Πόλεμος στην Ουκρανία – Στόλτενμπεργκ: Έχει αρχίσει η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16

Ουκρανοί πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών ήδη εκπαιδεύονται για να πετάξουν με μαχητικά F-16, αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει ακόμη για την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών τέταρτης γενιάς στην Ουκρανία, αλλά ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η εκπαίδευση του προσωπικού από την Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Το γεγονός ότι η εκπαίδευση έχει ξεκινήσει μας παρέχει τη δυνατότητα να αποφασίσουμε επίσης να παραδώσουμε τα αεροπλάνα και τότε οι πιλότοι θα είναι έτοιμοι να τα πετάξουν», δήλωσε κατά την άφιξή του στη συνάντηση υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

Η εξέλιξη, αναφέρει ο Guardian, έρχεται έπειτα από μήνες εσωτερικής συζήτησης στις ΗΠΑ σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση από την Ουκρανία αεροσκαφών F-16 για να επιτεθούν σε στόχους στο ρωσικό έδαφος, κάτι που ενδεχομένως κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν την άδεια για την εξαγωγή των αεροσκαφών σε τρίτες χώρες.

Μόλις τον Φεβρουάριο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είχε απορρίψει τα ουκρανικά αιτήματα για τα μαχητικά. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θεωρείται ότι έδωσε ισχυρές δεσμεύσεις ότι τα αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τη στόχευση ρωσικών δυνάμεων εντός της Ουκρανίας και όχι στο ουκρανικό έδαφος.

Θα χρειαστούν μήνες για την εκπαίδευση των πιλότων της Ουκρανίας (υπό κανονικές συνθήκες παίρνει χρόνια) που προηγουμένως πετούσαν με αεροσκάφη σοβιετικών προδιαγραφών. Η Ουκρανία δεν διαθέτει ούτε διαδρόμους προσγείωσης κατάλληλους για τα F-16.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: