Ρωσία: Η Wagner σύντομα θα πάψει να υπάρχει, δήλωσε ο Πριγκόζιν – Προεξοφλεί το «τέλος» ή κάνει πλάκα;

Το πιθανό «τέλος» της «Wagner» προανήγγειλε ο ιδρυτής του ιδιωτικού στρατού του Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε δηλώσεις του σε Ρώσο blogger, που τις ανέβασε χθες στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «Telegram».

«Ο “σεφ του Πούτιν”, όπως είναι το ψευδώνυμο του Πριγκόζιν, μιλούσε σοβαρά ή έκανε χιούμορ;», διερωτάται ο αμερικανικός Τύπος. Όπως αναφέρει το CNN, δεν είναι σαφές κατά πόσο ευσταθεί η δήλωση του ιδρυτή των μισθοφόρων του Ρώσου προέδρου.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο ιδρυτής της «Wagner» δήλωσε πως θα διέκοπτε τους βομβαρδισμούς στο Μπαχμούτ από την ομάδα του για να δείξουν οι Ουκρανοί στρατιώτες την πόλη σε Αμερικανούς δημοσιογράφους. Λίγο αργότερα, έσπευσε να να διευκρινίσει ότι φυσικά «αστειευόταν».  Σε μεταγενέστερο ηχητικό του μήνυμα τόνισε:  «Μάγκες, αυτό ήταν ένα αστείο στρατιωτικού τύπου. Χιούμορ και τίποτα περισσότερο…».

Ο επικεφαλής της ιδιωτικής εταιρείας μισθοφόρων έχει εκφράσει στο παρελθόν την αντίθεσή του για τον τρόπο που η Μόσχα πολεμά τους Ουκρανούς τους τελευταίους 14 μήνες. Χαρακτηριστικά έχει υποστηρίξει ότι ο τακτικός στρατός δεν εφοδιάζει τους στρατιώτες του με τα πυρομαχικά που χρειάζονται και έχει φθάσει στο σημείο να κατηγορήσει κορυφαίους Ρώσους επιτελείς για προδοσία.

«Τώρα έχουμε ανάγκη γενικά από οβίδες στο μέτωπο, αυτό θέλουμε. Σήμερα φθάνουμε στο σημείο που η Wagner τελειώνει», υποστήριξε ο Πριγκόζιν στον Ρώσο μπλόγκερ, Σίμιον Πέγκοφ.  «Η Wagner, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα πάψει να υπάρχει. Θα περάσουμε στην ιστορία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, συμβαίνουν αυτά», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Ρώσος blogger ανέβασε τις δηλώσεις του Πριγκόζιν στο Telegram. Πάντως μέχρι στιγμής, όπως σχολιάζει το Reuters, η ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων του Πούτιν αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο.

Την περασμένη εβδομάδα o Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε εκφράσει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ο ουκρανικός στρατός να αντεπιτεθεί στην πόλη Μπαχμούτ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας, όπως λέει, έχει πλέον καταληφθεί από τους μισθοφόρους του και τον ρωσικό στρατό.  Σήμερα, όμως, ο Πριγκόζιν έγινε πιο συγκεκριμένος δηλώνοντας ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος για μια αντεπίθεση που θα ξεκινήσει μέχρι τις 15 Μαΐου.

«Ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος για την αντεπίθεση. Εμποδίστηκε από τις κακές καιρικές συνθήκες και, ίσως, κάποια εσωτερικά προβλήματα που έπρεπε να επιλύσει. Ίσως θα μας ξεκουράσουν στις 9 Μαΐου, αλλά η επίθεση θα ξεκινήσει 100% πριν από τις 15 του επόμενου μήνα», πρόσθεσε.

Γεβγκένι Πριγκόζιν: Ο «σεφ του Πούτιν» που έχει χιούμορ

O Ρώσος επιχειρηματίας ξεκίνησε την καριέρα του ως χονδρέμπορος λουκάνικων τη δεκαετία του 1990 στην Αγία Πετρούπολη.

Στα τέλη εκείνης της δεκαετίας άνοιξε ένα εστιατόριο όπου σύχναζε ο Πούτιν στην αρχή της προεδρικής του θητείας, πηγαίνοντας ακόμη και επίσημους καλεσμένους του, όπως τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Μετά επεκτάθηκε στα catering κερδίζοντας επικερδέστατες συμβάσεις για να τροφοδοτεί το Κρεμλίνο, σχολεία και τον στρατό, αποκομίζοντας τον τίτλο του «σεφ του Πούτιν» και διατηρώντας στενότατες σχέσεις μαζί του και με τον κρατικό μηχανισμό.

Για την Ουάσινγκτον η Wagner είναι εγκληματική οργάνωση

Τον Ιανουάριο του 2023, η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον χαρακτήρισε την εταιρεία του «Wagner» ως διεθνή εγκληματική οργάνωση και ανακοίνωσε πως θα δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία που τυχόν διαθέτει στο αμερικανικό έδαφος εξαιτίας της εμπλοκής της στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ε.Ε. τον έχει ήδη βάλει στο «μάτι»

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: