Πόσοι αγώνες στο WRC θα γίνουν το 2024 και τί αλλάζει στο σύστημα βαθμολογίας

Αυτές τις ημέρες οδηγοί, συνοδηγοί, μηχανικοί, μάνατζερ και ηγετικά στελέχη των εργοστασιακών ομάδων που εμπλέκονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του WRC βρίσκονται με τις οικογένειες τους για να περάσουν ήσυχα και μακριά από τα αγωνιστικά, τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων.

Το 2024 θα γίνουν 13 αγώνες στο WRC ενώ θα ισχύσουν οι νέοι κανονισμοί όπου οδηγοί και ομάδες θα συγκεντρώνουν βαθμούς με ένα διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ίσχυε μέχρι και φέτος.

Οι ομάδες έχουν ήδη ανακοινώσει τους εργοστασιακούς οδηγούς και συνοδηγούς και αμέσως μετά τις διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα «πιάσουν» δουλειά για μια ακόμη δύσκολη χρονιά που θα περιλαμβάνει 13 αγώνες.

Τα πληρώματα των εργοστασιακών ομάδων

Ο πρώτος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος WRC θα είναι όπως πάντα στο Rally Monte Carlo όπου θα γίνει στις 25-28 Ιανουαρίου. Το Rally Acropolis είναι ο 10ος αγώνας και θα γίνει στις 5-8 Σεπτεμβρίου ενώ ο τελευταίος, 13ος αγώνας θα γίνει στην Ιαπωνία από τις 21-24 Νοεμβρίου.

Οι αγώνες

 

Ας δούμε όμως το νέο σύστημα βαθμολογίας

Με τρείς διαφορετικούς τρόπους σε κάθε αγώνα θα μπορούν να συγκεντρώνουν βαθμούς τα  πληρώματα των εργοστασιακών ομάδω.

Στο τέλος του Σαββάτου, οι βαθμοί θα απονεμηθούν με βάση τη γενική κατάταξη των δύο πρώτων σκελών, βαθμοί που θα συγκεντρωθούν μόνο εφόσον το πλήρωμα τερματίσει ολόκληρο τον αγώνα.

Αν δεν γίνει αυτό τότε το πλήρωμα δεν βαθμολογείται και οι βαθμοί θα πηγαίνουν στον επόμενο αγωνιζόμενο που τερμάτισε τον αγώνα.

Οι βαθμοί που θα απονεμηθούν μετά και το σκέλος του Σαββάτου θα είναι 18 βαθμοί για το πρώτο πλήρωμα, 15 βαθμοί για το δεύτερο, 13 βαθμοί για το τρίτο, 10 βαθμοί για το τέταρτο, 8 βαθμοί για το πέμπτο, 6 βαθμοί για το έκτο, 4 βαθμοί το έβδομο, 3 βαθμοί για το όγδοο, 2 βαθμοί για το ένατο και 1 βαθμός για το 10ο στην κατάταξη πλήρωμα.

Με βάση τη θέση στη γενική κατάταξη του σκέλους της Κυριακής θα δοθούν επιπλέον βαθμοί. Και θα γίνεται ως εξής:

Οι βαθμοί που θα απονεμηθούν στο σκέλος της  Κυριακής για τα 7 πρώτα πληρώματα είναι: 7 βαθμοί. 6 βαθμοί; 5 βαθμοί; 4 βαθμοί; 3 βαθμοί; 2 βαθμοί; 1 βαθμός.

Για την Power Stage, η τελευταία Ειδική Διαδρομή του αγώνα δεν υπάρχουν αλλαγές και οι βαθμοί που θα απονέμονται είναι οι ίδιοι, όπως ακριβώς ίσχυαν μέχρι τώρα, δηλαδή 5 βαθμοί, 4 βαθμοί, 3 βαθμοί, 2 βαθμοί, 1 βαθμός.

Το νέο σύστημα βαθμολόγησης θα ισχύσει μόνο για τα εργοστασιακά αυτοκίνητα της κατηγορίας Rally 1.

Οι αλλαγές στη βαθμολόγηση -είναι περίπλοκες αλλά θεωρούνται καινοτόμες – και γίνονται για να τονώσουν το ενδιαφέρον για τη νίκη μέχρι και την τελευταία ειδική του αγώνα.

Πιο απλά κάθε πλήρωμα θα συγκεντρώνει τρεις διαφορετικές βαθμολογίες σε έναν αγώνα, αρκεί να τερματίσει.

Δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη μια αλλαγή για την Power Stage. Περιμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις.

Στις άλλες κατηγορίες οι βαθμολογίες παραμένουν ως έχουν ενώ στην WRC2 στην Power Stage δε θα βαθμολογούνται τα τρία γρηγορότερα πληρώματα , όπως ίσχυε μέχρι φέτος.

Όλοι οι αγώνες θα ξεκινούν την Πέμπτη με την πανηγυρική εκκίνηση. Ανάλογα με κάθε οργανωτή θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής να γίνονται την πρώτη ημέρα μια ή και δύο ειδικές διαδρομές.

Για να δούμε αν οι αλλαγές αυτές θα δώσουν ενδιαφέρον μέχρι και την καρό σημαία.

 

Πόσοι αγώνες στο WRC θα γίνουν το 2024 και τί αλλάζει στο σύστημα βαθμολογίας gr.

now24.gr-auto

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: