Που θα βγάλει το…πλάκωμα;

Που θα βγάλει το...πλάκωμα;Πενήντα, περίπου, λεπτά κράτησε η συνάντηση μεταξών των Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του σημερινού Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου.

Ο πρώην και ο νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσαν για τα διαμειφθέντα στη συνάντηση με χωριστές ανακοινώσεις, από τις οποίες προκύπτει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα που δημιουργήθηκε σχετικά με τα οικονομικά του Κινήματος, ύστερα από τις διαρροές, τις οποίες ο κ. Παπανδρέου θεώρησε ότι προέρχονται από ανθρώπους που δεν είναι άσχετοι με το ΠΑΣΟΚ, τους οποίους, μάλιστα, απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του κ. Βενιζέλου, αναφέρεται ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν τέσσερα τουλάχιστον θέματα, από τα οποία ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε μόνο στο ένα, αυτό της οικονομικής διαχείρισης.

Ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για την οικονομική της περιόδου 2003-2011, η οποία αρχίζει επί ηγεσίας Κώστα Σημίτη. Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου κάνει λόγο για «γνωστές δανειακές υποχρεώσεις του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του μέχρι » και οι οποίες ανέρχονται σε, περίπου 110 εκ. , ενώ ο κ. Βενιζέλος τις «ανεβάζει» στα 116,5 εκ. .

Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι όλα τα έχουν να επιδείξουν ανάλογα ή και μεγαλύτερα οικονομικά δεδομένα να επιδείξουν και κατηγόρησε όσους βρίσκονται πίσω από τις διαρροές ότι «δεκαπλασιάζουν αυθαίρετα το ενός ταξιδιού» του ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Και προσθέτει ότι όσοι κάνουν τις διαρροές αποσιωπούν σκόπιμα το γεγονός ότι τα οικονομικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, όπως και των άλλων κομμάτων, έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στην οποία μετέχουν και ορκωτοί λογιστές.

Το κλίμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες από τις διαρροές για τα οικονομικά του κινήματος έχουν εξοργίσει τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε αυτή την οργή του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του, στον κ. Βενιζέλο και χαρακτήρισε τις διαρροές «απαράδεκτες», «άθλιες» και «ανήθικες», οι οποίες «στηρίζονται σε ψεύδη, σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο Κίνημα την περίοδο της Προεδρίας του».

Ο πρώην θεωρεί ότι όλο αυτό το κλίμα «διαλύει το ΠΑΣΟΚ» και «αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» από τον ίδιο. Και θεωρεί ότι τα δημοσιεύματα που προκλήθηκαν από τις διαρροές, έχουν ως στόχο «την ηθική του απαξίωση με ανήθικες πρακτικές».

Για το ίδιο θέμα, κύκλοι της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος ανέφερε στον κ. Παπανδρέου ότι «Ο δανεισμός της περιόδου 2003-2011 (που έφτασε στα 116,5 εκ) σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης κατά 90%, (από περίπου 22 εκ. στα περίπου 2,5 εκ. –που είναι ούτως ή άλλως εκχωρημένα στις τράπεζες-) αφήνει το ΠΑΣΟΚ με μηδενική ουσιαστικά επιχορήγηση προκειμένου να καλύπτει τις δραστικά μειωμένες λειτουργικές του δαπάνες.
Το ζήτημα διογκώνεται διότι διασταυρώνεται με την αντιμετώπιση του προβλήματος των εργαζομένων του ΠΑΣΟΚ για τους οποίους εφαρμόζεται τώρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
Η κατάσταση αυτή καθιστά αναγκαία την εφαρμογή αυστηρών κανόνων διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση».
Σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Βενιζέλου, πριν υποβληθεί η έκθεση των έξι μεγάλων ελεγκτικών εταιριών που έχουν κληθεί να ελέγξουν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, θα ζητηθεί από τα πρόσωπα τα οποία έχουν κατά καιρούς αναμιχθεί στη διαχείριση να συνεργαστούν με τους ελεγκτές ώστε να είναι πλήρη τα λογιστικά στοιχεία και τα παραστατικά των δαπανών».
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους της Ιπποκράτους, κατά τη συζήτηση, «ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν στελέχη τα οποία έχουν εξουσιοδοτηθεί να μιλούν εκ μέρους του και πολύ περισσότερο να αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ», θέμα για το οποίο δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανακοίνωση του Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «την ώρα που καταρρέουν όλα τα σενάρια συνωμοσίας που στήθηκαν για να χτυπήσουν το ΠΑΣΟΚ, κάποιοι μεταφέρουν αυτά τα νοσηρά σενάρια στο εσωτερικό του Κινήματος». Γίνεται επίσης αναφορά στους αγώνες που έκανε ο κ. Παπανδρέου, με αρχές και αξίες, όπως η διαφάνεια, καθώς και στο γεγονός ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ «σήκωσαν στην πλάτη τους το μεγάλο βάρος μιας ηράκλειας προσπάθειας που κράτησε τη χώρα » και την οποία «έχουν υιοθετήσει πολλοί από αυτούς που πριν την κατήγγειλαν». Η ανακοίνωση του Γραφείου του κ. Παπανδρέου καταλήγει με μια προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία η σύγκρουση του πρώην πρωθυπουργού «με όσους αμφισβητούν αυτές τις αλήθειες θα είναι διαρκής και σκληρή».

Στη συνάντηση Βενιζέλου-Παπανδρέου, όπως, εξάλλου, αναφέρουν οι κύκλοι της Ιπποκράτους, συζητήθηκαν επίσης η πορεία της χώρας και της κυβέρνησης καθώς και τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και ιδίως στα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα.

Αντικείμενο, επίσης, της συζήτησης ήταν και τα θέματα που συνδέονται με την «λίστα Λαγκάρντ», ενώ ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις τεράστιες ευθύνες ορισμένων προσώπων που έπαιξαν δυστυχώς ρόλο στην του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-2012.
Επειδή ο κ. Παπανδρέου τις ημέρες του Πάσχα θα επισκεφθεί την συζήτησαν και για τις εξελίξεις σε σχέση με τους οδικούς άξονες και ιδίως την Ολυμπία Οδό, που πρέπει να ολοκληρωθεί και για την απόδοση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας στην πόλη και τους πολίτες.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: