Πόλεμος στην Ουκρανία: Συναγερμός για τη Ζαπορίζια – Επιδεινώνεται η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό

Η κατάσταση στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, επιδεινώνεται, σύμφωνα με τον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.

Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας, η Energoatom, ανέφερε ότι η Ρωσία μεταφέρει στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα στον χώρο του εργοστασίου.

«Η κατάσταση του εξοπλισμού και του προσωπικού επιδεινώνεται» δήλωσε στον όμιλο Funke ο πρόεδρος της Energoatom Πέτρο Κότιν.

Διακόπηκε η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού

Όπως ανακοινώθηκε ένα 24ωρο νωρίτερα, η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια αναστέλλεται, για την περίπτωση που υπάρξει κάποια «προβοκάτσια» από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Ρωσία κατέλαβε τις εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικής ενέργειας κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο ουκρανικός αναμένεται ότι θα ξεκινήσει σύντομα την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή του για να ανακαταλάβει τα ουκρανικά εδάφη. Δυνητικά, μεταξύ των εδαφών αυτών είναι και η Ζαπορίζια, απ’ όπου τις τελευταίες ημέρες οι Ρώσοι απομακρύνουν κατοίκους κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στην πρώτη γραμμή. Υπολογίζεται ότι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους 3.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 1.000 παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: