Πόσο προβληματικό είναι το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ – Πώς μπήκε λουκέτο και πότε θα ξανανοίξει το Στάδιο

Λύση που θα επιτρέψει να ανοίξει και πάλι το ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο για το κοινό με ασφάλεια αναζητά η κυβέρνηση η οποία δια στόματος πρωθυπουργού αποκάλυψε ότι από το 2004 δεν είχε γίνει έλεγχος στατικότητας. ««Η είδηση είναι πως το ΟΑΚΑ έκλεισε διότι έγινε έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα. Γιατί έγινε αυτός ο έλεγχος; Γιατί, πολύ απλά, προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου. Γιατί το εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και επενδύουμε 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του. Για να γίνει η συντήρηση έπρεπε να γίνει η μελέτη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Και, για κάποιον λόγο, αυτό αρκεί για να μας εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες», ανέφερε σε ανάρτησή του χθες ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα, αναμένεται και συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, για το θέμα του ΟΑΚΑ, ο οποίος θα του μεταφέρει και τις προτάσεις που του έδωσε χθες κατά την έκτακτη σύσκεψη που είχε ο κ. Βρούτσης με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο. Ο κ. Καπράλος, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τόνισε ότι προέχει η ασφάλεια των αθλητών και των αθλουμένων στους αγωνιστικούς χώρους και επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΟΕ ότι πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων ώστε να διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Επισήμανε ότι το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών ήταν και παραμένει η καρδιά του ελληνικού αθλητισμού και ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ομαλή και ασφαλή επαναλειτουργία του.

Επίσης παρέδωσε στον υπουργό συγκεκριμένες προτάσεις για να βρεθούν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται στον ελληνικό αθλητισμό, από την αναστολή της λειτουργίας του Ολυμπιακού Σταδίου.

Τέλος, επισήμανε στον κ. Βρούτση ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι στη διάθεση της Πολιτείας για να προσφέρει κάθε πιθανή βοήθεια για να λυθεί νωρίτερα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Δεύτερη μελέτη από το ΤΕΕ

Σε δεύτερη μελέτη προχωρά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αναφορικά με το πρόβλημα στατικής επάρκειας στα στέγαστρα Καλατράβα του ΟΑΚΑ. Η πρώτη τεχνική μελέτη για τη στατικότητα των στεγάστρων του σταδίου διαβιβάστηκε ήδη στο ΤΕΕ, το οποίο θα προχωρήσει τάχιστα σε δεύτερη μελέτη – επαναξιολόγηση, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα πρώτα στοιχεία.

Για τον σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα του ΤΕΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που θα διερευνήσει τα προβλήματα της στατικής επάρκειας της εμβληματικής κατασκευής που κατασκευάστηκε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Από αυτή τη μελέτη αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα για τον χρόνο που το ΟΑΚΑ θα μείνει κλειστό και τι εργασίες χρειάζονται για να επαναλειτουργήσει η εγκατάσταση. Βέβαια, ο ομότιμος καθηγητής αντισεισμικής Προστασίας, πολιτικός μηχανικός, Παναγιώτης Καρύδης μιλώντας χθες στην ΕΡΤ ανέφερε μεταξύ άλλων πως το ΟΑΚΑ θα μείνει κλειστό τουλάχιστον για ένα χρόνο, έως ότου δοθεί και πάλι προς χρήση.

Παράλληλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σε βάθος πενταετίας για τα ακόλουθα ερωτήματα:ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν αυτές τηρήθηκαν, aν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους, gιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ, Νεκτάριος Βιδάκης τοποθετήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις μελέτες που κρίνουν επικίνδυνο το στέγαστρο Καλατράβα και το «λουκέτο» στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Όπως λέει, η παραλαβή της μελέτης από το ΤΑΙΠΕΔ ήταν η τελευταία του πράξη ως Πρόεδρος, υπό παραίτηση, του ΔΣ στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Η Πολιτεία δια του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Ιωάννη Βρούτση έκρινε, ορθώς, ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που η ίδια παρήγγειλε, χρηματοδότησε και παρέλαβε, οι δύο εγκαταστάσεις πρέπει να τεθούν σε αναστολή λειτουργίας, αφού τέθηκε θέμα ασφάλειας, μέχρι να ολοκληρωθεί η συντήρησή τους», αναφέρει μεταξύ άλλων, ενώ εξιστορεί και όλο το χρονικό της έναρξης της πρώτης μελέτης ασφαλείας που έγινε για το ΟΑΚΑ.

Για τεκμηριωμένο πρόβλημα ασφάλειας έκανε λόγο σε ανάρτησή του ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΚΑ Νεκτάριος Βιδάκης. Ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΔΣ του Ολυμπιακού Κέντρου ανέφερε: «Διαβάζω και ακούω διάφορα για την (απολύτως ορθή) απόφαση της Κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης». Αν και έχω παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΚΑ ήδη από τον Αύγουστο, εντούτοις, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο υπό το συντονισμό μου χειρίστηκε το θέμα από πλευράς του Οργανισμού, θεωρώ ότι πρέπει να καταγραφεί η εμπειρία μου και η χρονοσειρά των γεγονότων.

Σε στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων με τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού και νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη το 2021, και δική του εισήγηση, η Κυβέρνηση αποφάσισε την ένταξη τριών κομβικών παρεμβάσεων αναβάθμισης του ΟΑΚΑ στο ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF), με προϋπολογισμό 57 εκατομμυρίων ευρώ. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι:

1. Η ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων
2. Η συντήρηση των μεταλλικών κατασκευών και στεγάστρων (μελέτες Καλατράβα)
3. Η συντήρηση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: