Ρωσικό δάκτυλο πίσω από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών «βλέπει» η Βουλγαρία

Τη Ρωσία κατονόμασε ευθέως ο υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας ως υπεύθυνη για την πυρκαγιά που κατέστρεψε την Κυριακή αποθήκη πυρομαχικών στο Κάρνομπατ της ανατολικής Βουλγαρίας.

Η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία τα ξημερώματα της Κυριακής. Μαρτυρίες μιλούν για μια σειρά από δυνατές, αλλά μικρής διάρκειας εκρήξεις.

Στο κτίριο, που καταστράφηκε ολοσχερώς, δεν υπήρχαν εκρηκτικά, ενώ δεν προκλήθηκαν και άλλες εκρήξεις. Επιπλέον, δεν υπήρξαν τραυματισμοί καθώς εκείνη την ώρα στον χώρο υπήρχε μόνο το προσωπικό ασφαλείας.

Η πυρκαγιά στο Καρνόμπατ ήταν η δεύτερη που εκδηλώνεται εκεί μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Στις 31 Ιουλίου 2022 είχε σημειωθεί έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στο ίδιο συγκρότημα κτιρίων.

Το εργοστάσιο ανήκει στον Βούλγαρο έμπορο όπλων Εμιλιάν Γκέμπρεβ. Το 2015 επέζησε από δηλητηρίαση στη Σόφια με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα novichok, τον οποίο έχει κατ’επανάληψη χρησιμοποιήσει και η Ρωσία.

Σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe την Κυριακή, ο Γκεμπρέβ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την πυρκαγιά. Μετά την πυρκαγιά του 2022 ο Γκέμπρεβ είχε δηλώσει ότι είναι «100% σίγουρος» ότι ευθύνονται Ρώσοι πράκτορες.

Πληθαίνουν τα περιστατικά

Η έκρηξη, όπως σημειώνει το Politico, συνέβη εν μέσω έρευνας από τις βουλγαρικές αρχές για μια σειρά παρόμοιων περιστατικών σε αποθήκες όπλων και πυρομαχικά που προορίζονται για την Ουκρανία.

Είναι γνωστό ότι η Βουλγαρία προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία, αν και στη χώρα η ρωσική επιρροή παραμένει ισχυρή.

Ο Μπογκντάνοφ, σύμφωνα με την εφημερίδα Dnevnik ανέφερε ότι «έχουμε λάβει απολύτως όλα τα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι είναι ασφαλείς και ότι η βουλγαρική βιομηχανία δεν θα επηρεαστεί από τέτοιου είδους επιδρομές». Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε υπονοούν ξένη ανάμειξη, αλλά ο υπουργός δεν ανέφερε ονομαστικά τη Ρωσία.

Μετά και το τελευταίο περιστατικό, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Νικολάι Ντενκόφ διέταξε την επανεξέταση όλων των εργοστασίων όπλων στη χώρα, κρατικών και ιδιωτικών.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: