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα που κατασκεύασε ποτέ η Jeep. Με την παρουσίαση του νέου Grand Cherokee, το οποίο θα είναι επίσης διαθέσιμο με το καινοτόμο υβριδικό σύστημα, η Jeep βρίσκεται σε σταθερή πορεία εξηλεκτρισμού και μέχρι το 2025 θα έχει πετύχει το στόχο της.

Σε μια χώρα που δε βρίσκεις …χώμα η Jeep κάνει τρελές πωλήσεις με τα καθαρόαιμα 4Χ4 gr.

now24.gr-auto

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: