Πώς εξελίσσονται τα πύρινα μέτωπα σε Δαδιά, Ηλεία, Λέσβο – Ανησυχία για ενίσχυση ανέμων και υψηλές θερμοκρασίες

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η πυροσβεστική καθώς μόνο το τελευταίο τριήμερο κλήθηκε να αντιμετωπίσει 141 φωτιές σε όλη τη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι το σύνολο των πύρινων μετώπων αντιμετωπίστηκε με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η πλειονότητά τους τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο με την επέμβαση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων.

Τα κυριότερα μέτωπα εκδηλώθηκαν στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας (Κορώνη), στη Φαιστό Ηρακλείου, στο χωριό Σαγιάδα Θεσπρωτίας, στα Άνω Λιόσια Αττικής, στο Σοφικό Κορινθίας, στην Τσακατούρα Γρεβενών και στη Βρυσούλα Πρέβεζας. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά στην Τσακατούρα Γρεβενών κινείται προς την Βάλια Κάλντα όπου καίει δασικό κομμάτι. Επιχειρούν 21 πυροσβέστες, τρία οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα.

Αυτή την ώρα το μεγαλύτερο βάρος έχει δοθεί στη Δαδιά Έβρου, στα Κρέστενα Ηλείας και στη Λέσβο. Στη Δαδιά, η εικόνα της φωτιάς που μαίνεται για πέμπτη ημέρα είναι καλύτερη. Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση, το βόρειο τμήμα της φωτιάς, προς το χωριό και τις εγκαταστάσεις της Μονάδας, εξελίσσεται καλά, καθώς εκτιμάται ότι λειτούργησε αποτελεσματικά η αντιπυρική ζώνη και η διαπλάτυνσή της.

Το βορειοανατολικό τμήμα της φωτιάς, προς τη Μονή και το δασικό φυτώριο, επίσης έχει καλύτερη εικόνα, καθώς λειτούργησε πολύ καλά η ζώνη που ανοίχτηκε από τις δυνάμεις (υλοτόμους και πυροσβέστες) περιμετρικά της Μονής. Την ίδια στιγμή η εικόνα και στο ανατολικό τμήμα προς Λυκόφη είναι βελτιωμένη. Ωστόσο το βάρος των πυροσβεστών δίνεται στο νοτιοδυτικό και δυτικό τμήμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποικία του μαυρογύπα.

Στην περιοχή από χθες Κυριακή δουλεύουν οι υλοτόμοι του Δασαρχείου κάνοντας προσπάθειες για να δημιουργήσουν δύο αντιπυρικές ζώνες έτσι ώστε να τοποθετηθούν και επίγειες δυνάμεις ως γραμμή άμυνας μαζί με τα εναέρια μέσα.

Η εξέλιξη της φωτιάς σε αυτά τα δύο μέτωπα είναι αργή. Πάντως αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν αλλάξει οι καιρικές συνθήκες καθώς ξεκίνησαν βροχοπτώσεις. Σημειώνεται πως στην περιοχή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα με τη συνδρομή και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας, της ΕΛ.ΑΣ, των Δασικών Υπηρεσιών Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Δίνεται «μάχη» στο νοτιοδυτικό μέτωπο

«Αυτή την ώρα όλος ο σχεδιασμός και η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται κυρίως στο δύσκολο νοτιοδυτικό μέτωπο. Η κατάσταση είναι δύσκολη νοτιοδυτικά κυρίως. Εκεί πλέον επικεντρώνεται. Ο βόρειος άνεμος έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε αυτό το τμήμα, με αποτέλεσμα να την ανοίξει αρκετά προς τα εκεί. Στο σημείο αυτό δεν βρέχει. Δεν έχει θιχτεί ωστόσο η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της καεισας περιοχής, λόγω φύσης πυρκαγιάς (έρπουσα) και γλωσσών που δημιουργήθηκαν παραμένει άκαυτο και ζωντανό» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για την πυρκαγιά στη Δαδιά.

Υπενθυμίζουν ότι «κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, στελέχη των δύο Υπουργείων και ανώτατους Αξιωματικούς του ΠΣ βρίσκονται από χθες στη Δαδιά για το επιτόπου συντονισμό των επιχειρήσεων».

Νέες επίγειες δυνάμεις θα προσπαθήσουν «να κλείσουν» τις εστίες

Στην οριοθέτηση του νοτιοδυτικού μετώπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι επίγειες δυνάμεις στην πυρκαγιά στην Δαδιά, όπως ανέφερε σε νεότερη ενημέρωση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης που παραμένει για δεύτερη μέρα στην περιοχή μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου και επιτελικά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, επισήμανε ότι έγινε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης και ελήφθησαν αποφάσεις που αφορούν κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο, όπου εκεί θα επιχειρήσουν νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να «κλείσουν» τις εστίες.

«Αυτή λοιπόν τη στιγμή, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι πολύ μεγάλη και στόχος είναι να οριοθετηθεί η περιοχή του νοτιοδυτικού μετώπου», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης ενώ προσέθεσε ότι σήμερα το πρωί υπήρξε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο της περιοχής.

Ο υπουργός έκανε λόγο για μία δύσκολη βραδιά με αναζωπυρώσεις στην πυρκαγιά στη Δαδιά και υπογράμμισε: «Έγινε μεγάλη προσπάθεια από όλους. Με σωστό συντονισμό, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, κυρίως ατόμων από ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα. Η μετακίνηση έγινε πολύ σωστά και οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία» ενώ κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για μία δύσκολη μάχη».

«Είναι μια μάχη για να διασφαλίσουμε την προοπτική αυτού του εξαιρετικού οικοσυστήματος. Μετά τη δύσκολη αυτή μάχη, θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν το ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η φωτιά. Κυρίως να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα αυτού του οικοσυστήματος για το μέλλον», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν, καθώς ο συντονισμός και χθες το βράδυ πήγε καλά. Θερμές ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αστυνομία, στον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες, τον δήμαρχο, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες μας που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν ηρωική προσπάθεια, υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να σώσουν το δάσος, για να διασφαλίσουν χθες το βράδυ ότι δεν θα έμπαινε η φωτιά στο χωριό. Το πετύχαμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Χρειάζονται, λοιπόν, αναγνώριση οι πυροσβέστες μας. Από όλους μας, γιατί δίνουν μια τιτάνια μάχη σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, με δύσκολο ανάγλυφο και με πολύ μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης που οδηγεί σε αναζωπυρώσεις», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Αναζοπύρωση στο πύρινο μέτωπο στη νότια Λέσβο

Σοβαρές αναζωπυρώσεις προκαλεί η ενίσχυση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, στα μέτωπα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που καίει από το πρωί του Σαββάτου στη νότια Λέσβο.

Σοβαρές αναζωπυρώσεις προκαλεί η ενίσχυση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, στα μέτωπα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που καίει από το πρωί του Σαββάτου στη νότια Λέσβο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη υπεύθυνο πολιτικής προστασίας Παναγιώτη Κουφέλο, «οι αναζωπυρώσεις λόγω ανέμων έντασης 7 μποφόρ καίνε στην περιοχή Ρογκάδα όπου και ξεκίνησε η φωτιά το περασμένο Σαββάτο και βορειοδυτικά του οικισμού της Βρίσας, χωρίς όμως να απειλεί τον οικισμό».

Σε εξέλιξη η επιχείρηση των δυνάμεων πυρόσβεσης για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στην Ηλεία 

«Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και μέχρι τώρα τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος.

«Τώρα περιμένουμε να δούμε αν θα ενισχυθούν οι άνεμοι στην περιοχή μας, διότι, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να αυξηθεί, σε λίγες ώρες, η έντασή τους», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις ζημιές που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα η φωτιά, ο κ. Μπαλιούκος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι έχει πληγεί κυρίως ο αγροτικός χώρος, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για καμένα σπίτια». «Όλα αυτά θα τα δούμε αναλυτικά όταν σβήσει η φωτιά», τόνισε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Οικονόμου για φωτιές: Δεν θριαμβολογούμε, έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι

«Οι πυρκαγιές είναι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αντιμετωπίζουμε εκατοντάδες πυρκαγιές. Μόνο το τελευταίο τριήμερο είχαμε 141 φωτιές. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο. Αυτό δεν έγινε στην τύχη αλλά γιατί ακολουθείται το πλάνο που έχουμε ετοιμάσει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της φωτιάς στη Δαδιά. «Η προσπάθεια εστιάζεται στο νοτιοδυτικό μέτωπο», τόνισε.

Επίσης, μίλησε για τις πυρκαγιές στον Σταυρό της Λέσβου και στην Κρέστενα. «Θα καλούσαμε όλους να δίνουν έμφαση στην ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία», συμπλήρωσε.

«Από την περυσινή δυσάρεστη εμπειρία πήραμε μαθήματα. Σε ένα τέτοιας έκτασης φαινόμενο, οι επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Η συνολική εικόνα είναι δύσκολη αλλά σαφώς καλύτερη από πέρυσι. Δεν θριαμβολογούμε αλλά ούτε θεωρητικολογούμε. Έχουμε καταφέρει να μην θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες και να θέτουμε τις πυρκαγιές υπό έλεγχο πιο σύντομα», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.

Προειδοποιήσεις από το Meteo για τον κίνδυνο πυρκαγιών εξαιτίας των καιρικών συνθηκών

Στο μεταξύ με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / Meteo.gr, δυσμενείς θα παραμείνουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας (25/07 – 31/07/2022). Αιτία για αυτό αποτελεί η εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών, η οποία σε συνδυασμό με τις ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοεί την αποδοτική αύξηση της ευφλεκτότητας των δασικών καυσίμων. Επιπροσθέτως, από την Τετάρτη 27/07/2022 αναμένουμε ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο έως τουλάχιστον μέχρι και το Σαββατοκύριακο 30/07-31/07/2022.

Κάτω από τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επικρατούν στη χώρα μας από την Παρασκευή 22/07/2022, τα διαθέσιμα δασικά καύσιμα (ειδικότερα η νεκρή ύλη, όπως μικρά κλαδιά και κορμοί, φύλλα, βελόνες, αλλά και μικρά δέντρα/θάμνοι) ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη τους εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια να ευνοείται η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς.

Ειδικότερα, για τη Δευτέρα 25/07/2022 η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να βρεθεί κάτω από το 10% σε μεγάλο τμήμα της Ελλάδας, όπως προκύπτει από υψηλής ανάλυσης αριθμητικές προσομοιώσεις που επιχειρησιακά υλοποιούνται στο ΕΑΑ / Meteo.gr. Μάλιστα τιμές υγρασίας της καύσιμης ύλης κάτω από 10% είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την εύκολη ανάφλεξη, τη διατήρηση και τη γρήγορη μετάδοση της φωτιάς.


Συνολικά, η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τη Δευτέρα 25/07/2022 αναμένεται υψηλή/πολύ υψηλή σε Αττική, K. και Ν. Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Λέσβο, Λήμνο και Σαμοθράκη, και τοπικά σε Δωδεκάνησα, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, και Κ. Μακεδονία.


Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr θα συνεχίσει να επιτηρεί την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, εκδίδοντας νέες προειδοποιήσεις όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: