Ρούμεν Ράντεφ: Η Βουλγαρία και η Ελλάδα μοιράζονται ένα κοινό όραμα σταθερότητας και ανάπτυξης

Η Βουλγαρία και η Ελλάδα μοιράζονται ένα κοινό όραμα για το ευρωπαϊκό τους μέλλον και την ευθύνη για σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε, χθες το απόγευμα, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, στο Συνέδριο των Δελφών.

«Κάθε συμφωνία, κάθε κοινό πρόγραμμα στην ενέργεια, στις μεταφορές, στην οικονομία αντανακλά σε όλη την περιοχή» υπογράμμισε ο κ. Ράντεβ.

Ο κ. Ράντεβ υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα μετά την «άγρια εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο η καλή γειτονία και η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών, καθώς, όπως είπε αναδείχθηκαν οι συνέπειες της εξάρτησης στην ενέργεια από ένα μόνο προμηθευτή ενέργειας και, αφού ευχαρίστησε τη χώρα μας για την πρόσβαση σε φυσικό αέριο που παρείχε τότε στη Βουλγαρία, πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν είναι απλώς εταίροι που απολαμβάνουν εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις. Είναι και ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν ευθύνη για σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή μας. Κάθε συμφωνία, κάθε κοινό πρόγραμμα στην ενέργεια, στις μεταφορές, στην οικονομία αντανακλά σε όλη την περιοχή. Για αυτό και μοιραζόμαστε αυτή την κοινή ευθύνη και επίσης μοιραζόμαστε μια δυνατή πολιτική οπτική, ένα όραμα για το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής μας, μαζί με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη».

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας πρόσθεσε, επίσης, ότι οι επαφές που είχε πρόσφατα με την ελληνίδα ομόλογο του Κ. Σακελλαροπούλου «εδράζονται σε αυτό το κοινό όραμα και στην κοινή πολιτική βούληση για σταθερή πρόοδο στις διμερείς σχέσεις».

Ο κ. Ράντεβ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία συναποτελούν ήδη ένα «πλέγμα» σταθερότητας και αναπτυξιακής προοπτικής στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας παρέπεμψε στην ανακοίνωση τον περασμένο Οκτώβριο για τον IGB για την διασύνδεση αερίου της Ελλάδας με την Βουλγαρία, το μνημόνιο συνεργασίας, τον Φεβρουάριο, με στόχο τη μελέτη της δυνατότητας κατασκευής ενός αγωγού μεταφοράς καυσίμων μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Μπουργκάς, ως ένα «νέο ενεργειακό δρόμο» για την «ασφαλή προμήθεια με μη ρωσικό πετρέλαιο της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας» και το μνημόνιο κατανόησης για τη δυνατότητα ανεφοδιασμού από τους τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Επεσήμανε και τον σχεδιασμό για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Τόνισε, τέλος, ότι την άλλη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας των λιμανιών Βάρνας και Καβάλας και πρόσθεσε ότι ελπίζει σύντομα το επόμενο μνημόνιο να αφορά το «διάδρομο μεταφορών» Θεσσαλονίκη- Καβάλα — Αλεξανδρούπολη — Μπουργκάς — Βάρνα — Ρούσε.

«Αυτά είναι τεράστια πρόκληση για μας» είπε ο κ. Ράντεβ και πρόσθεσε : «Πιστεύω ότι το «κλειδί» της επιτυχίας βρίσκεται στο ότι αρχίζουμε να σκεφτόμαστε για το μέλλον της περιοχής μας μαζί , να σκεφτόμαστε την ανάπτυξη του οράματος του κοινού μας μέλλοντος μαζί».

Ο κ. Ράντεβ επεσήμανε ιδιαίτερα την κρίσιμη θέση της Αλεξανδρούπολης, αλλά και την προοπτική που της δίνεται μέσω της Βουλγαρίας για ακόμη μεγαλύτερες συνέργειες στην ενέργεια, την ενεργειακή ασφάλεια, τις μεταφορές σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Ράντεβ ευχαρίστησε, επίσης, την Ελλάδα για την πρωτοβουλία της να υποστηρίξει την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο καθεστώς της Ζώνης Σένγκεν , σημειώνοντας ότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υποστηριχθεί ένα πλήρες αναπτυξιακό αποτέλεσμα και πλήρης ευόδωση των κοινών στόχων και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη σας».

Ο κ. Ράντεβ υπογράμμισε ότι, παρά το γεγονός ότι στη Βουλγαρία έχουν γίνει πέντε εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε δύο χρόνια, η οικονομία της πηγαίνει πολύ καλά και παρέθεσε στοιχεία για την ανάπτυξη, το ύψος του δημοσίου χρέους, τις εξαγωγές, τη βιομηχανία και τις επενδύσεις.

«Η Βουλγαρική οικονομία σταθερά μεγεθύνεται» είπε ο κ. Ράντεβ και επεσήμανε ότι το «κλειδί της επιτυχίας» βρίσκεται στην «ισχυρή συναίνεση» που υπάρχει στη χώρα του για «φιλικό περιβάλλον προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις» και για «ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας» των ιδρυμάτων εκπαίδευσης, επιστήμης και καινοτομίας.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: