Renegade 1.5 e-Hybrid: To Jeep που κινείται και αθόρυβα

Ποια είναι η διαφορά του σημερινού Jeep Renegade με αυτά που είχαμε οδηγήσει στο παρελθόν; Εξωτερικά και εμφανισιακά οι διαφορές είναι ελάχιστες. Ακόμη και οι κάτοχοι της προηγούμενης γενιάς Renegade δυσκολεύονται να τις εντοπίσουν.Έχει κίνηση στους δύο τροχούς ,είναι υβριδικό και μπαίνει στο δακτύλιο .

Το νέο Renegade  είναι και αυτό τετραγωνισμένο. Θα έλεγα ότι σχεδιαστικά δεν διαφέρει από τα άλλα. Μόνο ένα μικρό facelift έχει γίνει στη μπροστινή μάσκα και οι γρίλιες από πέντε έγιναν επτά. Τα φώτα είναι στρογγυλά και το καπό επίπεδο. Όμορφα είναι και τα πίσω φωτιστικά σε σχήμα «Χ», τα φιμέ πίσω τζάμια και οι μαύρες ζάντες αλουμινίου.

Ας αφήσουμε τις λεπτομέρειες και ας δούμε τα σοβαρά σημεία που κάνουν το Renegade 1.5 e-Hybrid να διαφέρει. Από το 2014 που πρωτοπαρουσιάσθηκε μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές αναβαθμίσεις. Το Renegade e-Hybrid, ανήκει στην B- SUV κατηγορία.

Έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από την νεολαία που έχει οικολογική συνείδηση . Οι νέοι θέλουν να οδηγούν αυτοκίνητο με τη σφραγίδα της Jeep παρά το γεγονός ότι δεν είναι ένα αυτοκίνητο για μεγάλες περιπέτειες λόγω μη ύπαρξης της τετρακίνησης.

Η βασικότερη αλλαγή στην έκδοση της δοκιμής μας είναι η υβριδική κίνηση. Η Jeep με το e-Hybrid δημιούργησε ένα νέο σύστημα όπου η υβριδική τεχνολογία 48V δίνει τη δυνατότητα και για αμιγώς ηλεκτρική κίνηση υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Πριν ξεκινήσουμε να σας μεταφέρουμε τις οδηγικές μας εντυπώσεις να σας πούμε ότι κάτω από το καπό του Renegade υπάρχει ένας νέος Turbo βενζινοκινητήρας 1,5 λίτρων που λειτουργεί στον κύκλο Miller και αποδίδει 130 ίππους και 240 Nm ροπής. Ο νέος θερμικός κινητήρας -που σχεδιάστηκε ειδικά για υβριδικά συστήματα- αξιοποιεί τον  αποδοτικό κύκλο Miller, λειτουργεί σε υψηλή συμπίεση για κινητήρα Turbo βενζίνης (12:5,1), ενώ το σύστημα ψεκασμού έχει επίσης πολύ υψηλή πίεση (350bar).

Το  νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (υγρού τύπου)  7 σχέσεων, ενσωματώνει και έναν ηλεκτροκινητήρα 48V, απόδοσης 15 kW (20hp).Ο βασικός ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται ανάμεσα στο κιβώτιο και το θερμικό κινητήρα, ενώ ένας ηλεκτροκινητήρας BSG αναλαμβάνει τη φόρτιση της μπαταρίας των 48V και την ομαλή επανεκκίνηση του βενζινοκινητήρα.

Η μπαταρία των 48V είναι εξαιρετικά συμπαγής (11lt), έχει βάρος μόλις 13,5kg και βρίσκεται σε χώρο που δεν επηρεάζει την ευρυχωρία (στο πάτωμα ανάμεσα από τα μπροστά καθίσματα) ή το κέντρο βάρους του οχήματος. Η χωρητικότητα της είναι 0,8 kWh.

Με αυτές τις τροποποιήσεις οι μηχανικοί πέτυχαν να γίνεται αθόρυβη εκκίνηση  (Silent Start) χωρίς τη χρήση του θερμικού κινητήρα. Όταν θελήσαμε να πάμε στο κέντρο της Αθήνας και ενώ βρισκόμασταν στη λεωφόρο  Συγγρού πέσαμε σε ένα μεγάλο μποτιλιάρισμα γιατί μια ομάδα 50-60 άτομα (όπως πληροφορηθήκαμε αργότερα) έκλεισε το δρόμο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη και προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος. Βέβαια αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο. Σε τέτοιες περιπτώσεις κυκλοφοριακής συμφόρησης (e-Queuing) το Renegade κινείται αμιγώς ηλεκτρικά. Στις χαμηλές ταχύτητες αν απλά σηκώσεις το πόδι σου από το φρένο (e-Creeping) το αυτοκίνητο κινείται και πάλι ηλεκτρικά. Ακόμη χωρίς τη χρήση του θερμικού κινητήρα ο οδηγός μπορεί να παρκάρει (e-Parking). Δεν κάνεις μεγάλες αποστάσεις αλλά στις μικρές το υβριδικό σύστημα κάνει δουλειά.  Συνδυαστικά με τις παραπάνω λειτουργίες σε αμιγώς ηλεκτρικό επίπεδο, το e-Hybrid προσφέρει ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση (με ή χωρίς τη χρήση φρένου) και ενίσχυση της απόδοσης του θερμικού κινητήρα (e-Boosting).

Στο δρόμο

Ο οδηγός δεν θα δυσκολευτεί να βρει την ιδανική του θέση. Κάθεται ψηλά και ελέγχει περιμετρικά το δρόμο. Στο τιμόνι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες λειτουργίες και τίποτα παραπάνω που μπορεί να θεωρηθεί πλεονασμός. Εύχρηστος είναι ο πίνακας οργάνων  με τους αναλογικούς δείκτες και τα μεγάλα κουμπιά. Η έγχρωμη οθόνη TFT 7’’ λειτουργική. Ο πίνακας οργάνων είναι ευανάγνωστος και τα γραφικά καλαίσθητα.

Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει οθόνη αφής 8,4’’ του συστήματος πολυμέσων (multimedia Center VP4 NAV) που φροντίζει τόσο για την πλοήγηση όσο και για την ψυχαγωγία των επιβατών.

Μπορεί το Renegade 1.5 e-Hybrid να μην έχει κίνηση στους τέσσερις τροχούς, είναι όμως ψηλό και κινείται άνετα σε εκτός δρόμου διαδρομές. Η απόσταση από το έδαφος είναι 171 χιλιοστά. Η ανάρτηση απορροφά τους κραδασμούς και δεν κάνει δύσκολη τη ζωή των επιβατών.

Το εσωτερικό είναι άνετο για τέσσερις επιβάτες. Υπάρχουν αρκετές αποθηκευτικές λύσεις  ενώ στο port baggage φιλοξενούνται 351 λίτρα για τις αποσκευές .

Αν «πέσουν» τα πίσω καθίσματα ο χώρος φόρτωσης αυξάνεται στα 1.297 λίτρα. Οι διαστάσεις του αυτοκινήτου είναι 4.236Χ 1.805 Χ 1.684 (μήκος, πλάτος, ύψος ) mm ενώ το μεταξόνιο είναι 2.570 mm. .

Στην εθνική οδό κινηθήκαμε άνετα και οικονομικά. Παρά το τετραγωνισμένο σχήμα που έχει το αυτοκίνητο οι αεροδυναμικοί θόρυβοι ήταν περιορισμένοι.

Τα ελαστικά στο αυτοκίνητο της δοκιμής μας ήταν Bridgestone διαστάσεων 215/60/ R17 και οι ζάντες αλουμινίου με γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα 17 ιντσών . Στην άσφαλτο το Renegade είναι σταθερό, πατάει καλά και ταξιδεύει αθόρυβα.  Το πλαίσιο του είναι στιβαρό. Οι μικρές κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές δεν τρομάζουν.

Μας άρεσαν τα φρένα που παρά τη συνεχόμενη χρήση στις κατηφόρες δεν υπερθερμάνθηκαν  και γενικότερα η κύλιση που έχει στην άσφαλτο.

Σ αυτό που διαφωνούμε με τη λογική των κατασκευαστών είναι στο κίτ επισκευής ελαστικών. Ο οδηγός δεν έχει κανένα πρόβλημα ασφαλείας αν κινηθεί σε χωματόδρομο. Έχει τη σιγουριά ότι δεν θα κοπανήσει σε κάποια μεγάλη πέτρα. Όμως αν η πέτρα είναι κοφτερή και τον βρει στα πλάγια κινδυνεύει να του κόψει το ελαστικό. Το κιτ επισκευής είναι μια λύση ανάγκης σε περίπτωση που πατήσεις καρφί. Αν σκίσεις το λάστιχο το κίτ είναι τελείως άχρηστο. Θέλεις αλλαγή. Άντε τώρα να είσαι στο βουνό και να μην έχεις σήμα στο κινητό σου…Γι αυτό στα αυτοκίνητα τύπου SUV επιμένουμε στη ρεζέρβα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το Renegade e-Hybrid της δοκιμής μας είχε τετρακύλινδρο κινητήρα βενζίνης 1.469 κ.εκ. τούρμπο. Αποδίδει 130 ίππους/5.500 σαλ + 20 ίππους από τον ηλεκτροκινητήρα 48V (απόδοσης 15 kW ). Άρα το σύνολο είναι 150 ίππους. Ακόμη η ροπή του 240 Nm ροπής στις 1500 σαλ.. Οι εκπομπές ρύπων CO2 είναι 130 g/km

Η κίνηση μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς μέσω του αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων υγρού τύπου. Η μέση κατανάλωση από τις εργοστασιακές μετρήσεις δίνουν 5.7 λ/100 km και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 171 km.

Εξοπλισμός

Το Renegade 1.5 e-Hybrid διαθέτει 6 αερόσακους, BAS – σύστημα αυτόνομης πέδησης . ESP με Hill Holder , σύστημα για να σε κρατάει στις λωρίδες κυκλοφορίας, σύστημα ελέγχου ταλαντώσεων ρυμουλκομένου, Full led φωτισμό και προβολείς ομίχλης Led.

Τα παράθυρα μπροστά και πίσω είναι ηλεκτρικά ενώ ηλεκτρικοί και θερμαινόμενοι είναι οι εξωτερικοί καθρέφτες. Ο κλιματισμός είναι διζωνικός ενώ χρησιμότατη είναι η κάμερα οπισθοπορείας.

Οι τιμές ξεκινούν από 26.800 ευρώ ενώ το Renegade της δοκιμής μας που ήταν υπερφορτωμένο κοστίζει 32.500 ευρώ. Τα Jeep είναι διαθέσιμα σε πλήθος εκδόσεων με πλούσιο εξοπλισμό, άνεσης και ασφάλειας που περιλαμβάνει και δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2. Η εταιρία που αντιπροσωπεύει τα Jeep στην Ελλάδα δίνει 4 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση με ισχύ έως 160.000χλμ και 4 χρόνια υπηρεσία οδικής βοήθειας.

Renegade 1.5 e-Hybrid: To Jeep που κινείται και αθόρυβα gr.

now24.gr-auto

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: