Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι πύραυλοι «Storm Shadow» έχουν χρησιμοποιηθεί από το Κίεβο, επιβεβαιώνει η Βρετανία

Οι μεγάλου βεληνεκούς πύραυλοι Storm Shadow που προμήθευσε την Ουκρανία η Βρετανία έχουν χρησιμοποιηθεί, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι απ’ ότι αντιλαμβάνομαι ότι έχουν χρησιμοποιηθεί από τότε που ανακοινώσαμε ότι αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, αλλά δεν θα υπεισέλθω σε περαιτέρω λεπτομέρειες», είπε ο Ουάλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πρόκειται για πυραύλους αέρος-εδάφους που διαθέτει και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ως SCALP). Το βεληνεκές τους φτάνει τα 300 χιλιόμετρα και είναι κατασκευασμένοι για να χτυπούν και στόχους που είναι βαθιά μέσα στη γη.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ουάλας τόνιζε ότι οι πύραυλοι θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να πλήττουν τα ρωσικά στρατεύματα και αποθήκες καυσίμων πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου.

Η Ουκρανία ζητούσε εδώ και μήνες πυραύλους μακρού βεληνεκούς, αλλά η βοήθεια της Βρετανίας, των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων περιελάμβανε μέχρι στιγμής μικρότερου βεληνεκούς όπλα.

«Απλώς δεν θα μείνουμε αδρανείς την ώρα που η Ρωσία σκοτώνει αμάχους», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο βρετανός υπουργός Αμυνας. «Η Ρωσία πρέπει να παραδεχθεί ότι οι ενέργειές της και μόνο οδήγησαν στην προμήθεια τέτοιων συστημάτων στην Ουκρανία».

Ο Μπεν Ουάλας διευκρίνισε ότι η Βρετανία προμηθεύει αυτά τα όπλα στην Ουκρανία ώστε να χρησιμοποιηθούν εντός της επικράτειάς της.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι αν η Βρετανία προμηθεύσει με αυτούς τους πυραύλους την Ουκρανία, θα χρειασθεί «κατάλληλη απάντηση από τον στρατό μας».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: